ایران پرس: رئیس جمهور روسیه روز پنج شنبه غرب را به تحریف واقعیت ها در مورد بحران گازی اروپا متهم کرد.

«ولادیمیر پوتین» گفت: "شرکت گازپروم به تمام تعهدات خود برای فروش گاز به کشورهای اروپایی عمل کرده و علاوه بر تعهدات خود حدود 13 درصد بر صادرات گاز خود به کشورهای اروپایی افزوده است و اتهام مبنی بر عدم صدور گاز به این کشورها بی اساس و غیرقابل قبول است."

موضع گیری رئیس جمهور روسیه درباره اتهامات اروپایی ها در زمینه مقصر بودن مسکو دربحران گازی اروپا نشانه یکی دیگر از اختلافات متعدد روسیه و غرب است.

آمریکا به عنوان رقیب بین المللی روسیه بارها به کشورهای اروپایی درباره وابستگی گازی به روسیه هشدار داده است. با این حال مسکو هر گونه استفاده از گاز به عنوان سلاح انرژی را رد کرده و اروپایی ها را مقصر وضعیت وخیم کنونی در زمینه تدارک ناکافی و قیمت های بی سابقه گاز می داند.

در این راستا، پوتین تاکید کرد که شرکت های آمریکایی صادر کننده گاز به اروپا، تحویل گاز مایع طبیعی را به کشورهای اروپایی متوقف کرده اند و چندین میلیون تن گاز مایع را روانه آسیای شرقی و آمریکای لاتین با توجه به اینکه قیمت گاز در این مناطق بیشتر از بازارهای گاز اروپایی است کرده اند.

بدین ترتیب از دیدگاه مسکو این واشنگتن است که عملا از گاز به مثابه سلاحی علیه اروپایی ها استفاده کرده و با فرا رسیدن فصل سرما به جای عمل به وعده های خود در زمینه تدارک گاز مایع به بازارهای اروپایی در راستای کسب سود بیشتر آن را در دیگر نقاط جهان می فروشد.

در عین حال روسیه معتقد است که کشورهای اروپایی در ایجاد بحران گازی در این قاره مقصر هستند، زیرا به موقع برای فصل زمستان آماده نشده بودند.

برخی از تحلیلگران افزایش بهای بازار گاز را ناشی از جنجال های جاری درباره پروژه طرح «نورد استریم 2» می دانند. شرکت گازپروم، روز سه شنبه ترانزیت گاز به آلمان از طریق خط لوله «یامال-اروپا» را متوقف کرد.

به گفته «دمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین این تصمیم صرفا تجاری بوده و به تاخیر پروژه نورد استریم 2 مربوط نمی شود. از زمانی که آلمان راه اندازی خط لوله نورد استریم 2 را به تعویق انداخته، اروپا شاهد رشد بی‌ سابقه‌ ای در قیمت انرژی بوده است؛ برلین دلیل این تعویق را نگرانی از عدم رعایت مقررات اتحادیه اروپا عنوان می کند.

با این حال چنین به نظر می رسد که دولت ائتلافی جدید آلمان با تعلیق عملیاتی شدن این خط لوله گازی مهم که قرار است سالانه 55 میلیارد متر مکعب گاز روسیه را به شمال آلمان و از آنجا به سایر نقاط اروپا منتقل کند عملا در مسیر مد نظر واشنگتن حرکت می کند.

نکته جالب اینکه با وجود مخالفت شدید آمریکا، لهستان و اوکراین با ساخت و عملیاتی شدن این خط لوله، آلمان اصرار دارد که این تاخیر سیاسی نیست. این در حالی است که تنش بین روسیه و آلمان در باره سرنوشت خط لوله گازی نورد استریم 2 و توقف صادرات بخشی از صادرات گازی روسیه به اروپا عملا موجب تشدید بحران گازی در قاره سبز شده است.

قیمت گاز طبیعی در اروپا روز چهارشنبه به ازای هر هزار مترمکعب به دو هزار و 150 دلار رسید که نسبت به روز دوشنبه افزایش 27 درصدی را نشان می دهد و بالاترین قیمت گاز در تاریخ این قاره به شمار می رود.

در عین حال اروپایی ها به خوبی می دانند که تا آینده دورهم چنان وابسته به صادرات گازی روسیه به اروپا که  یک سوم مصرف آن را تامین می کنند خواهند بود.

«جو والاس» خبرنگار آمریکایی می گوید: "کشورهای اروپایی در سال‌های گذشته برای تضعیف نفوذ و قدرت روسیه در بازارهای انرژی تصمیم گرفتند تا قرارداد گاز را در چهارچوبی جدا امضا کنند تا وابستگی قیمت گاز به نفت بر روی آن تاثیر نگذارد. اما هم اکنون با شرایطی مواجه شدند که قیمت نفت همچنان پایین است اما قیمت گاز به شدت افزایش یافته است."

«ماریو دراگی» نخست وزیر ایتالیا، با اشاره به نقش روسیه در تامین انرژی اروپا، به اتحادیه اروپا هشدار داده که به تعامل با روسیه ادامه دهد، زیرا هیچ ابزاری، چه اقتصادی چه ابزار‌های دیگر، برای بازدارندگی در اختیار ندارد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117