ایران پرس - وزیرامورخارجه چین از آمادگی دولت میانمار برای بازگشت صدها هزار آواره مسلمان روهینگیایی از بنگلادش به آن کشور خبر داد.

«وانگ یی» روزگذشته در دیدار «ابوالحسن محمود علی» وزیر امور خارجه بنگلادش درپکن گفت: گزارشی از مسئولان بلند پایه دولت میانمار دریافت کرده است که بیانگر آمادگی این کشور برای بازگشت آوارگان مسلمان روهینگیایی از بنگلادش به میانمار است.

چین از حامیان اصلی دولت میانماراست و به همین دلیل دولت بنگلادش انتظار دارد دولت پکن که تلاش دارد نقش فعال و تاثیر گذار منطقه ای و بین المللی ایفا کند برای حل مشکلات آوارگان مسلمان روهینگیا دولت میانمار را تحت فشار قرار دهد.

بنگلادش میزبان حدود یک میلیون نفراز آوارگان مسلمان روهینگیایی است که به دلیل آزار واذیت شان از سوی دولت و ارتش میانمار به بنگلادش گریخته اند و در حال حاضر در بدترین شرایط زیستی در اردوگاه های این کشور زندگی می کنند.

بروز مشکلات امنیتی، اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی و پزشکی و ناتوانی دولت داکا در حل آنها موجب شده است تا دولت بنگلادش درماه های اخیر رایزنی های خود را برای وادار کردن دولت میانمار برای بازگشت مسلمانان آواره روهینگیا به خانه هایشان افزایش دهد.

درهمین راستا، دولت داکا توافقنامه ایی را با دولت میانمار و سازمان ملل نیز امضا کرد که تاکنون گره ای از مشکلات آوارگان مسلمانان روهینگیا نگشوده است.

دولت چین نیز تاکنون موضعی که به حل مشکلات آوارگان مسلمان کمک کند اتخاذ نکرده است، اما دولت داکا براین باور است دولت چین می تواند با ایفای فقش فعالتر در کمک به حل بحران های منطقه ای، اعتبار خود را به عنوان یک بازیگر تاثیر گذار منطقه ای افزایش دهد. 

پروفسور «ویلیام اورمان بیمن» کارشناس مسایل سیاسی معتقد است:

"قدرت های منطقه ای و بین المللی وانمود می کنند که میانمار هیچ گونه سود و یا نفع استراتژیکی برای انها ندارد. با اینکه برخی از اکتشافات نفت برای اولین بار در میانمار بوده که  کشورهای همسایه هم از ان سود می برند. این در حالی است که رفتار وحشیانه نیروهای نظامی میانمار ضد مسلمانان روهینگیا برای کسانی که نگران حقوق بشر در سراسر جهان هستند نگران کننده است. اما به نظر می رسد این رفتار نتوانسته موجب تحریک برخی از کشورهای بزرگ  شود."

چین با میانمار حدود دو هزار کیلومتر مرز مشترک دارد و در برنامه های توسعه اقتصادی این کشور نقش فعالی را ایفا می کند وهمکاری دربخش انرژی مهمترین سطح از همکاری های دو طرف را تشکیل می دهد.

با این حال، از دیدگاه دولت بنگلادش دولت چین با مسئولیت پذیری بیشتر باید به منافع عمومی در منطقه برای برقراری امنیت و ثبات نیز کمک کند چراکه تداوم بحران می تواند امنیت مرزهای چین را هم به خطر بیاندازد.

یکی از انتظارات مسلمانان روهینگیا از چین وادار کردن دولت میانمار به پذیرش حق شهروندی مسلمانان روهینگیا است تا به طور اساسی مشکلات انان نیز حل شود.

«عطا نورالاسلام آراکانی» کارشناس مسایل میانمار در این باره گفت:

"بحران روهینگیاها از سال ٢٠١٢ تا به حال روزبه‌روز وخیم‌تر شده و کشورها و سازمان‌های بین‌المللی چنان‌که باید، به وظایفشان عمل نمی‌کنند. انها فقط به اظهارنظر و صدور بیانیه بسنده کرده اند که هیچ تاثیری در حل بحران مسلمانان روهینگیا نداشته است."

در هر حال، سفر وزیر امور خارجه بنگلادش به چین نشان می دهد که دولت داکا از هر گونه اقدام دولت میانمار و نقش مثبت سازمان ملل برای کمک به حل مشکلات آوارگان مسلمان روهینگیا ناامید شده است و انتظاردارد دولت چین برای حل ان وارد عمل شود.

نویسنده: مجید وقاری

116/112

بیشتر بخوانید:

درخواست برای رسیدگی به جنایات ارتش میانمار علیه مسلمانان روهینگیا/ تحلیل

ماموریت شورای امنیت سازمان ملل برای دولت میانمار/ عاملان نسل کشی مسلمانان روهینگیا محاکمه شوند