البته فقط این سه کشور اروپایی نیستند که به این اقدام خلاف موازین بین المللی ترامپ اعتراض کرده اند، دیگر کشورهای اتحادیه اروپا نیز که روابط گسترده ای با ایران دارند، به شدت اقدام ترامپ را مورد انتقاد قرار داده اند.
در این راستا "کارین کنایسل" Karin Kneissl وزیر امور خارجه اتریش خروج آمریکا از برجام را از منظر حقوقی اقدامی تقریبا بی سابقه و «نابودی یک مذاکره موفقیت آمیز» خواند.
کنایسل در مقاله ای به دفاع از توافق هسته ای پرداخته و نوشت: حتی اگر یک طرف از توافق چندجانبه خارج شود، نمی تواند دیگران را به دلیل اجرای آن جریمه کند.
هدف آمریکا در مورد برجام آشکارا نابودی کل این توافق است. اما طرف های باقی مانده نشان دادند، فعلا تصمیم دارند در پیمان بمانند و این موضوع را حسن روحانی رئیس جمهوری ایران نیز در سفر خود به وین تایید کرد.
وزیر خارجه اتریش؛ آمریکا اگر به هر علتی از برجام خارج شده حق ندارد دیگران را وادار به اقدام مشابهی کند، با این حال وی علت این رفتار ترامپ را بیان نکرده است.
دلیل این اقدام ترامپ، رویکرد یکجانبه گرایانه و خود محورانه است که در راستای شعار "نخست آمریکا" ضمن توجه محض به منافع و اهداف آمریکا، بدون توجه به منافع سایر کشورها بر این عقیده است که رویکرد وی به افزایش قدرت آمریکا و غلبه این کشور بر رقبایش منجر خواهد شد.
بر خلاف تصور ترامپ، این رویکرد فقط به انزوای هرچه بیشتر آمریکا در جهان منجر شده است.
«ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا می گوید: ایده "نخست آمریکا"ی ترامپ منجر به "آمریکای تنها" شده است.
ترامپ در پیگیری سیاست خود به روش هایی غیر معمول متوسل شده و نگاه وی در اصالت دادن صرف به آمریکا و منافع آن باعث اتخاذ مواضعی برخلاف اجماع جامعه جهانی و حتی شرکای اروپایی واشنگتن شده است.
هرچند ترامپ بر سر مسائل مختلفی با اروپا دچار مناقشه شده، با این حال اختلاف درباره برجام واکنش منفی شدید اروپایی ها را برانگیخته است؛ به ویژه این که آمریکا بدون هیچ دلیل موجهی و با وجود پایبندی کامل ایران به برجام، از این توافق خارج شده است.
قبل از این اقدام نیز ترامپ با اظهارات و موضع گیری های خود باعث ایجاد جو روانی منفی علیه گسترش روابط تجاری و اقتصادی کشورهای اروپایی با ایران، با هدف دلسرد کردن و خروج شرکت ها و موسسات اروپایی از ایران شده بود.
به رغم این موضع واشنگتن، برجام، برای اتحادیه اروپا اهمیت اساسی دارد و این اتحادیه با ارائه بسته پیشنهادی به تهران قصد دارد تا ایران را به ادامه پایبندی به این توافق مهم تشویق کند.
کنایسل در این باره می گوید: موضوع اصلی حفظ توافق هسته ای با ایران است، در غیر این صورت معنی و مفهوم توافق های چندجانبه استوار بر مبنای اعتماد متقابل به طور کلی پوچ و بی معنی خواهد بود.
اگر برجام از بین برود، از منظر ما اعتماد نیز که پایه روابط بین المللی است، پایان می یابد.
به این ترتیب از دیدگاه اتریش به عنوان رئیس دوره ای اتحادیه اروپا، تلاش های همه جانبه اروپا برای حفظ برجام دارای اهمیت اساسی و در راستای حفظ منافع دراز مدت امنیتی، سیاسی، تجاری و اقتصادی اتحادیه اروپا است.139/112
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
عراقچی: برجام در «آیسییو» است/ احتمال خروج ایران از برجام وجود دارد
پوتین: حفظ برجام پس از خروج آمریکا اهمیت زیادی دارد /روابط با آمریکا نسبت به زمان جنگ سرد بدتر است
عضو شورای روابط خارجی آمریکا: دبیرکل سازمان ملل خروج آمریکا از برجام را محکوم کند
کارشناس هسته ای آمریکا: خروج آمریکا از برجام باعث انزوای بین المللی واشنگتن خواهد شد