دفترمطبوعاتی ریاست جمهوری افغانستان با انتشاربیانیه ای اعلام کرد،"عبدالسلام رحیمی" رئیس دفتر ریاست جمهوری افغانستان به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور و وزیر دولت در امور صلح این کشور تعیین شده است.
براساس حکم رئیس جمهور افغانستان، "عبدالسلام رحیمی" از این پس به عنوان وزیر دولت در امور صلح عضو جدید کابینه و شورای امنیت ملی افغانستان خواهد بود.
انتصاب نماینده ویژه رئیس جمهوری و وزیر دولت افغانستان در امور صلح در حالی است که از سال 2010 و با فرمان "حامد کرزی" رئیس جمهور وقت این کشور شورای عالی صلح با ماموریت پیگیری روند صلح در افغانستان تشکیل شده که البته درباره کارکردهای این نهاد دیدگاه های مختلفی از سوی موافقان و مخالفان مطرح است.
"بسم الله تابان" کارشناس سیاسی در افغانستان گفته است؛
در صورتی که شورای عالی صلح مجدانه به دنبال برنامه های صلح باشد کارش نتیجه خواهد داد اما اگر تنها حامل پیام های حکومت باشد و پیام طرف مقابل را در نظر نگیرد نتیجه ای نخواهد گرفت.
البته باید توجه داشت که حکم رئیس جمهوری افغانستان درباره انتصاب "عبدالسلام رحیمی" به سمت وزیر دولت در امور صلح این کشور، با جایگاه وزیران رسمی کابینه افغانستان که در قانون اساسی مسئولیت آنان در وزارتخانه های این کشور مشخص شده متفاوت است.
اگر چه در حکم "اشرف غنی"،"عبدالسلام رحیمی" به سمت وزیر دولت در امور صلح منصوب شده است اما وی نیازی به اخذ رای اعتماد از مجلس نمایندگان ندارد.
بر اساس بند 13 ماده 164 قانون اساسی افغانستان، رئیس جمهور میتواند بنا به تشخیص خود افرادی را به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور و وزیر دولت در امور خاص تعیین کند که معمولا این امور خاص در چارچوب تکالیف هیچ یک از وزارتخانه های این کشور قرار ندارد.
در واقع قانون اساسی افغانستان به رئیس جمهوری اختیار داده است برای امور خاص و مهم در این کشور نمایندگانی ویژه منصوب کند که حق مشارکت در جلسات کابینه، شورای امنیت ملی و کمیسیون ها و شوراهای عالی را می توانند دارا باشند.
انتصاب "عبدالسلام رحیمی" به سمت نماینده ویژه و وزیر دولت در امور صلح که همزمان سمت ریاست دفتر رئیس جمهوری افغانستان را نیز عهده دار است حاکی از توجه جدی "اشرف غنی" به مسئله صلح در ماه های منتهی به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ماه نوامبر است که می تواند این انتصاب از سوی رقبای "اشرف غنی"، با انگیزه های سیاسی وتبلیغاتی نیز ارزیابی بشود.
البته انتصاب "رحیمی" به سمت وزیر دولت افغانستان در امور صلح این پیام را برای "محمد کریم خلیلی" رئیس شورای عالی صلح این کشور دارد که "محمد اشرف غنی" از عملکرد این نهاد رضایت ندارد و بنا به برخی ملاحظات بدون برکناری "خلیلی"، نماینده ویژه ای در امور صلح منصوب کرده که می تواند موجب تضعیف جایگاه شورای عالی صلح بشود.
در حالی که برخی رسانه ها در افغانستان پس از انتصاب رحیمی، از احتمال انحلال شورای عالی صلح خبر داده اند، این پرسش مطرح است که با معرفی وزیر دولت در امور صلح، رئیس جمهوری این کشور درباره ادامه فعالیت شورای عالی صلح چه تصمیمی اتخاذ خواهد کرد؟.
با توجه به حدود 9 سال فعالیت شورای عالی صلح و حساسیت موجود در بین نامزدان انتخابات ریاست جمهوری و رقبای "اشرف غنی" درباره احکام وی از ابتدای ژوئیه 2019 که مهلت قانونی فعالیت دولت کابل به اتمام رسیده، بعید است که رئیس جمهوری افغانستان پس از انتصاب نماینده ویژه و وزیر دولت در امور صلح، بخواهد شورای عالی صلح را منحل کند، زیرا این تصمیم جنجالی احتمالی می تواند در این موقعیت خاص وی را به نادیده گرفتن ساز وکارهای نهادی و خرد جمعی برای پیشبرد امور صلح متهم کند.
نویسنده:محمدرضا عسگری
117
هشدار "عبدالله عبدالله" درباره بحران جدید در افغانستان/تحلیل
گزارش: شش دور مذاکره بي نتيجه طالبان و دولت افغانستان
درخواست نامزدهای انتخابات ریاست افغانستان از دادگاه عالی این کشور/ تحلیل