ایران پرس- خروج آمریکا از برجام در مه 2018 و اعمال مجدد تحریم های هسته ای ضد ایران در دو مرحله، با انتقاد اعضای گروه 1+4 مواجه شده است؛ با این حال دیگر کشورهای موثر در عرصه بین المللی مانند سوئد نیز ضد این اقدام واشنگتن موضع گرفته‌اند. 

«مارگوت والستروم» وزیر امور خارجه سوئد درباره خروج آمریکا از برجام و سیاست‌هایی که این کشور در قبال مذاکره هسته‌ای با ایران در پیش گرفته است، گفت: "آنچه آمریکایی‌ها انجام داده‌اند، بسیار مخرب است."

او همچنین با تایید کارآمد بودن برجام تاکید کرد: "خروج از برجام موجب ایجاد مشکلات متعددی خواهد شد."

از دیدگاه سوئد اقدام ضد برجامی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا اساسا اعتبار واشنگتن در زمینه پایبندی به تعهدات و توافقات بین المللی را زیر سئوال برده است. وزیر امور خارجه سوئد درباره خروج آمریکا از برجام و تبعات آن برای اعتبار این کشور گفت: "این مساله اعتبار ایالات متحده آمریکا به عنوان یک شریک برای هرنوع توافق جدید را افزایش نخواهد داد."

عدم پایبندی ترامپ به توافقات بین المللی

اساسا یکی ازمشخصه های سیاست خارجی دولت ترامپ، خروج از توافقات بین المللی است. ترامپ هیچ اعتقادی به پیمان ها و توافقات چند جانبه نداشته و در راستای رویکرد یکجانبه گرایی و پیگیری اهداف و منافع آمریکا بر این گمان است که هر گونه مانعی در این زمینه باید از میان برداشته شود. درباره توافق هسته ای برجام نیز ترامپ مدعی است این توافق منافع آمریکا و متحدان آن به ویژه رژیم صهیونیستی را تامین نمی کند.

هدف واقعی ترامپ از خروج از برجام و ابراز خواسته های زیاده طلبانه و خارج از تعهدات ایران در چارچوب برجام، صرفا ایجاد محدودیت های شدید برای برنامه هسته ای صلح آمیز ایران و در نهایت توقف کامل آن در راستای خواسته رژیم صهیونیستی است.

این خواسته ها که در قالب شروط 12 گانه توسط «مایک پمپئو» به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا در مه 2018 اعلام شد، شامل مواردی مانند توقف کامل برنامه هسته ای، برنامه موشکی و نیز تغییر سیاست های منطقه ای ایران است.

در واقع واشنگتن خواهان تسلیم کامل ایران در برابر آمریکا است که در این صورت نه فقط استقلال بلکه هویت ایران زیر سئوال خواهد رفت. این در حالی است که اعضای گروه 1+4 به ویژه روسیه و چین بر لزوم حفظ این توافق و اجرای تعهدات ذیل برجام تاکید دارند.

در این راستا «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهوری روسیه روز جمعه 14 ژوئن در حاشیه نشست سازمان همکاری شانگهای با انتقاد مجدد از رویکرد آمریکا در قبال توافق هسته‌ای ایران گفت: "مسکو هر کاری برای حفظ برجام انجام می‌دهد."

پوتین درباره پیامدهای سیاست‌های ضد برجامی واشنگتن هشدار داد: "خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته‌ای ایران می‌تواند رژیم منع اشاعه هسته‌ای و تسلیحات کشتار جمعی را به کلی نابود کند."

طرفین اروپایی برجام یعنی تروئیکا (آلمان، فرانسه و بریتانیا) و اتحادیه اروپا نیز هر چند خواهان حفظ برجام هستند، اما به رغم قول هایی که داده اند، تاکنون گام موثری در این زمینه برنداشته اند.

نکته مهم اینکه قدرت های بین المللی اگر واقعا خواهان حفظ برجام هستند باید مقابل رویکرد قلدرمابانه واشنگتن ایستادگی کرده و از حقوق قانونی ایران دفاع کنند؛ به ویژه اینکه تهران تاکید کرده که تا زمانی به اجرای برجام متعهد می ماند که منافع مد نظرش به ویژه کاهش تاثیر تحریم های غیرقانونی آمریکا تامین شود. 

نویسنده: سید رضا میر طاهر

113/116

بیشتربخوانید:

انتقاد سوئد از اقدامات یکجانبه آمریکا ضد ایران

انتقاد آلمان و سوئد از خروج آمریکا از برجام