از سال 2015 که جنگ یمن شروع شد تا نیمه سال 2021 شورای امنیت سازمامان ملل 17 قطعنامه در مورد این بحران صادر کرده است. با وجود این تعداد قطعنامه، دولت نجات ملی یمن همواره به شورای امنیت سازمان ملل اعتراض کرد. اخیراً نیز «هشام شرف» وزیر خارجه دولت نجات ملی یمن نامهای به «عبدو أبادی» رئیس دورهای شورای امنیت سازمان ملل ارسال کرد.
هشام شرف در این نامه اعلام کرد ریاض تهاجم نظامی وحشیانه خود را آغاز کرد و عجیب است که شورای امنیت و جامعه جهانی جنایات دولت متجاوز سعودی را به طور مستمر محکوم نمیکنند، اما زمانی که دولت صنعا از حقوق طبیعی خود که بر اساس قوانین بینالمللی، منشور سازمان ملل متحد تضمین شده، استفاده میکند تا از خود و مردم یمن دفاع کند، بسیاری از آنها آشفته میشوند.
نکته مهم این است که قطعنامههای شورای امنیت نه تنها تأثیری بر کاهش بحران یمن نداشته بلکه عاملی برای تداوم و طولانی شدن این بحران است. در قطعنامههای شورای امنیت درباره یمن آشکارا سیاست بر حقوق برتری پیدا کرد چرا که این قطعنامهها ضمن حمایت از دولت مستعفی منصور هادی، انصارالله و متحدان آنرا محکوم میکند و هیچ اشارهای نیز به جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن ندارد.
نگاه سیاسی در قطعنامههای متعدد شورای امنیت تکرار شده است، اما مهمترین قطعنامه در این خصوص که به نوعی مهمترین قطعنامه در مورد یمن پس از آغاز جنگ علیه این کشور محسوب میشود، قطعنامه 2216 است. شورای امنیت قطعنامه 2216 را 14 آوریل 2015 تصویب کرد. این قطعنامه با 21 رای مثبت و تنها رأی ممتنع روسیه به تصویب شورای امنیت رسید.
در قطعنامه 2216 صریحاً انصارالله یمن محکوم شد در حالی که جنگ را عربستان سعودی علیه یمن آغاز کرده بود. در واقع، از نکات مهم این قطعنامه این است که بدون اینکه نامی از عربستان ببرد، به متهم کردن انصارالله و موضعگیری علیه آن پرداخته است. موضوع دیگر این است که این قطعنامه توقف بمباران عربستان سعودی علیه یمن را نیز خواستار نشده است. همین قطعنامه مبنای فعالیت و عملکرد شورای امنیت در خصوص یمن طی 7 سال جنگ قرار گرفته است.
موضوع دیگر این است که این شورا نه تنها هیچ نوع تحریمی علیه عربستان سعودی به عنوان آغازگر جنگ علیه یمن و کشوری که در این جنگ نتوانسته است اصول آشکار حقوق بینالملل از جمله اصول تناسب، تفکیک و ضرورت را رعایت کند، وضع نکرده بلکه اعضای دائم این شورا به فروش سلاح علیه یمن ادامه دادند.
در این خصوص میتوان به قرارداد نظامی 110 میلیارد دلاری ماه می 2017 ایالات متحده آمریکا با عربستان سعودی اشاره کرد. این در حالی است که از مهمترین تعهداتی که در مخاصمه یمن توسط ائتلاف نقض شده، رعایت نکردن اصل تفکیک و تناسب، به دلیل استفاده از سلاحها و بمبهای خوشهای است.
نکته پایانی اینکه؛ اگر چه شورای امنیت به عنوان یک کل، دارای شخصیت حقوقی مستقل از اعضای تشکیلدهنده آن است، اما مواضع مختلف اعضای آن موجب میشود شورا در انجام وظیفه اصلی خود با اعمال حق وتو توسط هر یک از اعضای دائم، ناتوان شود.
نویسنده: سيد رضی عمادی
112
بیشتر بخوانید:
حمله موشکی یمنی ها به مواضع ائتلاف متجاوز سعودی
امیرعبداللهیان: آینده سیاسی یمن با گفتگوهای یمنی - یمنی رقم می خورد
حمله جنگنده های ائتلاف متجاوز سعودی به شبکه مخابراتی یمن
ادامه آتشافروزی متجاوزان سعودی با نقض 141 نوبت آتشبس در غرب یمن
تداوم نقض آتش بس در "الحدیده" یمن توسط ائتلاف متجاوز سعودی