سفر بن زاید به دمشق عجیب و ناگهانی نبود، زیرا امارات دو سال پیش سفارت خود را در دمشق بازگشایی کرده بود و دیدارهای دیپلماتیک نیز میان مقامات دو کشور وجود داشت که مهمترین آنها دیدار «سهیل المزروعی» وزیر انرژی امارات با «بسام طعمه» وزیر نفت سوریه بود.
در همین حال، بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه نیز چندی پیش با «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی گفتگو داشته است.
سفر وزیر خارجه امارات به سوریه در چند وجهه دارای اهمیت است:
امارات از کشورهایی بود که در یک دهه گذشته آشکارا در مقابل نظام سوریه قرار داشته و برای تغییر نظام سیاسی این کشور هزینه هنگفتی انجام داد.
با این حال، اکنون عبدالله بن زاید آل نهیان وزیر خارجه امارات در دیدار با بشار اسد گفت: "این کشور با رهبری اسد و همکاری مردم سوریه، قادر به غلبه بر مشکلات ناشی از جنگ خواهد بود."
به عبارتی، مقام رسمی امارات پس از یک دهه به دست برتر و نقش مهم بشار اسد در تحولات سوریه اذعان میکند و این به نوعی پذیرش شکستهای ضد سوری محور عربی/غربی/عبری/ترکی است.
نکته دیگر این است که وزیر خارجه امارات در دیدار با بشار اسد به یک واقعیت اذعان کرد: "آنچه در سوریه رخ داد، همه کشورهای عربی را تحت تأثیر قرار داد."
این موضوع دقیقی است، زیرا کشورهای عربی نتوانسته اند از تحولات سوریه به دور باشند. تاثیرگذاری تحولات سوریه بر کشورهای عربی در قالب تاثیر بر اقتصاد این کشورها، بروز واگرایی و شکاف در میان جهان عرب و همچنین تضعیف موقعیت کشورهای عربی در نظم غرب آسیا رخ داد.
در عین حال، بحران سوریه مهمترین بحران عربی یک دهه اخیر بود که نقش بازیگران غیرعرب برای پایان دادن به این بحران برجسته بود، در حالی که بازیگران عربی با نادیده گرفتن هویت عربی سوریه، در جهت خلاف امنیت و منافع ملی این کشور عمل کردند.
موضوع دیگر این است که سفر عبدالله بن زاید به دمشق و دیدار وی با بشار اسد میتواند زمینه احیای نقش سوریه در جهان عرب را فراهم کند. کشورهای عربی به رهبری عربستان سعودی در یک دهه گذشته از حضور سوریه در اتحادیه عرب جلوگیری کردند، اما سفر عبدالله بن زاید و احیای روابط برخی دیگر از کشورهای عربی با سوریه، میتواند زمینه بازگشت دمشق به اتحادیه عرب را حتی در نشست مارس 2022 فراهم کند.
در همین حال، روزنامه «الأخبار» چاپ بیروت به نقل از منابع خود نوشت: "عبدالله بن زاید در این دیدار رسماً از رئیس جمهور سوریه خواسته است که به امارات سفر کند که در صورت انجام این سفر، امارات اولین کشور عربی خواهد بود که اسد طی یک دهه به آن سفر میکند."
موضوع مهم دیگر این است که سفر بن زاید به دمشق و دیدار وی با بشار اسد به نوعی شکست سیاستهای عربستان سعودی نیز محسوب میشود. عربستان در یک دهه گذشت با هدف ممانعت از بر هم خوردن توازن قدرت به نفع محور مقاومت، پیشگام براندازی نظام سوریه بود، اما اکنون شاهد احیای روابط متحدان عرب خود با دمشق است. در صورتی که امارات بدون هماهنگی با عربستان سعودی احیای روابط با سوریه را پیش برده باشد، شکست سعودی در بحران سوریه عمیقتر نیز خواهد بود.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117
بیشتر بخوانید:
سفر وزیر خارجه امارات به دمشق پس از یک دهه