ایران پرس - شماری از شرکت کنندگان اجلاس اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا « آسه آن» از جمله نخست وزیر مالزی از دولت میانمار به دلیل سرکوب و کشتار مسلمانان روهینگیایی انتقاد کردند.

«ماهاتیر محمد» نخست وزیر مالزی در حاشیه سی و سومین اجلاس اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا «آسه آن» در سنگاپور در گفت وگو با خبرنگاران گفت،«آنگ سانگ سوچی» مشاور عالی دولت و  وزیر امور خارجه  میانمار درسرکوب و کشتار مسلمانان روهینگیا در این کشور نقش داشته است. 

سران شرکت کننده در اجلاس آسه آن در بیانیه پایانی خود ضمن تاکید بر لزوم بازگشت آوارگان مسلمان روهینگیا به میانمار، بازگشت امن و شرافتمندانه آنان را خواستار شدند.

انتقاد برخی شرکت کنندگان در اجلاس «آ سه آن» در سنگاپور از اقدامات جنایتکارانه ارتش و دولت میانمار ضد مسلمانان روهینگیا در شرایطی است که انتظارات از این اتحادیه در قبال اتخاذ سیاست موثر در مورد بحران روهینگیا فراتر از ادبیات انتقادی   است.

«عطا نورالاسلام آراکانی» کارشناس مسائل میانمار گفته است: «بحران روهینگیا از سال ٢٠١٢ تا به حال روزبه‌روز وخیم‌تر شده و کشورها و سازمان‌های بین‌المللی چنان‌که باید، به وظایفشان عمل نمی‌کنند. انها فقط به اظهارنظر و صدور بیانیه بسنده کرده اند که هیچ تاثیری در حل بحران مسلمانان روهینگیا نداشته است.»

به خصوص آنکه از 25 اوت 2017  تاکنون درحملات تجاوزکارانه ارتش میانمار علیه مسلمانان روهینگیا در استان راخین، بیش از شش هزار نفر کشته، هشت هزار نفر زخمی و بیش از یک میلیون نفر از مسلمانان روهینگیا نیز مجبور به فرار به بنگلادش شده اند.

در بین کشورهای عضو آسه آن، مالزی در یکسال اخیر انتقادهای تندی علیه دولت میانمار به دلیل تداوم جنایات ضد بشری ارتش این کشور علیه مسلمانان روهینگیا، مطرح کرده است و مردم مالزی هم بارها درمحکومیت این جنایات تظاهرات کرده اند. مالزی تنها کشوری است که در آسه آن جنایات گسترده علیه مسلمانان روهینگیا را پاکسازی نژادی توصیف کرده است.  

در بین مردم کشورهای عضو «آ سه آن» این انتظار وجود دارد که اعضای این اتحادیه با اجماع در برخورد با جنایات ضد بشری ارتش میانمار، با هدف خاتمه بحران روهینگیا و برای اعمال فشار بر دولت نایپیداو از همه ظرفیت های خود استفاده کند.

تعلیق عضویت میانمار در آ سه آن و تحریم اقتصادی و نظامی این کشور از سوی این اتحادیه از جمله ابزارهایی است که می تواند آسه آن درخصوص کمک به پایان بحران روهینگیا از آن استفاده کند.

تاکید بیانیه نشست آسه آن در سنگاپور بر لزوم بازگشت امن و شرافتمندانه آوارگان روهینگیا به میانمار حاکی ازنگرانی های عمیق جامعه بین المللی در خصوص وضعیت مبهم بازگشت مسلمانان آواره به این کشور است.

به خصوص آنکه به تازگی گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل از بنگلادش خواست طرح‌های مربوط به بازگرداندن صدها هزار مسلمان روهینگیا به میانمار را متوقف کند.   

«بیل فرلیک» مدیرکل دیدبان حقوق بشر گفته است: «کارهای زیادی باید پیش از بازگشت مسلمانان روهینگیا به استان راخین انجام شود و جامعه بین المللی باید این مساله را روشن کند که بدون نظارت بین المللی هیچ گونه بازگشتی نمی تواند اتفاق بیفتد. علاوه برآن ناظران بین المللی باید حقوق اولیه مسلمانان روهینگیا ازجمله امنیت آنان را تضمین کنند و به این ایده که آوارگان بار دیگر در اردوگاه ها نگهداری شوند، پایان دهند.»

با گذشت یکسال از دور جدید خشونت و جنایت ضد مسلمانان روهینگیا، انتظار افکار عمومی در جهان آنست که سازمان ملل و سازمان های دیگر بین المللی و منطقه ای، گامی موثر برای توقف این جنایات و همچنین بازگشت امن آوارگان به میانمار را فراهم کنند. 114/112

نویسنده: محمد رضا عسگری

بیشتر بخوانید:

اعلام آمادگی «آسه آن» برای کمک به بازگشت آوارگان مسلمانان روهینگیا به میانمار

وافق دوباره بنگلادش و میانمار برای بازگرداندن پناهندگان روهینگیایی