شاهدان می گویند: ساعت ۹:۳۰ دقیقه روز سه شنبه به وقت محلی یک انفجار در مرکز آموزشی «ممتاز» در منطقه قلعه نو غرب کابل به وقوع پیوست. دقایقی بعد هم دو انفجار پیاپی در درب ورودی آموزشگاه «عبدالرحیم شهید» واقع در منطقه تانک تیل کابل روی داد. بر اساس گفتههای شاهدان عینی، این انفجارها تلفات زیادی داشته است.
انفجارهای تروریستی در کابل که مرکز حکومت طالبان و پایتخت افغانستان است،چالشی بزرگ برای این گروه است که نتوانسته در این شهر مهم،امنیت لازم و مورد انتظار مردم را برقرار کند.
این انتظار به طور طبیعی وجود دارد که دولت طالبان در کابل در مقایسه با دیگر شهرها و ولایات افغانستان که مرکز سیاسی و اقتصادی این کشور محسوب می شود،امنیت بیشتری برقرار کند و حساسیت خاصی برای ثبات و ارامش در این شهر قائل باشد.
وقوع انفجارهای تروریستی در کابل نشان می دهند که بر خلاف ادعای دولت طالبان، این گروه نتوانسته امنیت لازم را در پایتخت برقرار کند و بر همین اساس دهها نفر از شهروندان بیگناه قربانی کم توجهی طالبان به مسئولیت خود برای ایجاد امنیت برای همه مردم وگروه های قومی در افغانستان شده اند.
ازابتدای بدست گرفتن دوباره قدرت توسط طالبان درافغانستان دراوت 2021، بارها وقوع انفجارهای تروریستی در مناطق مختلف این کشور، صدها نفر را کشته یا زخمی کرده است.
به خصوص آنکه برخی از این حملات به طور هدفمند علیه شیعیان افغانستان طراحی و اجرا شده است که دولت طالبان متعهد شده بود که امنیت مردم و اموال آنان به ویژه برای اقلیت ها را در این کشور تامین کند.
در اکتبر گذشته دوحمله تروریستی به نمازگزاران شیعی در دو نمازجمعه در ولایات قندوز و قندهار که صدها شهید و مجروح برجای گذاشت، انتقادهای گسترده ای را علیه دولت طالبان بدنبال داشت.
برغم آنکه بارها جامعه شیعیان افغانستان خواستار توجه جدی دولت طالبان برای مقابله با تهدیدات علیه شیعیان شده اند، اما همچنان اقلیت ها در این کشور با مخاطرات جدی از سوی گروه های تروریستی مواجه هستند.
انفجارهای تروریستی در کابل در شرایطی است که برغم هشدار مردم، نهادهای مدنی در افغانستان و حتی دیگر کشورها درباره خطر گسترش داعش و اقدامات مرگبار این گروه اما همچنان داعش خطری بزرگ برای ثبات و امنیت افغانستان است.
اگر چه مسئولیت انفجارهای امروز(سه شنبه) در کابل را هیچ گروهی تاکنون نپذیرفته است اما گمان میرود، داعش در پشت طراحی و اجرای این انفجارها نقش داشته است.
این دیدگاه وجود دارد که چنانچه دولت طالبان نتواند بر داعش در افغانستان غلبه کند وامنیت را در این کشور برقرار کند، علاوه بر بی اعتمادی بیشتر داخلی، با واکنش منفی منطقه ای و جهانی نیز دراین خصوص مواجه خواهد شد.
برهمین اساس است که در نشست های دو یا چند جانبه در سطح منطقه ای و بین المللی با موضوع افغانستان، شرکت کنندگان ضمن تاکید بر لزوم تشکیل دولت فراگیر در این کشور، از دولت طالبان خواسته اند تا به سرعت و در اقدامی موثر مانع از ادامه فعالیت گروه های تروریستی از جمله داعش در افغانستان شوند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
116