ایران پرس: رئیس جمهوری روسیه در نشست شورای صاحبان صنایع و کارفرمایان روسیه در کاخ کرملین با انتقاد از تحریم‌های ضدروسی غرب، اعلام کرد که کشورهای غربی از جمله آمریکا از تحریم‌ها برای رقابت ناسالم علیه روسیه استفاده می‌کنند.

«ولادیمیر پوتین» گفت: "آنها همواره دلیلی برای ایجاد مانع در پیشرفت روسیه از جمله با استفاده از تحریم و استفاده از دستور کار مقابله با تغییرات اقلیمی جهانی خواهند یافت."

انتقاد آشکار رئیس جمهوری روسیه از کاربرد گسترده تحریم ها از سوی غرب به ویژه آمریکا نشانگر رویکرد مخرب آن برای بازداشتن قدرت های رقیب از پیشرفت و همچنین، تداوم سلطه بر جهان در ابعاد مختلف اقتصادی، تجاری، تکنولوژیکی و... است.

آمریکا در هفت سال اخیر بیش از 100 بسته تحریم های مالی و اقتصادی در مورد روسیه وضع کرده و این اقدامات همچنان ادامه دارد. اتحادیه اروپا نیز در سال 2014 چند بسته تحریم های اقتصادی در مورد روسیه وضع کرده است و هر شش ماه یک بار، آنها را تمدید می کند. با این حال روسیه نیز به تحریم های خصمانه غرب پاسخ مشابه داده است.

«مگان گرین» اقتصاد دان ارشد در مقاله ای برای روزنامه فایننشال تایمز نوشت: "تهدید برای اعمال تحریم های اقتصادی جدی علیه روسیه احتمالاً مؤثر نخواهد بود."

استفاده آمریکا از ابزار تحریم علیه روسیه و چین

آمریکا به عنوان سردمدار غرب تلاش مستمر و متمرکزی را برای استفاده برنامه ریزی شده از ابزار تحریم علیه روسیه و چین به منظور تضعیف این دو قدرت رقیب و نیز از میان بردن هر گونه پتانسیل مسکو و پکن برای جلو زدن از واشنگتن در عرصه های مختلف، انجام می دهد.

در این زمینه می توان به موارد مختلفی اشاره کرد؛ از جمله مصادیق مهم آن در رابطه با روسیه، کارزار تحریمی گسترده آمریکا برای جلوگیری از ساخت و اکنون عملیاتی شدن خط لوله گازی نورد استریم 2 است که قرار است سالانه 55 میلیارد متر مکعب گاز روسیه را از طریق دریای بالتیک، به آلمان منتقل کند.

بهانه واشنگتن برای مخالفت با این پروژه گازی، افزایش وابستگی گازی اروپا به روسیه و نیز دور زدن اوکراین از سوی مسکو در زمینه صادرات گاز به اروپا و از دست دادن  چند میلیارد دلار حق ترانزیت گاز است.

با این حال، ورای این بهانه جویی واقعیت این است که واشنگتن در رقابتی ناسالم با روسیه برای تصاحب بازار گازی اروپا با گاز مایع طبیعی خود تلاش می کند که مسکو را از این بازار بیرون براند.

مورد دیگری که پوتین نیز به آن اشاره کرد، عدم تحویل بال های هواپیمای مسافربری «ام. اس 21» بود که روسیه با شرکت های آمریکایی در مورد تحویل بال این نوع هواپیما قرارداد داشت.

به گفته پوتین، باوجود این که تحویل بال این هواپیماها به روسیه هیچ ارتباطی با صنایع نظامی ندارد اما تحریم هایی را در این مورد وضع کردند. در واقع واشنگتن برای حمایت از شرکت بوئینگ با اعمال تحریم به ایجاد مانع برای تکمیل ساخت هواپیمای مسافربری روسی ام اس 21 پرداخت که این اقدام نماد آشکار رقابت ناسالم محسوب می شود.

البته آمریکا همین رویه را درباره چین به ویژه از دوره زمامداری «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آغاز کرد و به بهانه های مختلف، به تحریم شرکت ها و صنایع چین به ویژه شرکت های فعال در زمینه فن آوری های پیشرفته رایانه ای، سایبری و پهپادی پرداخت.

آخرین اقدام در این زمینه، امضای قانون تحریمی از سوی «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در نوامبر 2021 بود که براساس آن، خرید و استفاده از تجهیزات مخابراتی از شرکت های چینی و به ویژه هوآوی غول مخابراتی چین به دلیل تهدید‌های امنیتی ممنوع شد. این اقدام تحریمی آمریکا علیه شرکت های بزرگ فن آوری و مخابراتی چین، در راستای ایجاد محدودیت ها و فشار هرچه بیشتر علیه چین با هدف تضعیف این کشور و جلوگیری از ییشرفت های تکنولوژیک آن صورت گرفته است.

بدین ترتیب به رغم شعارهای واشنگتن در زمینه حمایت از تجارت آزاد و اصل رقابت سالم در عرصه اقتصادی و تجاری و فن آوری، اما واقعیت امر جز این است و واشنگتن در عمل به هیچ قاعده ای جز منافع اش به قیمت سرکوب رقبای اقتصادی و تکنولوژیک خود با استفاده از ابزارهای تحریمی، پایبند نیست.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر 

117