نخستین مناظره انتخاباتی این دو نامزد فرصتی برای بیان دیدگاههای این دو درباره مسائل مهم جامعه آمریکا بود.
مناظره انتخاباتی دو نامزد باقی مانده در رقابتهای درون حزبی دموکراتها یکشنبه شب با موضوع کرونا شروع شد و هر دو بر ناکارآمد بودن سیستم فعلی بهداشت و درمان آمریکا تاکید کردند. با این حال مساله مورد اختلاف در این مناظره "انقلاب" مورد تاکید "برنی سندرز" در مقابل "بازسازی" مورد نظر "جو بایدن" بود.
بایدن معتقد است هنگامی که ترامپ شکست خورد و از مقام خود کنار رفت، ملت میتواند وضع عادی خود را بازگرداند اما سندرز معتقد است که کنار رفتن ترامپ گام نخست یک انقلاب سیاسی در آمریکا است.
سندرز که سناتور مستقل ایالت ورمونت است بارها در اظهارات و سخنرانی های خود از وضع کنونی سیاسی و اقتصادی آمریکا انتقاد کرده و معتقد است اگر چه ایالات متحده ظاهرا یک جامعه برخوردار از دموکراسی قلمداد می شود، اما در عمل بر این کشور، الیگارشی ها یا همان نخبگان سیاسی، اقتصادی، نظامی و رسانه ای حکومت می کنند و آنها بر اساس منافع خود به ترسیم و اجرای سیاست ها و تصمیمات کلان و مهم می پردازند.
سندرز در مناظره تلویزیونی در این زمینه گفت: در آمریکا قدرت در دست میلیاردرها است و میلیاردرها هستند که کنگره را کنترل میکنند و به سیاستمداران پول میدهند. به این دلیل به جای این که به فکر نیم میلیون بی خانمان باشیم، به فکر کاهش مالیات میلیاردرها هستیم.
اشاره سندرز به سیاست مالیاتی ترامپ است که به بهانه ایجاد اشتغال و تشویق سرمایه گذاری در آمریکا سیاست کاهش مالیات سرمایه داران و میلیاردرها را در پیش گرفته است. سناتور ایالت ورمونت چندی قبل نیز درباره حضور میلیاردرها در انتخابات ریاست در سال های اخیر با توجه به هزینه های عظیم تبلیغات انتخاباتی و شرکت برخی میلیاردرها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هشدار داده بود.
در واقع مساله سلطه پول باعث افزایش نگرانی ها درباره تاثیر منفی آن بر انتخاب شهروندان و در واقع خریدن نتیجه انتخابات شده است.
سندرز 9 فوریه 2020 در توئیتی نوشت: سیستم تأمین مالی تبلیغات انتخاباتی ما به طور فزاینده ای از سوی میلیاردرها و گروه های دارنده منافع خاص کنترل میشود. ما باید با این روند حرکت به سمت الیگارشی بجنگیم. آینده دموکراسی ما در معرض خطر است.
دونالد ترامپ نامزد جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری 2016 خود یکی از همان میلیاردرهایی بود که تا قبل از آن، در پشت پرده، تلاش برای اعمال نفوذ در انتخابات آمریکا را داشتند اما سپس تصمیم گرفت در راستای تحقق ایده های خود که قبل از انتخابات و در جریان آن بارها تاکید کرده بود، به ویژه تحقق شعار "نخست آمریکا" وارد عرصه انتخابات شود و به مدد استراتژی دقیق انتخاباتی و درعین حال به پشتوانه پول خود بتواند آرای مردم آمریکا را به خود جلب کند.
"شلدون ادلسون" سرمایه دار معروف یهودی از مهم ترین دوستان و حامیان ترامپ در این انتخابات وظیفه پشتیبانی همه جانبه از وی را در جناح محافظهکار برعهده گرفت. در حزب دموکرات نیز سرمایه داران مشهوری مانند "تام استیر"، "جورج سوروس" و نیز "مایکل بلومبرگ" میلیاردر معروف نیویورکی، هدایت مالی کارزار انتخاباتی "هیلاری کلینتون" را برعهده گرفتند.
بدین ترتیب عرصه انتخابات ریاست جمهوری به میدانی برای رقابت میلیاردرهایی تبدیل شد که خواهان آن بودند که درعرصه سیاست نیز دخالت مستقیم داشته باشند.
هشدار برنی سندرز درباره حضور میلیاردرها و در واقع حاکمیت آنها با توجه به این مساله صورت گرفته که نامزد مورد نظر آنها اعم از جمهوریخواه یا دموکرات پس از ورود به کاخ سفید در راستای منافع الیگارشی مالی، صنعتی و سیاسی و رسانه ای آمریکا و به طور کلی گروه های ذی نفع فعالیت کرده و بدین ترتیب منافع ملی را فدای مصالح فردی و جناحی می کنند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
139/118
بیشتر بخوانید:
کرونا در مناظره انتخاباتی آمریکا؛ سندرز: باید دهان ترامپ را ببندیم
سندرز خطاب به آمریکایی ها: با اتحاد خطرناکترین رئیس جمهور را شکست می دهیم
پیشتازی "جو بایدن" در دومین سه شنبه انتخاباتی دموکرات ها