ایران پرس: رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه به دعوت رسمی سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری، در صدر یک هیأت بلندپایه از مقامات سیاسی و اقتصادی ، دوشنبه 27 تیر به تهران سفر می کند. 

در سفر رئیس جمهوری ترکیه و هیات همراه، مقام های دوطرف ، روند رو به رشد همکاری های اقتصادی ، تجاوری و سیاسی را دو کشور بررسی خواهند کرد.

علاوه بر دیدار های دوجانبه، یک هدف دیگر از سفر رئیس جمهوری ترکیه به تهران، شرکت در هفتمین نشست سران کشورهای ضامن روند آستانه است که قرار است با حضور سران ایران، روسیه و ترکیه در تهران برگزار شود.

در این راستا، مقرر شده است که مراسم استقبال رسمی از رئیس جمهوری ترکیه، صبح روز سه شنبه (19 ژوئیه) در مجموعه تاریخی - فرهنگی سعدآباد تهران برگزار شود.

سفر اردوغان به تهران در حالی انجام خواهد شد که قرار است پس از آن، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز به تهران سفر کند و به نشست سران سه کشور بپیوندد.

در جریان هفتمین نشست سران ایران، روسیه و ترکیه، مسائل مربوط به بحران های داخلی سوریه بررسی خواهد شد. به همین دلیل، برگزاری نشست تهران برای سه کشور شرکت کننده و دیگر دولت ها و ملت های منطقه و جهان حائز اهمیت است.

بررسی روابط ایران و ترکیه به عنوان دوکشور همسایه و مسلمان ، از جنبه های دوجانبه ، منطقه ای و بین المللی حائز اهمیت است. علی الخصوص که در طول سال های اخیر ، هر دوکشور این حقیقت را اثبات کرده اند که توانایی ایفای نقشی تاثیرگذار برای دیگر کشورهای منطقه و حتی جهان را در اختیار دارند.

در زمینه روابط اقتصادی ایران و ترکیه باید گفت: روابط دو کشور هر روز ابعاد گسترده تری پیدا می کند. این روند نشان می دهد که تهران و آنکارا برای همکاری های دوجانبه مصصم هستند.

در بعد همکاری های منطقه ای، مشارکت ایران و ترکیه در روند حل مشکلات داخلی سوریه این حقیقت را اثبات می کند که دولت های سلطه گر غربی که زمان درباره سرنوشت کشورهای غرب آسیا تصمیم می گرفتند ، اکنون باید به قاره خود بازگردند.

ایران و ترکیه به همراه روسیه می توانند مشکلات این مناطق را حل و فصل کنند و به اختلاف های داخلی و منطقه ای  کشورهای این منطقه از جمله سوریه پایان دهند. با وجود آن که در این زمینه مشکلات وجود دارد ، اما پیش بینی می شود این مشکلات به زودی خاتمه خواهد یافت.

تردیدی نیست که حضور مستشاری ایران و روسیه در سوریه با مجوز دولت قانونی بشار اسد رئیس جمهوری سوریه در دستور کار قرار گرفته است.

در حالی که حضور نظامی ترکیه در این کشور ، به صورت غیرقانونی انجام شده و به زودی نظامیان تک مجبور خواهند شد از سوریه ترک و به کشور خود بازگردند. دولت ترکیه از سال 2011 میلادی ضمن همراهی با دولت های غربی به رهبری آمریکا و برخی از دولت های مرتجع عرب حاشیه خلیج فارس ، ابتدا از سرنگونی دولت قانونی بشار اسد در سریه حمایت کردند اما در سال 2018 میلادی ، دولت ترکیه به دلیل بروز مشکل با آمریکا در سوریه ، به این کشور لشکرکشی کرده و بخشی از اراضی این کشور را اشغال کرده است.

بدیهی است که اقدام نظامیان ترک غیرقانونی بوده و فاقد وجاهت قانونی است. برخی از کارشناسان، رفتارهای اخیر را ناشی از نظم نوین جهانی قلمداد می کنند. نظمی که دنیا را از جهان تک قطبی مورد نظر آمریکا نجات داده و به سمت جهان چند قطبی حرکت خواهد کرد.

در همین ارتباط «هاروت آرتین آراکلیان» کارشناس برجسته ارمنی، معتقد است:  "در نظم نوین جهانی که امروز متولد می شود، ترکیه درتلاش است تا نقش قدرت سوم را به عهده بگیرد. اگر موفق نشود از میدان خارج خواهد شد. امروز ترکیه در سوریه متجاوز است".

این کارشناس ارمنی در عین حال ، تصریح کرد: "ترکیه با جذب تمام منابع نفت و گاز در سوریه، آذربایجان، ترکمنستان، به سمت اروپا حرکت می کند. این ها ابزارهایی هستند که آنکارا درآینده با آن ها بازی می کند، اگر این ابزارهای معامله را نداشته باشد، “در حاشیه” خواهد ماند".  

به هر حال، سفر ئریس جمهوری ترکیه و هیات بلندپایه همراه وی به تهران، از جهت همکاری های دوجانبه حائز اهمیت زیادی است زیرا در این سفر، بخش مهمی از همکاری های ایران و ترکیه برای یکسال آینده تدارک دیده خواهد شد.

در عین حال، برگزاری هفتمین نشست سران ایران، روسیه و ترکیه در تهران، گام دیگر سه کشور به منظور پایان دادن به مشکلات داخلی و منطقه ای سوریه است. در صورت اجرا مصوبات نشست تهران، بدون شک آمریکا که در حال سرقت منابع نفت سوریه است، مجبور خواهد شد این کشور را ترک کند و به قاره آمریکا بازگردد.

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی 

 112   

بیشتر بخوانید:

سفر اردوغان به تهران، محور گفت‌وگوی چاوش اوغلو و امیرعبداللهیان

نشست آستانه با حضور روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه در تهران