عکس آرشیوی

ایران پرس: دوحه پایتخت قطر که در سال های اخیر میزبان چندین دوره نشست‌های مختلف درباره افغانستان بوده، امروز نیز بار دیگر میزبان نشستی دو روزه به ریاست «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل با حضور نمایندگان ویژه 25 کشور و نهاد بین المللی در امور افغانستان است.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل به عنوان میزبان اجلاس دوحه هنگام ورود به قطر اعلام کرد: در این نشست برای دستیابی به یک تفاهم مشترک بین‌المللی و چگونگی تعامل با حکومت طالبان در افغانستان گفت وگو خواهد شد.

سخنگوی سازمان ملل در اعلامیه‌ای اعلام کرد: دبیرکل سازمان ملل در روزهای 11 و 12 اردیبهشت میزبان نمایندگان کشورهای جهان برای افغانستان خواهد بود تا به اجماع نظر در مورد مسائل کلیدی افغانستان همچون حقوق بشر، به خصوص حقوق زنان و دختران، تشکیل حکومت فراگیر، مبارزه با تروریسم و موادمخدر دست یابند.

سازمان ملل پیش‌تر موضوع به رسمیت شناختن طالبان در نشست دوحه را رد کرده بود و اکنون به نظر می‌رسد تعامل با طالبان محور اصلی این نشست در مورد افغانستان باشد.

در این میان شهروندان افغانستان در اعتراض به طرح مسئله به رسمیت شناختن گروه طالبان، در شهرهای مختلف جهان تظاهرات کردند و از کشورهای جهان خواستند که این گروه را به رسمیت نشناسند.

این اعتراضات پس از اظهارات «آمنه محمد» معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در مورد «برداشتن گام های کوچک برای به رسمیت شناختن گروه طالبان» و اعلام زمان برگزاری نشست دوحه، به میزبانی آنتونیو گوترش و با حضور نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان، شکل گرفته است.

اعتراضات تاکنون به اشکال مختلف بیان شده است؛ از اعتراضات خیابانی گرفته تا ارسال نامه های سرگشاده به دبیرکل سازمان ملل متحد از سوی زنان، فرهنگیان، مدافعان حقوق بشر و نهادهای بین المللی حقوق بشری.

گروهی از سازمان‌های مدنی و امدادرسان مستقر در افغانستان نیز در آستانه نشست دوحه در نامه‌ای سرگشاده خواستار افزایش حضور دیپلماتیک کشورها در افغانستان، تعامل و گفت وگوی مستقیم با هیات حاکمه و آزادسازی دارایی‌های افغانستان و رفع تحریم‌ها علیه این کشور شدند.

همچنانکه ملاحظه می شود مردم و هیات حاکمه افغانستان به رهبری طالبان انتظارات متفاوتی از نشست دوحه دارند و در حالی که طالبان انتظار شناسایی خود را از این نشست دنبال می کنند در مقابل مخالفان بخصوص زنان انتظار دارند که نشست دوحه تدابیر و تمهیدات لازم را برای وادار کردن طالبان به تامین حقوق زنان را در اولویت قرار دهند.

حمایت از مذاکرات بین الافغانی یکی از راهبردهای اصلی ایران 

از این‌رو بر اساس گفته های «حسن کاظمی قمی» نماینده ویژه رئیس جمهوری ایران در امور افغانستان و ریاست سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل در خصوص نشست دوحه، موضع ایران در این نشست، مستقل و مبتنی بر درک عمیق واقعیات و الزاماتی است که منافع مردم و حکومت افغانستان توامان در آن مستتر است.

همچنانکه سفیر کشورمان در کابل تصریح کرد: افکار عمومی در جمهوری اسلامی ایران نیز برای قضاوت در مورد حاکمیت طالبان، در انتظار دو پیش‌نیاز است؛ یکی قانون اساسی حکومت و دیگری، مشاهده ملموس پایبندی این حکومت به تعهدات و عهدنامه های بین المللی است.

یکی از راهبردهای ایران حمایت از مذاکرات بین الافغانی در افغانستان است. جمهوری اسلامی از همان اجلاس بُن در سال 2001 تاکنون، همواره تأکید داشته است که سایر قومیت های افغان بایستی نقشی برابر در آینده قدرت سیاسی این کشور ایفا نمایند تا از این طریق، صلح و ثبات پایدار در افغانستان برقرار شود.

پیشنهاد برپایی یک دولت فراگیر که جمهوری اسلامی ایران از آغاز دوره حکومت سرپرستی طالبان به آن توجه داد، آرمان و رویا نیست، بلکه کوششی برای استفاده از همه ظرفیت های افغانستان در مسیر آبادانی و ثبات است.

نویسنده: احمد کاظم زاده

117