ایران پرس: رئیس جمهور کوبا در سخنرانی اش در مجمع عمومی سازمان ملل، تداوم زورگویی و تحریم‌های آمریکا علیه کشورهای مستقل را محکوم کرد.

«میگل دیاز کانل» گفت: دولت دموکرات فعلی در واشنگتن، «اقدامات زورگویانه اتخاذ شده توسط دولت ترامپ را حفظ کرده‌ است» و از جمله آن‌ها به درج نام کوبا در لیست ادعایی کشورهای حامی تروریسم اشاره کرد.

وی در ادامه با اشاره به تحریم های آمریکا علیه کوبا گفت: "ظالمانه‌ترین و طولانی‌ترین محاصره اقتصادی، تجاری و مالی که تاکنون علیه کشوری اعمال شده است، در میانه این همه‌گیری کرونا تشدید شده است."

انتقاد صریح رئیس جمهور کوبا از تداوم سیاست های ظالمانه و ضد انسانی دولت «دونالد ترامپ» توسط دولت «جو بایدن» نشانگر ماهیت واقعی و غیر قابل تغییر رویکرد واشنگتن در قبال کشورهای مخالف سلطه گری آمریکا است.

آمریکا علاوه بر کاربرد قدرت سخت در قالب استفاده از زور و نیروی نظامی، در دو قرن اخیر همواره از قدرت نیمه سخت یعنی قدرت اقتصادی به شکل تحریم های یکجانبه به گسترده ترین شکل ممکن علیه دیگر کشورها استفاده کرده است.

واشنگتن حتی در برهه حساس کنونی نیز که همه گیری ویروس کرونا، وضعیت وخیمی را برای بسیاری از کشورها به لحاظ اقتصادی و بهداشتی رقم زده باز هم با شدت هر چه تمام تر رویکرد تحریمی خود را ادامه می دهد.

رویکرد تحریمی دولت ترامپ در قبال کشورهای مخالف واشنگتن

دولت بایدن نیز مانند دولت ترامپ رویکرد تحریمی را علیه کشورهای رقیب و یا مخالف واشنگتن تداوم بخشیده است. آمریکا تحریم‌های یکجانبه زیادی علیه کشورهایی مانند کوبا، ونزوئلا، ایران، کره شمالی، روسیه، چین و سوریه وضع کرده است.

هر چند تحریم های آمریکا به بهانه های مختلف سیاسی، تجاری، امنیتی و حتی حقوق بشری علیه دیگر کشورها به ویژه کشورهای رقیب یا خصم آن اعمال می شود، با این همه قطع نظر از دلایل ظاهری، دلیل اصلی ادامه این رویکرد، پیگیری منافع واشنگتن و تضعیف هر چه بیشتر رقبا و مخالفان آمریکا است.

کوبا به عنوان کشوری در حوزه دریای کارائیب همواره یکی از اهداف دائمی تحریم های آمریکا بوده است. آمریکا از زمان انقلاب کوبا به رهبری «فیدل کاسترو» در سال 1959 محاصره این کشور و اعمال انواع فشارهای اقتصادی و تهدید نظامی را در دستور کار قرار داده است.

شهروندان کوبا بارها با حضور در خیابان‌ها، اعتراض خود را به تحریم‌های ظالمانه آمریکا نشان داده‌اند.

دولت هاوانا، آمریکا را عامل تشدید فشارهای اقتصادی با هدف فلج کردن اقتصاد کوبا و گسترش نارضایتی داخلی دراین کشور می داند و بارها در سازمان ملل این مساله را مطرح ساخته است.

«رضا رسالت» کارشناس روابط بین الملل می گوید: "آمریکا نشان داده که از ابزار تحریم برای تغییر مناسبات و به ثمر نشاندن اهداف ایدئولوژیک مدنظر خود استفاده می‌کند، تحریم دولت کوبا از این نوع بوده است."

با این حال کوبا بیش از 60 سال است که در مقابل اقدامات ضد انسانی و غیر قانونی واشنگتن به خوبی مقاومت کرده است. مقامات ارشد کوبا بارها بر دروغ بودن ادعاهای صلح طلبی و خیر خواهی واشنگتن تاکید کرده اند.

از جمله «برنو رودریگز» وزیر خارجه کوبا در واکنش به سخنرانی اخیر بایدن در سازمان ملل در توییتی نوشت: "دولت بایدن هیچ صلاحیت اخلاقی ندارد که در سازمان ملل متحد طرح ابتکاری را برای بسیج تلاش واقعی جامعه بین‌الملل به نفع صلح، عزت و توسعه انسانی مطرح کند."

موضع خصمانه واشنگتن علیه هاوانا، با انتقاد نهادهای بین المللی مواجه شده است.

سازمان ملل متحد، در چند دهه اخیر در قطعنامه‌های متعدد از آمریکا خواسته است به تحریم‌ و محاصره اقتصادی کوبا پایان دهد، اما آمریکا با بی توجهی کامل به این خواسته جهانی همواره بر تداوم فشارها علیه کوبا تاکید ورزیده است.

هدف واقعی آمریکا از تهدیدات بی سابقه و تشدید فشارهای مالی و اقتصادی علیه کوبا، تضعیف هر چه بیشتر دولت چپگرای این کشور و در نهایت براندازی آن است. این رویکرد نشانه ای از خوی استکباری و سلطه گرانه آمریکا محسوب می شود.

با این حال این سیاست واشنگتن  همواره با ناکامی مواجه شده و کوبا هم چنان به مقاومت خود در مقابل سلطه گری آمریکا ادامه داده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117