ایران پرس: امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه، در اولین روز از سفر رسمی سه روزه خود به واشنگتن، خطاب به قانون‌گذاران آمریکایی گفت: یارانه‌های صنعتی این کشور علیه شرکت‌های فرانسوی «فوق العاده تهاجمی» است.

مکرون خطاب به اعضای کنگره و سران تجاری آمریکا تصریح کرد: «این سیاست‌ها برای تجار فرانسه بسیار نامطلوب است.» اشاره مکرون به قانونی است که اخیرا به امضای بایدن رسیده و به نام قانون کاهش تورم «ایرا Inflation Reduction Act of 2022 (IRA)» شناخته می‌شود. طبق این قانون، با حمایت دولت آمریکا از تولیدکنندگان، میلیاردها دلار به صنایع سازگار با محیط زیست کمک خواهد شد.

کاخ سفید از قانون ایرا به عنوان تلاش مبتکرانه برای احیای مجدد تولیدات آمریکا و ترویج فناوری‌های تجدیدپذیر یاد می‌کند، اما کشورهای اتحادیه اروپا معتقدند که آمریکا با دادن یارانه به بخش اقتصاد سبز خود با اروپا جنگ تجاری به راه انداخته و در عین حال با برقراری مالیات برای محصولات شرکت های اروپایی فرصت رقابت عادلانه با رقبای آمریکایی را از آنها خواهد گرفت.

«برونو لومر»وزیر اقتصاد فرانسه با انتقاد از «رقابت یارانه‌ها» که آن را با اصول تجارت بین‌المللی مغایر می داند ،«واکنش هماهنگ، متحد و قوی اتحادیه اروپا در برابر متحدان آمریکایی» را خواستار شد و گفت: تنها جدیت، ما را به نتیجه می‌رساند. وی افزود: برخی شرکت های بزرگ خارجی که می خواستند در اروپا راه اندازی شوند، اکنون میان سایت های اروپایی و سایت های آمریکایی تردید دارند. در برخی موارد، میزان کمک های مالی که دولت بایدن ارائه می دهد، چهار تا ده برابر حداکثر مقدار مجاز کمیسیون اروپا است.

مکرون نیز با تاکید بر اینکه طبقه متوسط فرانسه نیازمند شغل است گفت: «ما نمی‌خواهیم به بازاری برای فروش محصولات آمریکایی تبدیل شویم زیرا دقیقاً محصولات مشابه شما را داریم. و پیامد قانون ایرا این است که شما شاید مشکل خود را حل کنید اما مشکل ما را افزایش خواهید داد.»

کارین ژان پیر سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، در واکنش به این سخنان مدعی شدکه پیشرفت‌های آمریکا در اقتصاد انرژی پاک به اروپایی‌ها کمک خواهد کرد.سران و مقامات ارشد اروپایی در چند هفته اخیر درباره خطر بروز جنگ تجاری با آمریکا هشدار داده و تهدید کرده اند که اگر واشنگتن به نادیده گرفتن انتقادات اتحادیه اروپا ادامه دهد به سازمان تجارت جهانی متوسل خواهند شد تا مباحث خود را علیه واشنگتن ارائه نمایند.

نگرانی شرکت‌های اروپایی درباره افزایش خطر ورود قاره اروپا به رکود اقتصادی در سال آینده به دلیل پیامدهای اقتصادی جنگ اوکراین و بالا رفتن بی سابقه قیمت انرژی، در حال افزایش است.

تاثیرات بسیار منفی افزایش قیمت‌های انرژی بر شرکت‌های اروپایی در مقایسه با همتایان آمریکایی شان، بسیار بیشتر است و هزاران شغل را در معرض خطر قرار می‌دهد. این نگرانی، موجب شده تا دولتها و مقامات ارشد اروپایی درباره خطر ورود به جنگ تجاری بین اروپا و آمریکا هشدار داده و از لزوم آماده کردن پیشنهاد‌های قاطعانه علیه این سیاست آمریکا تاکید ورزند.

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا با ادعای سوءاستفاده اروپا از روابط تجاری با آمریکا به وِیژه مازاد تراز تجاری قابل توجه به نفع اروپا ، خواهان بازنگری در این زمینه شده و سرانجام جنگ تجاری بزرگی را با کشورهای اتحادیه اروپا به راه انداخت.

پس از روی کار آمدن جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا در اواخر ژانویه 2021 وی تلاش گسترده ای را برای احیای همگرایی فرا آتلانتیکی صورت داد تا بدین ترتیب بار دیگر اروپا در مدار آمریکا قرار گرفته و واشنگتن بتواند با بهره گیری ابزاری از اروپایی ها سیاست های بین المللی خود را به پیش برد.

به نظر می رسد تدابیر و اقدامات دولت بایدن در زمینه اقتصادی و تجاری که با هدف ادعایی رونق بخشی به اقتصاد آمریکا صورت گرفته مانند قانون کاهش تورم که طبق آن مالیات شرکتهای بزرگ آمریکایی کاهش می یابد ، عملا وضعیت نامطلوبی را برای اقتصاد اروپا ایجاد کرده است. بدین ترتیب سفر مکرون به آمریکا در حالی انجام شده که تنش‌های تجاری آمریکا و اروپا در اوج خود قرار دارد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

 112