ایران پرس- یکی از تحولات مهمی که در پرتو پیروزی انقلاب اسلامی  رخ داد ؛ اعتلا بخشی به جایگاه زنان و نقش انان بعنوان رکن مهم استحکام بخش خانواده است .

زن از دید گاه  اسلام  اصیل داری  کرامت  و ارز ش های والای انسانی است و به عنوان سنگ بنای خانواده و جامعه محسوب می‌شود. بر این اساس در نظام جمهوری اسلامی شان و جایگاه زنان در جامعه در دو عرصه خانواده و جامعه مورد توجه ویژه قرار گرفته است . 

خانواده سلول اصلی جامعه

حضرت آیت‌الله‌خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب خانواده را سلول اصلی جامعه می‌داند که اگر این سلول سالم باشد بقیه جامعه نیز سالم خواهد بود. ایشان پیشرفت جامعه‌ی اسلامی را بدون بهره‌مندی کشور از نهاد خانواده سالم، سرزنده و با نشاط، امکان‌پذیر نمی‌دانند.

در این راستا، جایگاه و اهمیت سبک زندگی اسلامی و خانواده بارها مورد تاکید مقام معظم رهبری قرار گرفته است.

از نگاه جامعه شناسان، سبک زندگی (Life style) از به هم تنیدگی و پیوند عوامل متعددی که در شیوه های زندگی انسان تأثیر می گذارند، به وجود آمده است.

به همین دلیل در رهنمودهای ارائه شده از سوی مقام معظم رهبری تمامی مؤلفه‌های سبک زندگی اعم از هویت، ارزش ها، نظام آموزش، زبان، ادبیات، هنر، نظام اقتصادی فردی و خانواده، نظام تغذیه، رسانه، ونحوه نگرش  به نظام سیاسی اجتماعی  با مباحث دینی و اسلامی پیوند خورده است.

جایگاه ارزشی زن در جامعه اسلامی

امام خمینی(ره)در باره جایگاه ارزشی زن در جامعه و از دید گاه اسلام می فرمایند :

«ما می‌خواهیم زن به مقام والای انسانیت برسد.  زنان همچون مردان در ساختن جامعه اسلامی فردا شرکت دارند، آنان از حق رأی دادن و رأی گرفتن برخوردارند.»

این موازین در اصول قانون اساسی مورد توجه و تاکید قرار گرفته است.  

اصل سوم قانون اساسی، دولت جمهوری اسلامی ایران را موظف نموده حقوق همه جانبه افراد اعم از زن و مرد و ایجاد امنیت قضایی عادلانه برای همه و تساوی عموم در برابر قانون را تأمین نماید.

در این اصل بر مشارکت زنان در تعیین سرنوشت سیاسی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خویش اشاره شده و تسهیل و تعمیم آموزش عالی، آموزش و پرورش و تربیت بدنی برای همه چه زن و چه مرد در تمام سطوح جزو وظایف دولت شمرده شده است.

اصل دهم قانون اساسی و همچنین اصل بیست و یکم قانون اساسی معطوف به  خانواده و حقوق زن است دولت موظف است حقوق زن را در تمام جهات با رعایت موازین اسلامی تضمین نماید.

با توجه به جایگاه زن در قانون اساسی منشور حقوق و مسئولیت های زنان در نظام جمهوری اسلامی ایران به تصویب رسیده است که می تواند مبنای معرفی و تبیین جایگاه زن در نظام جمهوری اسلامی ایران در مجامع بین المللی نیز قرار گیرد. 

زنان ایرانی در تمامی مراحل پیروزی انقلاب اسلامی به روشنی نشان دادند که علاوه بر مسولیت پذیر بودن در نظام خانواده در تمام عرصه های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی وفرهنگی حضور دارد و اعتقادات دینی شان  مانع از شرکت در فعالیت های اجتماعی نخواهد شد و ثابت کردند که در عین حفظ دیانت و پاکدامنی می توانند در برهه  های حساس نظیر دوران دفاع مقدس  حماسه ساز باشند. 

نویسنده: نسرین خویی

133/111

بیشتر بخوانید:

اینفوگرافی : مسیر انقلاب تا پیروزی

نقش رهبری در پیروزی انقلاب اسلامی و دوران پس از آن / تحلیل

آغاز مراسم«دهه فجر» انقلاب اسلامی ایران + ویدئو