ایران پرس - رییس هیات دیپلماسی اندونزی در اتحادیه کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا (آ.سه.آن) از عملکرد ضعیف این اتحادیه درباره موضوعات حقوق بشری همچون بحران مسلمانان روهینگیا در میانمار انتقاد کرد.

به گفته «خوزه آنتونیو موراتو تاوارس» Jose Antonio Morato Tavares ازآنجایی که اتحادیه (آ.سه.آن) در ماه نوامبر 2012 اعلامیه جهانی حقوق بشررا پذیرفته است، وظیفه دارد، فعالانه تر با مسائل و چالش های مرتبط با ان در منطقه به ویژه وضعیت آوارگان مسلمان روهینگیا برخورد کند.

وی که در سمینار «چشم انداز 2018 آ.سه.آن» در جنوب جاکارتا سخن می گفت، تاکید کرد، دبیرخانه این اتحادیه نتوانست تدابیر لازم دیپلماتیک را برای توقف نقض حقوق بشر در میانمار اتخاذ کند.

انتقاد رییس هیات دیپلماسی اندونزی از عملکرد (آ.سه .آن) در مورد کشتار مسلمانان روهینگیا در میانمار از ان جهت مهم است که این اتحادیه قصد داشت با کمک به حل مشکلات داخلی خود مانع از دخالتهای بین المللی در آن شود.

اگر چه براساس اساسنامه (آ.سه.آن) کشورهای عضو از حق دخالت در امور داخلی هم برخوردار نیستند، اما از دیدگاه اندونزی با توجه به اینکه تبعات قتل عام مسلمانان روهینگیا گریبانگیر بسیاری از کشورهای عضو (آ.سه.آن) شده است، بنابراین مساله ای داخلی برای میانمار محسوب نمی شود بلکه باید این اتحادیه دربرابر آن بایستد. 

علاوه براین از دیدگاه دولت جاکارتا مقابله با نقض حقوق بشر در درون اتحادیه (آ.سه.آن) موضعی پذیرفته شده از سوی همه اعضای (آ.سه.آن) است و کشتار مسلمانان روهینگیا مساله ای داخلی برای میانمار تلقی نمی شود.

«ظفر احمد بن عبدالغنی» رئیس سازمان حقوق بشر روهینگیا در این باره می گوید:

"اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ.سه.آن) در نجات مردم مسلمان روهینگیا موفقیتی به دست نیاورده و شکست خورده است.

این اتحادیه  نشست های مختلفی برگزار کرد، اما اقدام خاصی برای کمک به مسلمانان روهینگیا انجام ندادند و آنگونه که مقامات مالزی نیز بیان داشتند، کمکی از سوی این اتحادیه برای کمک به روهینگیا انجام نشده است."

با این حال به نظر می رسد، در میان کشورهای عضو (آ.سه.آن) برای مقابله با نقض حقوق بشر در میانمار وحدت نظر وجود ندارد و آنها منافع محور عمل می کنند.

به همین دلیل دولت اندونزی که به عنوان پرجمعیت ترین کشور اسلامی برای مقابله با کشتار مسلمانان روهینگیا همچنان تحت فشارهای افکار عمومی قرار دارد درصد است با فعال کردن اتحادیه (آ.سه.آن) در بخش حقوق بشری، میانمار را برای توقف کشتار مسلمانان روهینگیا تحت فشار قرار دهد.

«لقمان عزیز کورنیوان»، Loghman Aziz Korniyuan کارشناس مسایل سیاسی در این باره معتقد است:

"ما تمام تلاش خود را برای متوقف کردن کشتار مسلمانان آراکان در میانمار خواهیم کرد.

دولتهای منطقه از جمله  اندونزی هم باید گام های مشخصی را برای حمایت از مسلمانان آراکان بردارد.

شمار زیادی کمپین های کمک رسانی از طریق رسانه های اجتماعی در اندونزی به منظور حمایت از مسلمانان آراکان تشکیل شده است."

در هر حال با توجه به یک دست نبودن ساختارهای سیاسی و ایدئولوژی حکومتی و مردم کشورهای عضو اتحادیه (آ.سه.آن) عدم موضع واحد در حمایت از مسلمانان روهینگیا در این اتحادیه ممکن است تا حدی قابل توجیه باشد اما این اتحادیه نمی تواند نقض آشکار حقوق بشر را در کشورهای عضو نادیده بگیرد.

وضعیتی که می تواند وجهه اتحادیه (آ.سه.آن) را به عنوان یکی از تشکلهای موفق منطقه ای مخدوش کند. 

نویسنده: مجید وقاری

116/111

بیشتر بخوانید:

آمار رسمی آوارگان روهینگیا در بنگلادش از مرز یک میلیون نفر گذشت

استقبال «آنگ سان سوچی» از کشتار مسلمانان روهینگیا/تحلیل

استقبال «آنگ سان سوچی» از کشتار مسلمانان روهینگیا