ایران پرس- آمریکا در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» سیاست تهدید و مذاکره را در قبال کره شمالی در پیش گرفته است.

به رغم برگزاری سه دور مذاکره بین سران این دو کشور‌، هنوز هیچ پیشرفت واقعی در مسیر حل وفصل بحران هسته‌ای شبه جزیره کره صورت نگرفته و مذاکرات جدید در سطح کارشناسی نیز بی نتیجه بوده است.

این مساله واکنش روسیه به عنوان قدرت رقیب آمریکا در عرصه بین المللی از جمله در غرب اقیانوس آرام که روابط دوستانه‌ای با کره شمالی دارد برانگیخته است.

در این راستا،«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان های بین‌المللی مستقر در وین بدعهدی واشنگتن را در لغو تحریم‌های کره شمالی به رغم خودداری پیونگ‌یانگ از آزمایش‌های هسته‌ای، علت به بن‌بست خوردن مذاکرات خلع سلاح اتمی با این کشور شرق آسیا دانست. 

اولیانوف در توئیتی نوشت: "کره شمالی از سپتامبر 2017 از آزمایش‌های هسته‌ای و از اوایل 2018 از پرتاب موشک‌های بلندبرد خودداری کرد اما این گام‌های مهم‌ حتی به صورت نمادین هم به کاهش تحریم‌ها علیه این کشور منتهی نشد. جای تعجب نیست که فرایند خلع سلاح اتمی به بن‌بست خورده است. مذاکرات نمی‌تواند یک جاده یک طرفه باشد."

در واقع مسکو رویکرد کلی دولت ترامپ را در برخورد با کشورهای مخالف آمریکا مورد نقد قرار داده است. ترامپ نه فقط درباره کره شمالی، بلکه درباره ایران نیز با اعمال بی‌سابقه‌ترین تحریم‌ها صرفا خواهان اجابت بی قید و شرط خواسته‌های واشنگتن بدون دادن هیچ امتیازی در برابر آن است. 

روسیه و چین به عنوان دو قدرت مهم اورآسیایی و آسیایی و از حامیان کره شمالی معتقدند که تداوم روند کنونی یعنی اعمال تحریم‌ها بدون دادن امتیاز به کره شمالی در برابر پاسخ مثبت به خواسته‌های سازمان ملل متحد نمی تواند روندی سازنده و موثر باشد.

به همین دلیل چین و روسیه روز دوشنبه (16 دسامبر) با ارائه پیش‌نویس قطعنامه‌ای به شورای امنیت، خواستار لغو برخی تحریم‌های کره شمالی شدند و همچنین از ادامه گفت‌وگوها میان پیونگ‌یانگ و واشنگتن در تمامی سطوح با هدف برقراری روابط میان دو کشور، ایجاد اعتماد متقابل و تقویت تلاش‌ها برای رسیدن به صلح پایدار در شبه‌ جزیره کره استقبال کردند.

در این پیش نویس از جمله خواسته شده بود تا تمام تدابیر اعمالی پیشین در شورای امنیت سازمان ملل متحد که معیشت مردم کره شمالی را هدف مستقیم قرار می‌داد، لغو شوند.

در واکنش به این اقدام مثبت اما آمریکا بار دیگر رویکرد خصمانه خود را در قبال کره شمالی به نمایش گذاشت و با پیشنهاد مسکو و پکن درباره لغو تحریم‌های کره شمالی مخالفت کرد.

یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا روز سه شنبه (17 دسامبر‌) در گفت‌و‌گو با رویترز مدعی شد: "در حالی که کره شمالی در حال تهدید برای اقدامات تحریک‌آمیز است و از مذاکره برای خلع سلاح اتمی امتناع می‌کند، شورای امنیت سازمان ملل متحد نباید رفع نابهنگام تحریم‌های این کشور را مورد بررسی قرار دهد." 

مخالفت آمریکا با رفع تحریم‌های کره شمالی و بررسی این موضوع در شورای امنیت سازمان ملل متحد، در ادامه تشدید تنش‌های اخیر بین دو کشور صورت گرفته است.

مقام‌های کره شمالی در هفته‌های اخیر به واشنگتن درباره لزوم مذاکرات تا پیش از پایان سال کنونی 2019 و دادن امتیازات در خصوص مسائلی از قبیل تحریم‌ها هشدارهای جدی داده‌ و همزمان بر آمادگی پیونگ‌یانگ برای انجام آزمایش‌های موشکی تاکید کرده‌اند.

به رغم سه دیدار دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا با «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی و تبادل چندین نامه بین دو طرف، مذاکرات در زمینه خلع سلاح هسته‌ای شبه جزیره کره به جایی نرسیده واختلافات جدی دو کشور همچنان باقی است.

پیونگ‌یانگ بارها از واشنگتن به دلیل ادامه اعمال فشار اقتصادی به کره شمالی، آن هم با وجود برخی اقدامات کره شمالی در راستای خواسته‌های آمریکا انتقاد کرده است.

رهبر کره شمالی نیز به خوبی از نقش مهم برگ‌های برنده این کشور در مقابل آمریکا یعنی توانمندی هسته‌ای نظامی و قدرت موشکی کره شمالی آگاه است و به هیچ عنوان حاضر نیست تا بدون گرفتن امتیازات اساسی به ویژه رفع تحریم ها این توانمندی‌ها را از بین ببردو یا حتی کاهش دهد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

141/116

بیشتر بخوانید:

چین و روسیه خواستار لغو تحریم‌های کره شمالی شدند