یک منبع امنیتی عراقی روز پنج شنبه اعلام کرد، ستونی متشکل از ۵۰ کامیون ارتش آمریکا به گذرگاه مرزی الولید میان عراق و سوریه وارد شده و در راه پایگاههای نظامی غیرقانونی خود در الحسکه هستند. این منبع امنیتی عراق افزود، این کاروان شامل تجهیزات سنگین و خودروهای هامر است و بالگردها و پهپادهای آمریکایی امنیت این کاروان را از هوا تامین می کنند.
سوال مهم این است که اهداف این تحرکات نظامی واشنگتن چیست؟ به نظر میرسد مهمترین هدف آمریکا این است که حضور نظامی خود را در سوریه تقویت کند. با سقوط نظام اسد و نقشی که آمریکا در این خصوص ایفا کرد، زمینه برای حضور نظامی گستردهتر آمریکا در سوریه به خصوص در مناطق شمالی این کشور فراهم شده است. واشنگتن از حاکمان جدید دمشق برای استقرار بیشتر نیرو در پایگاههای ارتش سوریه چراغ سبز دریافت کرده است.
با توجه به اینکه برخی گروههای عراقی و همچنین دولت این کشور بر لزوم خروج نظامیان آمریکایی از عراق تأکید میکنند، واشنگتن درصدد است نظامیان خود را به سوریه منتقل کند که با سقوط نظام سوریه، شرایط آن نیز ایجاد شده است. هدف احتمالی دیگر آمریکا نیز این است که در صورت اقدام نظامی ترکیه علیه کردها در سوریه، اقداماتی را در حمایت از کردهای سوریه انجام دهد. در حال حاضر، کردهای سوریه مهمترین متحد آمریکا در آن کشور محسوب میشوند. در دوران بشار اسد نیز آمریکا از طریق شبهنظامیان کرد، نفت سوریه را قاچاق میکرد.
افزایش تحرکات نظامی آمریکا در مرز عراق و سوریه پیش از این نیز توسط برخی اشخاص و منابع خبری عنوان شده بود. بر اساس تازه ترین گزارش دیده بان حقوق بشر سوریه، آمریکا در روزهای گذشته، از راه هوا و زمین، اقدام به ارسال تجهیزات نظامی و لجستیک به مناطق تحت کنترل کردهای سوریه کرده است. ارتش آمریکا ملزومات نظامی را از طریق اقلیم کردستان وارد شهرهای حسکه و قامیشلو کرده و بر اساس گزارش دیشب دیده بان حقوق بشر، نیروی هوایی آمریکا نیز یک هواپیمای ترابری را به فرودگاه "خراب الجیر" در منطقه تحت کنترل کردهای سوریه اعزام کرده است تا ملزومات نظامی و لجستیک نیروهای این کشور در سوریه را تامین کند.
رمضان کریم، کارشناس مسائل کردهای سوریه نیز در نشستی که برای بررسی مسائل کردها برگزار شده بود، ادعا کرد که آمریکا گروهی از نیروهای ویژه خود مستقر در عراق را برای نظارت بر آتش بس موجود میان ترکیه و کردهای سوریه در کوبانی، به این منطقه اعزام کرده است. این روزنامه نگار کُرد ادعا کرد که کوبانی به خط قرمز آمریکا تبدیل شده و نسبت به تحرکات نظامی ترکیه و شورشیان ارتش آزاد برای تصرف آن هشدار داده است.
هدف دیگر آمریکا نیز این است که حضور نظامی خود را در منطقه غرب آسیا تقویت کند. اگرچه آمریکا در کشورهایی نظیر بحرین و قطر بزرگترین پایگاههای دریایی و هوایی را دارد و همچنین در برخی دیگر از کشورهای عربی پایگاه نظامی دارد، اما واشنگتن سعی دارد حضور نظامی خود را در کشورهایی نظیر عراق و سوریه نیز تقویت کند. در همین راستا، یک منبع امنیتی عراق اعلام کرد اطلاعات حاکی از این است که واشنگتن به دنبال روانه کردن تیپ رزمی جدید به غرب آسیا از پایگاه عین الاسد است که این اقدام در راستای طرح استقرار مجدد نیروهای آمریکایی در منطقه که شاید بزرگترین در نوع خود طی سالهای اخیر باشد، قلمداد میشود.
نویسنده: سید رضی عمادی