در حالی که آمارهای دور نخست مشارکت انتخابات پارلمان ملی فرانسه حکایت از تلاش ناموفق سیاستمداران و احزاب برای جلب نظر مردم و مشارکت پایین شهروندان در رایگیری داشت؛ این وضعیت در دور دوم نیز تداوم یافت که این یک شکست برای جمهوری پنجم فرانسه تلقی می شود. میزان عدم مشارکت در دور اول 52.3 درصد و در دور دوم 54 درصد بوده است.
بر اساس نتایج اولیه منتشر شده، ائتلاف حامیان مکرون موسوم به «باهم» 210 تا 250 کرسی، ائتلاف «نوپس» شامل هواداران ژان لوک ملانشون 150 تا 180 کرسی، جمهوریخواهان 60 تا 70 کرسی و حزب راست افراطی «مجمع ملی» به رهبری «مارین لوپن»80 تا 100 کرسی کسب کردند و این در حالی است که رئیس جمهور فرانسه برای کسب اکثریت مطلق در مجلس ملی به 289 کرسی نیاز داشت.
در دور نخست این انتخابات که روز یکشنبه (22 خرداد) برگزار شد، ائتلاف حامیان رئیس جمهور موسوم به «باهم» متشکل از حزب مکرون با عنوان «جمهوری به پیش»، «جنبش دمکراتیک»، «افقها» و «اقدام» از احزاب سیاسی راست میانه، موفق شد 25.75 درصد آرا را از آن خود کند.
در حالی که «اتحادیه جدید مردمی اکولوژیکی و اجتماعی» موسوم به «نوپس» متشکل از حزب «فرانسه تسلیم ناپذیر»، «اروپ اکولوژی-سبزها»، حزب کمونیست و حزب سوسیالیست که حامیان ژان لوک ملانشون را تشکیل میدهند، توانستند 25.6 درصد آرا را به خود اختصاص دهد.
«ژان-لوک ملانشن» رهبر حزب فرانسه تسلیم ناپذیر که یک حزب چپگرای رادیکال محسوب می شود، گفت: "ما موفق شدیم مکرون را شکست دهیم."
اکنون با مشخص شدن نتایج نهایی انتخابات پارلمانی به نظر می رسد که چپ گرایان در مقایسه با قبل از نفوذ به مراتب بیشتری در مجمع ملی فرانسه برخوردار شده و در مقابل احزاب حامی مکرون که عموما شامل احزاب راست میانه می شوند راهی به مراتب دشوارتر برای پیشبرد طرح های مد نظر او در پارلمان فرانسه خواهند داشت، زیرا چپ گرایان به مثابه نیروی اپوزیسیون قوی در مجمع ملی فرانسه ظاهر خواهند شد.
نتایج انتخابات پارلمانی روز یکشنبه به این معنی است که مکرون برای پیشبرد اهداف خود، ناگزیر باید با دیگر احزاب ائتلاف کند و این موضوع قدرت سیاسی و چانهزنی دولت را کاهش خواهد داد.
مکرون به دنبال افزایش سن بازنشستگی و پیگیری برنامه تجاری خود و ادغام بیشتر در اتحادیه اروپا است.
بدین ترتیب رئیس جمهور فرانسه ناجار خواهد شد تا همراهی حزب جمهوری خواهان را دارای مسلک راست میانه است برای پیشبرد طرح های خود بدست آورد و این موضوع قدرت سیاسی و چانهزنی دولت را کاهش خواهد داد، زیرا راست گرایان افراطی به رهبری مارین لوپن که اکنون حدود 80 تا 100 کرسی را به دست آورده اند از مخالفان جدی مکرون محسوب می شوند.
طی 4 دوره ای که انتخابات مجلس قانونگذاری بعد از انتخابات ریاست جمهوری فرانسه برگزار شده است، این اولین بار است که رئیس جمهور قادر به کسب اکثریت مطلق کرسی های مجلس نشده است.
اهمیت انتخابات پارلمانی ژوئن 2022 برای مکرون در آن بود که در صورت برخورداری حزبش از اکثریت قاطع در مجمع ملی فرانسه، برای اجرای برنامههای خود در پنج سال دوم ریاست جمهوری مسیری هموارتری داشت در حالی که اکنون با دو فراکسیون مخالف مهم در پارلمان فرانسه یعنی چپگرایان که حول ژان لوک ملانشون مجتمع شده اند و راست گرایان افراطی که حول مارین لوپن گرد آمده اند مقابله نماید.
در عین حال نتایج انتخابات پارلمانی موجب تزلزل در دولت فرانسه با خروج اجباری شماری از وزرا شده که در این انتخابات شرکت کرده و موفق به کسب آرای لازم نشدند. مکرون پیشتر از وزیرانی که نتوانند در انتخابات پارلمانی پیروز شوند خواسته بود که کابینه را نیز ترک کنند. تاکنون سه تن از وزرای مکرون نتوانستهاند در حوزه انتخابیه خود پیروز شوند و احتمال دارد تعداد وزرایی که شرایط مشابهی دارند افزایش یابد.
15 وزیر مکرون از جمله الیزابت بورن نخست وزیر فرانسه نامزد انتخابات پارلمانی شدهاند.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117