«سرگئی لاوروف» با اشاره به موضع جوزپ بورل درباره جنگ اوکراین گفت: بورل از روز اول میگفت این جنگ باید با پیروزی اوکراین پایان یابد؛ همین امر چیزهای زیادی را درباره دیپلماسی اروپا نشان میدهد و بورل و آلنا بائربوک اعلام کردند هدف آنها ایجاد نظام امنیتی جدیدی برای اروپا علیه روسیه است.
اگر این را بتوان دیپلماسی جدید اروپا در نظر گرفت، پس نیازی نیست ما بخشی از آن باشیم. پیشتر، بورل طی سخنرانی در مجمع وزارتی «سازمان امنیت و همکاری اروپا» در لهستان، روسیه را به برهم زدن نظم اروپا متهم کرد و مدعی شد: "به یک نظم امنیتی جدید در اروپا نیاز داریم چرا که روسیه نظم پیشین را به طور کامل به هم ریخته است."
جوزپ بورل با اشاره به هزینههای بازسازی اوکراین، بر منابع مالی روسیه هم دست گذاشت و گفت: ما بر 300 میلیارد دلار از منابع مالی بانک مرکزی روسیه تسلط داریم و این منابع باید برای بازسازی اوکراین مورد استفاده قرار گیرد.
مواضع جدید اتحادیه اروپا و نیز آلمان به عنوان مهمترین کشور این اتحادیه درباره لزوم شکل گیری نظم امنیتی جدیدی در اروپا علیه روسیه و واکنش مسکو به این مساله نشانگر ورود تقابل و چالش بین اروپا و روسیه به مرحله ای جدید است.
تشدید تنش ها میان روسیه و اتحادیه اروپا
در واقع مواضع مقامات ارشد اتحادیه اروپا و برخی کشورهای اروپایی مانند آلمان علیه روسیه روز به روز تندتر و رادیکال تر می شود و همین امر احتمال مصالحه بین دو طرف و بازگشت به دوره همکاری بین روسیه و اتحادیه اروپا را بشدت کاهش داده است.
از دیدگاه مقامات مسکو اکنون اروپا با مواضع آمریکا به عنوان دشمن روسیه هم صدا شده و روندها و اقدامات خصمانه را هم نوا با واشنگتن علیه مسکو شدت بخشیده است.
«دیمیتری مدودف» رئیسجمهور پیشین روسیه و معاون کنونی شورای امنیت این کشور می گوید: "اتحادیه اروپا بیش از حد از سیاستهای واشنگتن تبعیت میکند و عملاً به ایالت پنجاهویکم دولت فدرال آمریکا تبدیل شده است."
البته مواضع تند اروپایی ها علیه روسیه فقط به بعد امنیتی محدود نشده بلکه به نظر می رسد اتحادیه اروپا در بعد سیاسی نیز جنگ روانی و تبلیغاتی گسترده ای را علیه روسیه به راه انداخته است.
نماد اخیر این جنگ تبلیغاتی اظهارات اخیر «اورسولا فون درلاین» رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا است که روز چهارشنبه از تلاشها برای تشکیل دادگاهی بین المللی برای محاکمه ولادیمیر پوتین ئیس جمهور روسیه به اتهام جنایت جنگی خبر داد.
وی در پیامی ویدیویی گفت: "اول، روسیه باید تاوان جنایات وحشتناک خود از جمله جنایت جنگ تهاجمی علیه یک کشور مستقل را بپردازد. ثانیاً، روسیه باید هزینه ویرانیهایی را که به بار آورده است، بپردازد."
اتحادیه اروپا در حالی پوتین را به جنایت جنگی متهم کرده است که اخیرا ویدئویی در فضای مجازی منتشر شده است که نشان دهنده قتل اسرای روسی به دست نیروهای اوکراینی است. پس از انتشار این ویدئو، وزارت دفاع روسیه اوکراین را به جنایت جنگی متهم کرد.
مقامات روسیه تاکید کردند: "مسکو عاملان مرگ دلخراش اسرای جنگی روسیه به دست نظامیان اوکراینی را مجازات میکند."
سازمان ملل نیز صحت ویدئوهای منتشر شده درباره قتل اسرای روسی توسط نیروهای اوکراینی را تایید کرده است. بدین ترتیب اروپایی ها هم سو با آمریکا هم چنان به تدارک گسترده تجهیزات نظامی و انواع تسلیحات برای ارتش اوکراین ادامه داده و هم چنین کارزار تحریمی گسترده ای را علیه روسیه از جمله با تحریم انرژی دنبال می کنند.
اکنون اتحادیه اروپا و کشورهایی مانند آلمان در جبهه سیاسی و امنیتی نیز مواضع و اقدامات جدیدی را علیه روسیه سامان داده اند که شامل تلاش برای ایجاد سازو کار امنیتی جدیدی با رویکرد ضد روسی در اروپا و نیز جنگ سیاسی و تبلیغاتی با متهم کردن رئیس جمهور روسیه به جنایات جنگی در اوکراین می شود.
مسلما این رویکرد مخرب اروپایی ها حاصلی جز تشدید تنش ها و افزایش احتمال بروز درگیری بین روسیه و ناتو نخواهد داشت.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117