"حسن روحانی" روز شنبه در دیدار "استف بلوک" وزیر خارجه هلند در تهران، با بیان این نکته افزود، همه باید تلاش کنند برجام حفظ شود و ایران در این زمینه راه گفت وگو را با اتحادیه اروپا نبسته است.
سخنان رئیس جمهور اسلامی ایران در دیدار وزیرخارجه هلند اما فقط محدود به بیان پیامدهای ناشی از بدعهدی آمریکا نسبت به برجام نبود؛ روی دیگر سخن روحانی انتقادی است که ایران نسبت به مواضع انفعالی اروپا دارد.
روحانی در این باره گفت: پس از خروج آمریکا از برجام، اتحادیه اروپا نتوانست گام موثری در اجرای تعهداتش در این توافق بردارد.
رئیس جمهور همچنین با اشاره به اعمال تحریم های غیرقانونی و یکجانبه آمریکا علیه ایران، تصریح کرد، تحریم های ظالمانه آمریکا حتی دارو و غذای مردم ایران را نیز در برگرفته و انتظار این است که ملت های آزاده جهان با صدای رسا این تحریم های غیر قانونی را محکوم کنند.
هر چند که استف بلوک وزیر خارجه هلند در این دیدار با تاکید بر ضرورت حفظ برجام به عنوان یک توافق بین المللی گفت خروج آمریکا از برجام کار درستی نبود، اما وضع موجود نشان می دهد که چنین اظهاراتی با اقدامات عملی اروپا فاصله زیادی دارد.
"حسن قشقاوی" سفیر ایران در اسپانیا می گوید: "ممکن است دوستان ما در اتحادیه اروپا بگویند نتوانستیم تحریمهای آمریکا را جبران کنیم اما این سوال مطرح است که باید میزان تواناییشان را در روزهای اول مذاکره به طرف ایرانی اعلام میکردند. این شایسته رابطه خوب دو جانبه ایران و اتحادیه اروپا نیست که دهها گفت وگوی فنی و سیاسی با طرف ایرانی برگزار کنند و هیچ کدام موجب اقدامی در عمل نشود."
شواهد نشان می دهند که کارشکنی ها و ادعا سازی های آمریکا ضد ایران مسئله ای فراتر از برجام است و اهدافی که پشت جریان فشار برجام قرار دارد، دارای ابعاد وسیع اقتصادی، سیاسی و امنیتی است.
رئیس جمهور پیش از این نیز چنین انتقادهایی را در دیدار "جوزف بورل" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سفر اخیرش به تهران مورد تاکید قرار داده و گفته بود، در شرایطی که آمریکا از برجام خارج شده است اروپا نمی تواند یکطرفه از ایران بخواهد که به تعهدات در برجام پایبند بماند.
اروپایی برای حفظ برجام ضعف های زیادی از خود نشان دادهاند و هیچ کدام از دلایل آنها نمی تواند قصور طرف اروپایی را توجیه کند. از این دیدگاه انتقاد ایران نسبت به اروپا را می توان از دو جنبه مهم ارزیابی کرد:
جنبه نخست، بیان واقعیت هایی است که رئیس جمهور درباره پیامدهای نابودی برجام و همسویی ناخواسته اروپا با آمریکا درجهت نابود کردن برجام مورد اشاره قرارداد.
جنبه دوم، انتقاد ایران از اروپا، اشاره به ناتوانی اروپا در مقابله با چالش هایی است که یکجانبه گرایی آمریکا در منطقه بوجود آورده است. درحالیکه این موضوع به زیان منافع سیاسی و اقتصادی اروپا و همچنین امنیت اروپا در مواجهه با چالش هایی است که آمریکا در غرب آسیا بوجود آورده است.
رئیس جمهور اسلامی ایران در دیدار وزیر خارجه هلند ریشه ناامنی در منطقه غرب آسیا را حضور و رفتار آمریکا در این منطقه دانست و تاکید کرد، امنیت غرب آسیا باید توسط کشورهای این منطقه حفظ شود و حضور نیروهای خارجی در منطقه خلیج فارس تحت عنوان ائتلاف های مختلف، به ضرر امنیت منطقه است.
با توجه به این مواضع، انتظارات ایران از اروپا و اظهارات روحانی در دیدار وزیر خارجه هلند در تهران را می توان در چارچوب منافع متقابل ارزیابی کرد، اما باید دید آیا کشورهای اروپایی تا چه اندازه در تعامل با ایران درحفظ برجام جدی هستند.
نویسنده: جمشید امین زاده
116/117
بیشتر بخوانید:
روحانی: اتحادیه اروپا نتوانست گام موثری در اجرای تعهدات برجامی خود بردارد
دیدار وزیر خارجه هلند با ظریف
برگزاری دور دوم گفت وگوهای وزیران امورخارجه هلند و ایران