"کلمان بون" وزیر امور اروپایی فرانسه تصریح کرد واشنگتن از منافع خود محافظت میکند و توافق "آکوس" (2) نشان داد که اصل اولویت با آمریکا همچنان به قوت خود باقی است.
موضع جدید پاریس در قبال واشنگتن نشان می دهد که اروپایی ها اکنون دریافته اند که فریب سخنان و مواضع "جو بایدن" در زمینه رها کردن سیاست اول آمریکای ترامپ و بازگشت دوباره همگرایی فرا آتلانتیکی را خورده اند.
در واقع ائتلاف جدید سه گانه آمریکا، بریتانیا و استرالیا و جایگزینی خرید زیر دریایی های هسته ای آمریکا به جای خرید زیردریایی های دیزل الکتریک از فرانسه نشان داد که دولت بایدن هیچ ارزشی برای فرانسه به عنوان دومین کشور مهم اتحادیه اروپا برای مشارکت دادن آن در این ائتلاف منطقه ایندو- پاسیفیک (هند -آرام) قائل نیست.
در این راستا روزنامه انگلیسی ساندی تلگراف فاش کرد که جزئیات ائتلاف آکوس بین آمریکا ، بریتانیا و استرالیا در اجلاس سران گروه 7 که ژوئن برگزار شد، مورد توافق قرار گرفته و "امانوئل مکرون" رئیس جمهور فرانسه از تمهیدات انجام شده درباره این پیمان بی اطلاع بوده است.
"دیوید سنگر" (3) خبرنگار مسائل امنیتی با اشاره به واکنش مکرون و فراخواندن سفرای فرانسه از واشنگتن و کانبرا می گوید: این تصمیم مکرون تشدید خیره کننده و غیر منتظره شکاف بین واشنگتن و پاریس بود.
از سوی دیگر این امر نشان داد که واشنگتن به راحتی در راستای منافع استراتژیک و اقتصادی خود، مقامات کانبرا را متقاعد به خرید زیر دریایی از آمریکا می کند. در حالی که با توجه به وضعیت اقتصادی فرانسه، قرارداد فروش 12 فروند زیر دریایی به ارزش بیش از 31 میلیارد یورو (معادل 50 میلیارد دلار استرالیا) برای صنایع دریایی و تسلیحاتی فرانسه بسیار حائز اهمیت بود. ضمن اینکه انصراف استرالیا از این معامله بزرگ تسلیحانی ضربه بزرگی را متوجه اعتبار صنایع و محصولات نظامی فرانسوی کرده است که تبعات فاجعه باری برای آن به دنبال خواهد داشت.
نکته مهم این است که پیامدهای لغو خرید زیردریایی از فرانسه از جانب استرالیا ادامه یافته است. در این راستا به دنبال تصمیم سوئیس برای خرید جنگندههای آمریکایی اف 35 به جای جنگندههای فرانسوی رافال، "امانوئل مکرون" سفر "گای پرملین" (4) همتای سوئیسی خود را به پاریس که قرار بود در ماه نوامبر انجام شود، لغو کرد.
در واقع این تحول جدید نشان می دهد که دولت بایدن در صدد تصاحب بازارهای تسلیحاتی فرانسه در نقاط مختلف جهان از جمله در اروپا است. اکنون فرانسه تلاش خود را متمرکز بر ایجاد یک جبهه واحد اروپایی در مقابل واشنگتن و متحد دیرینه و استراتژیک آن یعنی بریتانیا نموده است. در این راستا پاریس در اقدامی حاکی از نمایش ناضایتی و خشم خود از رفتار لندن، دیدار برنامه ریری شده بین وزرای دفاع فرانسه و بریتانیا را لغو کرده است.
ضمن اینکه فرانسه اکنون بیش از هر زمان دیگری خواهان استقلال استراتژیک اروپا از آمریکا شده است. "کلمان بون" وزیر امور اروپایی فرانسه در این زمینه تصریح کرده که آمریکا مانند شرکا رفتار نمی کند اما قرار نیست ما منتظر تغییر مسیر واشنگتن بمانیم. ما هم باید مثل اروپاییها رفتار کنیم. باید توانایی مان را برای رسیدن به خودمختاری راهبردی افزایش دهیم.
این موضوعی است که به ویژه پس از عقب نشینی فضاحت بار آمریکا از افغانستان که بدون مشورت و رضایت شرکای اروپایی آن در ناتو صورت گرفت، بیش از پیش مورد تاکید مقامات ارشد اتحادیه اروپا و نیز کشورهایی مانند آلمان و فرانسه قرارگرفته است. از دیدگاه این مقامات بحران افغانستان لزوم ایجاد هر چه سریع تر ارتش اروپایی و به خصوص نیروی واکنش سریع اروپایی را آشکار ساخته است. اکنون پشت کردن بایدن به فرانسه و ضربه بزرگی که مقامات فرانسوی از آن به خنجر زدن از پشت و خیانت و تداوم سیاست های ترامپ یاد کرده اند نشان می دهد که اروپا باید هر چه زودتر رشته های وابستگی خود به آمریکا را قطع کرده وسیاست های مستقلی را در عرصه اروپایی و بین المللی دنبال نماید./
1-Clément Beaune
2- Aukus
3- David. Sanger
4- Guy Parmelin
نویسنده : سيدرضا ميرطاهر
115