تحلیل؛

ایران پرس: با ادامه سیاست های مداخله جویانه آمریکا در جنگ اوکراین و فشار واشنگتن بر کشورهای آمریکای لاتین، رئیس‌ جمهوری مکزیک به شدت از عملکرد و سیاست خارجی آمریکا انتقاد و تاکید کرد، آن چه که آمریکا برای جنگ در اوکراین هزینه می‌کنند، بسیار بیشتر از آن چیزی است که برای کمک به فقر در آمریکای لاتین و کارائیب اختصاص می‌دهد.

«آندرس مانوئل لوپز اوبرادور»، رئیس جمهوری مکزیک با اشاره به این که آمریکا باید بخشی از کمک‌هایی را که صرف جنگ در اوکراین می‌ کند، صرف توسعه اقتصادی در آمریکای لاتین کند، از سیاست خارجی آمریکا انتقاد کرد و گفت، تحریم‌های اقتصادی واشنگتن، مردم را به مهاجرت از کوبا، ونزوئلا و نیکاراگوئه مجبور کرده است.

طی سال های اخیر مداخلات آمریکا در کشورهای مختلف آمریکای لاتین در ابعاد مختلف سیاسی و اقتصادی شدت گرفته است. تعدادی از کشورهای این منطقه همچون ونزوئلا و کوبا به شدت زیر فشار سیاست های تحریمی آمریکا قرار گرفته اند به طوری که مراودات آقتصادی و انجام عملیات بانکی با آنها ممنوع است؛ ممنوعیتی که سبب تشدید مشکلات اقتصادی و معضلات اجتماعی در این کشورها شده است .

براساس آمارهای منتشر شده، فقط ونزوئلا از تحریم های آمریکا بیش از 232 میلیارد دلار در بازه زمانی هشت سال گذشته زیان دیده است. ضمن این که اعمال تحریم ها بر بخش بهداشت و دارو سبب مرگ صدها هزار نفر شده است.

«دلسی رودریگز»، معاون رئیس جمهوری ونزوئلا در این زمینه می گوید، تحریم ها به سلاحی برای جنگ اقتصادی تبدیل شده است که بر کشورهایی که مخالف هژمونی آمریکا و متحدانش باشند، تحمیل می شود.

کوبا و ونزوئلا دو کشور شاخص در آمریکای لاتین هستند که سال هاست تحت تحریم های آمریکا قرار دارند. اما به جز تحریم، آمریکا در سایر کشورهای آمریکای لاتین نیز به طرق مختلف مداخله کرده است. حمایت از گروه های مخالف دولت هایی که با سیاست های واشنگتن هم راستا نیستند؛ حتی کمک به انجام کودتا، تهدید های نظامی و حمایت پنهان از باندهای قاچاق، از جمله این موارد است.

این شرایط درحالی است که طی ماه های گذشته و با ادامه جنگ اوکراین و روسیه، شرایط در کشورهای آمریکای لاتین  تشدید شده است. جنگ اوکراین بر بازارهای جهانی سایه افکنده است و کشورهای آمریکای لاتین  که سال هاست در پی  سیاست های خصمانه آمریکا با مشکلات بسیاری از جمله تشدید تورم روبه رو بوده اند، اکنون در خطر بیشتری حتی به لحاظ تامین غذا قرار گرفته اند.

«ویلفریدو ناواروا »عضو پارلمان نیکاراگوئه در این زمینه می گوید: برای کشورهایی که به مشکلات طبقات فقیر اهمیتی نمی دهند و هیچ تدابیری برای کاهش آن اتخاذ نمی کنند، تحریم ها علیه روسیه بمب ساعتی است. این تحریم ها کشورهایی همچون اکوادور، برزیل، سالوادور، گواتمالا و هندوراس را تهدید می کند.

اگر چه کشورهای آمریکای لاتین تلاش می کنند با بحران فعلی مبارزه کنند، اما با ادامه جنگ در اوکراین و تشدید تحریم ها علیه روسیه، چالش های مهم و جدیدی این کشورها را تهدید می کند.

«نیکیل سنگانی» اقتصاددان موسسه «کپیتال اکونومیکس»می گوید: قیمت‌های بالاتر نفت منجر به بدتر شدن شرایط تجارت در بیشتر مناطق آمریکای لاتین خواهد شد.

این شرایط در حالی است که به گفته رئیس جمهوری مکزیک، دولت آمریکا تاکنون بیش از 43 میلیارد دلار تسلیحات و سایر کمک‌ها را در اختیار اوکراین قرار داده است، موضوعی که با کمک های تسلیحاتی دیگر کشورهای غربی باعث طولانی تر شدن جنگ اوکراین و افزایش تبعات سیاسی، نظامی، اقتصادی، اجتماعی و حتی فرهنگی‌ بر این کشورها شده است. در حالی که این مبلغ می توانست بخشی از مشکلات کشورهای آمریکای لاتین را حل کند و در نتیجه آن نیز روند ورود سیل آسای مهاجران غیرقانونی از مرز جنوبی آمریکا کاهش می یافت.    

نویسنده: آتوسا دینیاریان

115