وزارت امورخارجه ترکیه با صدور بیانیه‌ای از تصمیم شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره تمدید دوباره ماموریت نیروهای پاسدار صلح قبرس انتقاد کرد.

وزارت امور خارجه ترکیه در این بیانیه با اشاره به اینکه تصمیم شورای امنیت سازمان ملل با گزارش‌های "آنتونیو گوترش" دبیرکل این سازمان همپوشانی ندارد، آورده است: تمدید های 6 ماهه ماموریت نیروهای پاسدار صلح در قبرس نقشی در حل این مساله ندارد.

گفتنی است شورای امنیت سازمان ملل متحد، چهارشنبه 30 ژانویه طرح تمدید ماموریت شش ماهه حضور نیروهای پاسدار صلح این سازمان در قبرس تا 31 جولای 2019 را با اکثریت آرا تصویب کرد و رهبران دو بخش قبرس و طرفین ذیربط را به بازگشت به میز مذاکرات فراخواند.

هم اکنون 1024 نیروی پاسدار صلح سازمان ملل در قبرس حضور دارند.

جزیره قبرس در دریای مدیترانه، در پی اختلاف بین یونان و ترکیه در سال 1974 و پس از درگیری های نظامی بین دو کشور به دو بخش ترک نشین (شمالی) و رومی ـ یونانی ـ نشین (جنوبی) تقسیم شد.

بخش جنوبی و یونانی نشین قبرس به عنوان یک کشور مستقل توسط سازمان ملل به رسمیت شناخته می شود اما بخش شمالی(ترک نشین) جزیره قبرس فقط توسط ترکیه به عنوان یک کشوربه رسمیت شناخته شده است.

لازم به ذکر است که چند دور مذاکره دو طرف تُرک نشین و یونانی نشین قبرس در سال های گذشته با میانجیگری سازمان ملل و با حضور نمایندگان سیاسی کشورهای ترکیه و یونان منجر به حل مساله و اتحاد دو بخش جزیره قبرس نشده است.

اعتراض ترکیه در خصوص تصمیم شورای امنیت این است که معتقد است تصمیم اخذ شده واقعیتهای موجود در قبرس را نادیده میگیرد. واقعیتی که مقصود از آن تقسیم شدن غیر رسمی قبرس به دو بخش شمالی وجنوبی است و ترکیه معتقد است تصمیم شورای امنیت توانایی درک این جدایایی را ندارد.

بخش یونانی نشین جزیره قبرس نیز معتقد است، وجود نیروهای حافظ صلح در این منطقه ضرورت خود را از دست داده است. با این حال بخش جنوبی نشین قبرس به شدت در خصوص این مسئله نگران است که کاهش نیروهای حافظ صلح ممکن است موجب بروز خشونت­ها و همچنین افزایش فشارهای ترکیه شود.

با این حال قابل تاکید است، دخالت بازیگران خارجی در طول سالهای گذشته موجب وخامت مسئله قبرس و افزایش تنش های موجود شده است.

"متیو روژانسکی" MATTHEW ROJANSKY کارشناس موسسه کارنگی با انتشار مطلبی در وبسایت این موسسه مدعی است: "شرایط حقوقی و واقعیت‌های سیاسی قبرس به گونه است که میتواند به حل منطقی بحران موجود کمک کند."

این دخالت ها که عمدتا ناشی از اختلافات کلان فرامنطقه ای است موجب شده است، بازیگران بین المللی سود خود را در حل نشده باقی ماندن بحران قبرس ببینند تا از این طریق بتوانند با فشار برطرف‌های مختلف بحران، به پیشبرد منافع خود کمک کنند. 139/117

نویسنده: منوچهر شفیعی 

بیشتر بخوانید:

انتقاد ترکیه از روند صلح قبرس تحت نظارت سازمان ملل / تحلیل

قبرس سواحل خود را برای تردد ناوها و هواپیماهای نظامی ممنوع اعلام کرد

سفر اردوغان به جمهوری‌آذربایجان و بخش ترک نشین قبرس/تحلیل