پیش از این، کمیسیون مرکزی انتخابات قزاقستان اعلام کرده است، علاوه بر "قاسم جومارت توکایف" (Kassym-JomartTokayev) رئیس جمهوری موقت و نامزد حزب حاکم قزاقستان، "دانیار اسپایوا" نامزد حزب "آق ژال"، "امیرجان کاسانف" نامزد جنبش میهنپرستان" یا اولت تغدیری، "تالئوتای رحیم بیک اف" نامزد حزب "ائویل"، "سادی بیک توگیل" نامزد حزب اتحادیه اجتماعی "اولی دالان قیرانداری"، "ژمبیل احمداف" نامزد حزب ملی کمونیست قزاقستان و "امانگلدی تاسپیخ اف" نامزد فدراسیون اتحادیههای کارگران قزاقستان در انتخابات روز نهم ژوئن با یکدیگر رقابت خواهند کرد.
انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری قزاقستان درحالی برگزار می شود که "نورسطان نظربایف" رئیس جمهوری مستعفی این کشور برای نخستین بار در انتخابات حضور ندارد.
نورسلطان نظربایف روز 19 ماه مارس سال جاری میلادی در یک سخنرانی خطاب به مردم قزاقستان - که از شبکههای دولتی این کشور پخش شد - اعلام کرد: از مقام خود استعفا کرده است. وی همچنین تصریح کرد: اختیارات وی تا اتمام دوره قانونی ریاستجمهوری در سال 2020 میلادی به قاسم جومرت توکایف، رئیس مجلس سنای قزاقستان تفویض شده است.
نظربایف در این خطابه تلویزیونی ضمن اعلام این که توکایف به عنوان رئیس جمهوری جدید در مجلس سوگند یاد خواهد کرد، فرمان استعفای خود را امضا کرد. نظربایف درباره نتیجه منطقی این استراتژی گفت:
"قانون اساسی باید به تدریج اصلاح شود که مبنای آن، تقسیم قدرت از رییس جمهوری به مجلس ملی با در نظر داشتن سنتهای قوم قزاق است".
نورسلطان نظربایف در سال 1991 میلادی با کسب 98.7 درصد آرا به عنوان رئیس جمهوری قزاقستان انتخاب شد و از آن زمان به مدت 28 سال مداوم اداره امور بزگترین کشور آسیای مرکزی را دردست داشت. با وجود کنار رفتن نظربایف از قدرت، کارشناسان حذف وی از راس هرم قدرت سیاسی را بعید می دانند.
در واقع، نظربایف در پشت پرده قدرت سیاسی، احتمالا" به فعالیت های و اجرای برنامه های خود در قزاقستان ادامه خواهد داد.
از هم اکنون قابل پیش بینی است، رئیس جمهوری موقت قزاقستان ،یعنی قاسم جومارت توکایف همچنان زمام امور کشور را در دست خواهد داشت.
بویژه، نورسلطان نظربایف با انتخاب جانشین خود، در واقع از وی حمایت قطعی به عمل آورده است. این امر به معنای آن است که، رئیس جمهوری موقت قزاقستان فردی شایسته برای به عهده گرفتن زمام امور کشور است.
در این ارتباط ، "الکساندر کنیازاف" (Alexander Kennyazov) کارشناس سیاسی روس گفته است: "یکی از اهداف انتخابات زودهنگام قزاقستان در روز نهم ژوئن ، کاهش حساسیتهای مربوط به جانشینی نظربایف است .
در قزاقستان تعدادی از سیاستمدارانی وجود دارند که قادر به جانشینی رئیس جمهوری فعلی هستند، ولی هنوز نه نهادهای رسمی و نه جامعه این کشور به صورت صد در صدی آمادگی واگذاری چنین مسوولیتی بر دوش یکی از آنها را ندارند".
این حقیقت را نیز نباید نادیده گرفت در قزاقستان اپوزیسیون از پایگاه اجتماعی جدی برخوردار نیست. با وجود این، تلاشهایی در جهت دامن زدن به مسائلی با هدف ایجاد و دامن زدن به اغتشاشات به نظر میرسد.
در این زمینه همچنین تردیدی نیست که، اکثر سازمانهای شبه ناسیونالیستی فعال در قزاقستان از سوی نهادهای پانترکیستی از خارج ازکشور تامین مالی میشوند.118
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
فردا، برگزاری انتخابات ریاست جمهوری قزاقستان