ایران پرس: وزیر خارجه روسیه اتهام آمریکا علیه مسکو مبنی بر استفاده از سلاح ضدماهواره و تهدید آفرینی در فضا را «ریاکارانه» و «عاری از صحت» خواند.

«سرگئی لاوروف»تصریح کرد: "ما ترجیح می‌دهیم که آمریکا به جای اتهام زنی بر سر میز مذاکره بنشیند و ملاحظات خود را در مورد توافق پیشنهادی روسیه و چین برای جلوگیری از مسابقه تسلیحاتی در فضا مطرح کند."

این اظهارات وزیر امورخارجه روسیه در واکنش به انتقادات «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا از آزمایش موشک ضد ماهواره‌ای روسیه عنوان شد.

آنتونی بلینکن در بیانیه‌ ای اعلام کرد که روسیه روز دوشنبه (15 نوامبر) بدون هیچ‌ گونه ملاحظه‌ ای، یک آزمایش مخرب موشک ضد ماهواره با اصابت مستقیم به یکی از ماهواره‌های خود انجام داد.

«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا و «جان کربی» سخنگوی پنتاگون از یک سو و «مایک والاس» وزیر دفاع بریتانیا از سوی دیگر، اقدام روسیه را محکوم کردند.

اکنون در رقابت فضایی بین روسیه و چین از یک سو و آمریکا از سوی دیگر، طرفین یکدیگر را به دروغ گویی و ریاکاری متهم می کنند. با این حال، نگاهی به اقدامات و برنامه های فضایی این سه کشور نشان می دهد که واشنگتن عملا مسیر بلند پروازانه ای را در زمینه سیطره بر فضا دنبال می کند و اقدامات روسیه و چین در این زمینه در واقع واکنشی به فعالیت های فضایی آمریکا به شمار می آید.

آمریکا از دوره ریاست جمهوی «دونالد ترامپ» گام های بلندی در زمینه توسعه توانمندی فضایی خود برداشته است. ترامپ در ژوئن 2018 به پنتاگون دستور داد نیروی فضایی را به عنوان یکی از شاخه‌های نیروی مسلح آمریکا تشکیل دهد.

این گونه، نیروی فضایی آمریکا از اواخر اوت 2019 فعالیت خود را به طور رسمی آغاز کرد. پس از آن واشنگتن گام های مهمی در زمینه نظامی کردن فضا برداشته است. با عملیاتی شدن فرماندهی فضایی آمریکا، عرصه برای پنتاگون به منظور توسعه، آزمایش و استقرار تسلیحات فضایی بویژه تسلیحات ضد موشکی از جمله تسلیحات لیزری فراهم شده است.  

واشنگتن برای توجیه اقدامات خود، ادعا کرده است که تهدیدات فضایی از جانب دشمنان آمریکا، به ویژه از جانب روسیه و چین در سال‌ های اخیر افزایش یافته و آنها به دنبال استقرار تسلیحات جنگی در فضا هستد.

آدمیرال «سِسیل هِینی» رئیس پیشین فرماندهی استراتژیک امریکا می گوید: "آمریکا باید روی موضوع ظرفیت های احتمالی دشمنان بیشتر مطالعه کرده و بودجه برنامه های فضایی و آمادگی کلی را بیشتر کند."

اقدامات فضایی گسترده آمریکا با انتقاد شدید رقبای آن مواجه شده است:

 روسیه در این باره به آمریکا هشدار داد و با بیان اینکه رویارویی نظامی در فضا می‌ تواند به اندازه مسابقه تسلیحات هسته‌ ای خطرناک باشد، از واشنگتن خواست اشتباهات گذشته را تکرار نکند.

هدف آمریکا این است که رقبای اصلی خود یعنی روسیه و چین را وارد عرصه رقابت های نظامی و مسابقه تسلیحاتی در فضا کند. روسیه در سال 2014 پیش نویس قطعنامه ای را برای جلوگیری از استقرار تسلیحات در فضا به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کرد که با مخالفت  آمریکا و همپیمانان این کشور مواجه شد.

مسکو ضمن انتقاد از ادامه مخالفت واشنگتن با این طرح روسیه، دلیل آن را اجرای طرح های آمریکا برای استقرار تسلیحات در فضا عنوان کرد. در واقع آمریکا در راستای تثبیت موقعیت خود به عنوان قدرت برتر نظامی در جهان، در تلاش است فضا را نیز به مکانی برای فعالیت های نظامی خود بدل سازد؛ روندی که در نهایت به افزایش ناامنی و تضعیف امنیت جهانی منجر خواهد شد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

117