ایران پرس: رئیس جمهور برزیل در خاتمه سفر سه روزه خود به پکن و بعد از دیدار با رئیس جمهور چین گفت:‌ "لازم است آمریکا تشویق به جنگ در اوکراین را متوقف کرده و شروع به گفت وگو درباره صلح کند، همچنین لازم است اتحادیه اروپا هم شروع به گفت وگو درباره صلح کند."

لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا رئیس جمهور برزیل در این دیدار اظهار داشت: "به این ترتیب جامعه بین‌المللی خواهد توانست «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه و «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین را «قانع کند که صلح به نفع کل جهان» است."

برزیل همانند چین بر خلاف قدرت‌های غربی، سیاست تحریمی غرب علیه روسیه در ارتباط با جنگ اوکراین را دنبال نکرده و سران این دو کشور تلاش کرده اند تا به عنوان میانجی‌گر برای خاتمه بخشیدن به جنگ اوکراین و برقراری صلح عمل کنند.

در عین حال انتقاد صریح رئیس جمهور برزیل از نقش آفرینی منفی آمریکا و تلاش واشنگتن برای تداوم جنگ اوکراین با توجه به اقدامات مستمر دولت بایدن در زمینه ارسال دهها میلیارد دلار انواع تسلیحات برای اوکراین و نیز تشویق متحدان اروپایی و غربی خود برای اقدامی مشابه است.

ارتش اوکراین با استفاده از تسلیحات ارسالی از جانب غربی ها اکنون در چهاردهمین ماه جنگی خونین با روسیه به سر می برد. در واقع سیل تسلیحات ارسالی غرب به اوکراین مهمترین دلیل تداوم جنگ اوکراین است.

آمریکا حتی بدون استقرار رسمی هیچ نظامی در اوکراین یا معرفی خود به عنوان طرف مستقیم درگیری، بیش از هزینه ای که برای تأمین هزینه جنگ ویتنام به عنوان طولانی ترین جنگ خود اختصاص داده بود، در جنگ اوکراین صرف کرده است.

همچنین بر اساس اطلاعات گردآوری شده توسط شرکت تحقیقات آلمانی «استاتیستا» دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا برای کمک به اوکراین در جنگ با روسیه، هزینه ای بیشتر از بودجه سالانه جنگ در افغانستان، اختصاص داده است.

کمک نظامی آمریکا به اوکراین تا اواسط ژانویه 2023 در 11 ماه نخست این جنگ، بالغ بر 46 میلیارد و 600 میلیون دلار بوده است. علاوه بر چند بسته کمک تسلیحاتی هنگفت در چند ماه اخیر، در آوریل 2023 نیز دولت بایدن کمک نظامی دیگری به مبلغ 2.7 میلیارد دلار  به اوکراین را اعلام کرد.

همچنین نگاهی به رویدادهای جنگ اوکراین نشان می دهد که ارتش اوکراین به رغم کمکهای هنگفت غربی ها به سرکردگی آمریکا نتوانسته مانع پیشروی های نیروهای روسی و متحدان اوکراینی آنها در استان های چهارگانه لوهانسک، دونتسک، زاپروژیا و خرسون که روسیه آنها را به قلمرو خود به صورت رسمی منضم نموده شود.

تشدید بحران اوکراین با رویکرد جنگ افزوانه آمریکا

بدین ترتیب رویکرد جنگ افزوانه آمریکا و شرکای غربی آن با اعطای مقادیر عظیمی از انواع تسلیحات و کمکهای قابل توجه مالی به کی یف صرفا باعث طولانی شدن جنگ اوکراین و افزایش تلفات انسانی هر دو طرف و نابودی زیر ساخت ها در اوکراین شده است.

غربی ها دقیقا همان رفتاری را با اوکراین دارند که پیش از این در قبال سوریه با حمایت از گروههای تروریستی به منظور سرنگونی دولت قانونی دمشق داشتند.

سرهنگ «داگلاس مک‌گرگور» مشاور پیشین رئیس پنتاگون می گوید: "موضوع اصلی که در زمان حاضر باید برای دولت ایالات متحده نگران‌کننده باشد، چگونگی خارج شدن از بحران اوکراین با توجه به وضعیت اسفناک نیروهای مسلح اوکراین است. مناقشه در اوکراین به‌شکل بدی برای غرب در حال ادامه است، تلفات ارتش اوکراین بسیار بالاست و بعید است که بتواند برای مدت طولانی در برابر نیروهای مسلح روسیه مقاومت کند."

نکته مهم اینکه به رغم وعده ها و نیز اظهارات خوش بینانه مقامات ارشد آمریکایی و اروپایی در باره امکان شکست روسیه در جنگ اوکراین و بازپس گیری مناطق تصرف شده توسط ارتش روسیه، اما آنها نیز به خوبی این موضوع را دریافته اند که رسیدن به چنین هدفی با توجه به اوضاع جنگ غیر واقع بینانه و غیر قابل دسترس است.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117