در این سفر چشم انداز همکاری آمریکا و گرجستان در حوزههای دفاعی و امنیتی ، اقتصادی و بازرگانی بررسی شد. همزمان با سفر وزیر امور خارجه آمریکا به تفلیس، هزاران تن از مردم ناراضی گرجستان و معترضان به نحوه برگزاری انتخابات اخیر مجلس ملی دراین کشور، چهارشنبه 18 نوامبر در خیابانهای تفلیس تجمع کردند. هدف از این تجمع، جلب توجه وزیر امور خارجه آمریکا اعلام شد.
نیروهای مخالف دولت تفلیس در عین حال، ضمن ستایش از سفر وزیر امور خارجه آمریکا تلاش کردند مواضع خود را با مواضع آمریکا هماهنگ تر نشان دهند.
"گیگا بوکریا"، از رهبران اپوزیسیون گرجستان و کارشناس و صاحبنظر سیاسی گرجی، گفت: "گرجستان نیازمند مشارکت مدام و فعالانه آمریکا برای حمایت از امنیت و دموکراسی این کشور به منظور عقب راندن تهاجم مسکو و شخص ولادیمیر پوتین در این کشور هم مرز با روسیه است".
اما برغم این درخواست های غیرمستقیم و مستقیم مخالفان دولت تفلیس، مایک پامپئو در دیدار با مقام های گرجستان مانند تمامی دیدارهای پیشین مقام های آمریکا ، تلاش کرد نگرانی های دولت و مردم گرجستان را به سیاست های روسیه در منطقه قفقاز جلب کند. از جمله ، وزیر امور خارجه آمریکا در دیدار با نخستوزیر گرجستان با استناد به این حقیقت که نیروهای نظامی روسیه بعد ازجنگ اوت سال ۲۰۰۸ در دومنطقه جدا شده گرجستان یعنی آبخازیا و اوستیای جنوبی مستقر شده اند، گفت : شخصا" متوجه درد و دشواری مربوط به اشغال گرجستان توسط روسها شده است.
گرجستان، کشور کوچکی در قفقاز جنوبی است که دولت های آمریکا از این کشور به شکل سنتی حمایت کرده و به گرجستان کمک نظامی ارائه کرده اند. این درحالی است که گرجستان یکی از مهمترین کشورهای حوزه قفقاز جنوبی و همسایه روسیه است که ضمن تلاش به منظور گسترش رابطه با دولت های غربی بویژه آمریکا، خواستار پیوستن به نهادهای غربی علی الخصوص سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو- است.
در زمینه روابط گرجستان با آمریکا باید گفت: ازسال 2008، آمریکا کار جدی برای گرجستان انجام نداده است. بعضا" مقام های کاخ سفید، حمایت هایی از گرجستان به عمل آورده و اظهارنظرهایی درحمایت از تمامیت ارضی گرجستان ابراز داشته اند. اما دولت آمریکا اقدام جدی درارتباط با گرجستان انجام نداده است.
در این زمینه ، مقام های دولت گرجستان پیشتر حتی گفته اند: "ما هر کاری می کنیم که روابط خود را با آمریکا گسترش دهیم ، اما این امر بیشتر در صحبت و لفظ است".
چنین به نظر می رسد که مقام های تفلیس از حمایت های آمریکا ناامید شده و درصدد ابراز علاقه به غرب به طرق غیرمعمول هستند. درحالی که بعد ازجنگ 2008، به نظر می رسد آمریکا از گرجستان بیش از پیش ناامید شده و تنها درصدد جلب این کشور درنهادهای غربی بویژه سازمان نظامی ناتو است.
به هر حال ، باید گفت: گرجستان مشکلات جدی به لحاظ اقتصادی و امنیتی دارد و تحول جدی از زمانی که دولت جدید روی کار آمده ، دیده نشده است. دولت فعلی گرجستان با دولت قبلی که علیه روسیه موضعگیری می کرد، تفاوت دارد. دولت فعلی گرجستان برخلاف دولت پیشین بویژه "میخائیل ساآکاشویلی"، تلاش می کند حالت میانه را درمناسبات
با روسیه حفظ کند.
درحقیقت، تلاش دولت های حاکم برتفلیس از جمله دولت خانم "سالومه زورابیشویلی" رئیس جمهوری گرجستان بر این است که همزمان با غرب و روسیه رابطه داشته باشند.
این سیاست حزب حاکم و ائتلاف "رویای گرجی" به رهبری "بیدزینا ایوانیشویلی" سرمایه دار معروف گرجی است که ازنیمه سال 2013 قدرت را در گرجستان به دست گرفته است.
درحالی که مقام های آمریکا از گرجستان و تمامی متحدان خود می خواهند علیه روسیه بشورند تا از این طریق ، جامعه جهانی علیه سیاست های مسکو در منطقه و جهان متحد شوند. در اظهارات اخیر وزیر امور خارجه آمریکا نیز همین خواسته های واشنگتن به صورت ضمنی به مقام های گرجی ابراز شد. اما به نظر می رسد مقام های تفلیس نیز آگاه شده اند و حاضر نیستند یکبار دیگر فریب سیاست های سلطه گرانه آمریکا را بخورند.
نویسنده: محمدعلی طالبی
112
بیشتر بخوانید:
تظاهرات ضد آمریکایی مردم گرجستان همزمان با سفر پمپئو به تفلیس
درخواست اپوزیسیون گرجستان برای ممنوعیت فعالیت دو نهاد آمریکایی/ تحلیل
رد استقرار پایگاه نظامی آمریکا در گرجستان/ تحلیل