رجب طیب اردوغان طی سخنانی در شهر قونیه، از اکرم امام اوغلو شهردار کلانشهر استانبول خواست درباره اهداف سفرش به دیاربکر و دیدار با روسای برکنار شده شهرداری این شهر توضیح دهد.
وزارت کشور ترکیه 19 اوت طی بیانیهای، "احمد ترک" شهردار ماردین، "عدنان سلجوق مزراکلی" شهردار دیاربکر و "بدیعه اوزگوکچه ارتان" شهردار وان را به اتهام آن چه که سوءاستفاده ازمناصب دولتی، نحوه اداره شهرداریهای این شهرها و همچنین همکاری با حزب کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک.)، از کار برکنار و به جای آنها سرپرست تعیین کرد.
درپی این اقدام ، اعتراضهای گسترده ای درسطوح مختلف ازجمله احزاب مخالف، سیاستمداران وابسته به جریانهای اسلامگرا درسطوح اجتماعی ترکیه انجام شد. ازجمله، "مادران آشتی" یا "مادران شنبه" با حضور درماردین به گردهمایی اعتراضی علیه تعیین سرپرست برای شهرداریهای کلانشهرهای کردنشین پیوستند و حمایت خود را ازشهرداران کرد اعلام کردند. مادران شنبه دربیانیه ای، اعلام کردند:
سرپرستهایی را که برای شهرداریهای شهرهای کردنشین انتخاب شدهاند، به رسمیت نمی شناسیم و از اراده و نماینده خویش دفاع خواهیم کرد.
در همین ارتباط ، "احسان کاچار" (İhsan Kaçar) کارشناس و پژوهشگر مسائل سیاسی ترکیه، برکناری سه شهردار کرد را اقدامی خلاف دموکراسی خواند که با اهداف سیاسی انجام شده است. این کارشناس ترک همچنین با اشاره به این که حزب عدالت و توسعه طی سالهای اخیر برخلاف شعارهای خود عمل کرده است، گفت: "این گونه اقدامات مهمترین موانع را بر سر ایجاد و تثبیت صلح و ثبات سیاسی درترکیه ایجاد می کند.
درواقع، درحالی که کُردهای ترکیه به دنبال پیدا کردن راههای دموکراتیک برای همزیستی مسالمت آمیز با دیگر مردم این کشور هستند، مهمترین ابزار دراین راه - که همان حضور سیاسی آن ها درعرصه سیاست است - مورد حمله حزب حاکم قرار می گیرد".
علاوه بر اعتراضهای گسترده داخلی، دولت های غربی و شورای اروپا نیز به این اقدام دولت آنکارا اعتراض کرده اند. منتقدین سیاستهای دولت آنکارا می گویند، ارتباط شهرداران شهرهای ماردین، دیار بکر و وان با برخی ازتشکیلات حزب کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک.) ازپیش ازبرگزاری انتخابات محلی مشخص بود.
چرا دولت آنکارا اجازه نامزدی این افراد را داده است. در حقیقت ، کمیسیون مرکزی انتخابات ترکیه می توانست صلاحیت این افراد را تائید نکند.
این نخستین بار نبود که، وزارت کشور ترکیه شهرداران برخی ازشهرهای کردنشین را ازکار برکنار و برای آنها جانشین تعیین کرده است. پیش ازاین و درسال 2016 میلادی وزارت کشور ترکیه٬ دستور برکناری 94 شهردار وابسته به حزب دموکراتیک خلقها" را صادر کرده بود.
به نظر می رسد دردوره جدید، حزب عدالت و توسعه (AKP) تلاش می کند تا باردیگر افراد موردنظر خود را به مدت پنج سال، به عنوان منتخبین مردم درشهرهای کردنشین برکرسی شهرداری بنشاند. در حقیقت، دولت اردوغان طی چندسال گذشته با استفاده ازاین سیاست، توانست تا حد زیادی کنترل امور را درمناطق شرقی و جنوب شرقی ترکیه به دست گیرد.
دراین شرایط ، می توان گفت: اظهارات اخیر آقای رجب طیب اردوغان به معنای ادامه تلاشهای حزب حاکم ترکیه با هدف حذف تنها حزب حامی کردها ازعرصه سیاسی این کشور قلمداد کرد.
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
141/118