پار تودی- وزارت امور خارجه ترکیه با انتشار بیانیه ای از روند صلح میان بخش ترک نشین و یونانی نشین قبرس تحت نظارت سازمان ملل، انتقاد کرد.

وزارت امور خارجه دراین بیانیه با اشاره به صدورحکم تمدید 6 ماهه ماموریت نیروهای حافظ صلح از سوی شورای امنیت سازمان ملل در قبرس، این حکم را از پیش تعیین شده دانست واعلام کرد، این اقدام کمکی به حل مساله قبرس نخواهد کرد.

انتشار بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه را باید به معنای تداوم مناقشه ترکیه و یونان بر سر جزیره قبرس قلمداد کرد. تردیدی نیست که درسال جاری میلادی امیدی به حل و فصل مساله قبرس وجود ندارد چرا که بار دیگر در نخستین گام ها، پایه های حل و فصل این مناقشه متزلزل شده است.

واقعیت آن است که به رغم تلاش های بین المللی برای وحدت جزیره قبرس، مقام های ترکیه همچنان به حمایت های نظامی، مالی و اقتصادی از بخش ترک نشین این جزیره ادامه می دهند و این حمایت ها بر مذاکرات صلح قبرس تاثیر منفی برجای گذاشته است.

کشف ذخایر قابل توجه نفت و گاز در اطراف جزیره قبرس

درعین حال، کشف ذخایر قابل توجه نفت و گاز در اطراف جزیره قبرس، شکل جدیدی از درگیری میان آتن و آنکارا را کلید زده است.

این درحالی است که محافل سیاسی و دولت های ذینفع تصور می کردند این موضوع بهانه خوبی برای همکاری بین دوکشور متخاصم در دو سوی دریای مدیترانه باشد اما، اوضاع مطابق انتظارها پیش نرفت.

«هوبرت فاسمن» (Hubert Fassman) دانشیار رشته تاریخ و سیاست دردانشگاه نیکوزیا قبرس درمصاحبه با گاردین می گوید:

«تنش میان طرفین اختلاف در حال افزایش بوده و این یک واقعیت است. مذاکرات صلح نیز قربانی کشف ذخایر نفت و گاز در آب‌های قبرس شده و این موضوع به بخشی جدا نشدنی از مذاکرات صلح قبرس تبدل شده است. کشف این ذخایر زیرزمینی برخلاف نظر کارشناسان و ناظران نه تنها موجب تسریع روند مذاکرات صلح میان بخش یونانی‌نشین و ترک‌نشین قبرس نشده، بلکه موجب افزایش تنش و بالا رفتن احتمال درگیری در منطقه مدیترانه شده است.»

از سال 1974 میلادی و پس از مداخله نظامی ترکیه در قبرس که به تقسیم این جزیره به دوبخش ترک نشین و یونانی نشین منجر شد، ترکیه همواره دراقناع جامعه جهانی برای پذیرش موجودیت مستقل سیاسی بخش ترک نشین تحت نام «جمهوری ترک قبرس شمالی» ناکام بوده است.

به رسمیت شناخته شدن بخش یونانی نشین قبرس

این ناکامی هنگامی بیشتر برای مقام های آنکارا آزار دهنده جلوه می کند که شاهد به رسمیت شناخته شدن بخش یونانی نشین قبرس به عنوان یک کشور مستقل و عضویت آن در سازمان ملل و اتحادیه اروپا هستند.  درمقابل، بخش ترک نشین قبرس که خارج از جمهوری قبرس واقع است و صرفا" با حمایت های ترکیه به حیات خود ادامه می دهد، تاکنون هیچ کشوری استقلال آن را به رسمیت نشناخته است.

با وجود این، مقام های آنکارا با استقرار نزدیک به 30 هزار نظامی ترک و کمک های مالی سالانه، تلاش می کنند ضمن حفظ امنیت در بخش شمالی جزیره قبرس، برموضع خود برای حمایت ازاستقلال این بخش از جزیره قبرس پافشاری کند.

135/112

نویسنده:محمد علی طالبی

بیشتر بخوانید : 

تاکید اردوغان بر ادامه پشتیبانی ترکیه از بخش ترک‌نشین قبرس/ تحلیل

سفر اردوغان به جمهوری‌آذربایجان و بخش ترک نشین قبرس/تحلیل

گاردین: تصمیم ترکیه بر عملیات اکتشافی در یک میدان نفتی مورد مناقشه با قبرس