ایران پرس: «جانت یلن» وزیر خزانه داری ایالات متحده به پکن سفر کرد تا با مقامات عالی رتبه چینی دیدار کند.

اگرچه یلن قرار نیست با «شیء جین پینگ»، رئیس جمهور چین دیدار کند، اما انتظار می‌رود که او با «هی لیفنگ»، معاون نخست وزیر شورای دولتی چین گفتگو کند.

این سفر پیشتر توسط وزارت خزانه داری ایالات متحده در ۲ ژوئیه اعلام شده بود و روز بعد یلن با سفیر چین در واشنگتن دیدار کرد تا در مورد طیف وسیعی از مسائل اقتصادی دوجانبه قبل از سفر خود گفتگو کند.

قرار است در دستور کار این مذاکرات همکاری در زمینه حل و فصل مسائل مربوط به بدهی‌های جهانی، مشکلات تغییرات آب و هوایی، مسائل کلان اقتصادی و مسائل مربوط به روابط دوجانبه مورد بحث قرار گیرد. جدای از آن، هدف اصلی این سفر ایجاد کانال‌های ارتباطی بین مقامات اقتصادی دو کشور عنوان شده است.

جانت یلن مدعی شده که  واشنگتن از سه اصل برای ایجاد روابط اقتصادی خود با پکن پیروی می‌کند:

اول، ما به دنبال تأمین منافع امنیت ملی خود همراه با منافع متحدانمان و حمایت از حقوق بشر از طریق اقدامات هدفمندی هستیم که هدف آنها کسب مزیت اقتصادی نیست.

دوم اینکه تلاش داریم تا نوآوری و فرصت‌های اقتصادی برای کارگران و مشاغل آمریکایی گسترش یابد و در نهایت، ما همچنین به دنبال همکاری در مورد چالش‌های جهانی فوری مانند تغییرات آب و هوا و مشکلات بدهی هستیم.»

سفر وزیر خزانه داری آمریکا به چین در حالی انجام می شود که دولت بایدن قصد دارد اقدامات جدیدی علیه پکن را در عرصه اقتصادی و فن آوریهای پیشرفته به مورد اجرا بگذارد.

در این راستا طبق گزارش وال استریت ژورنال، آمریکا مشغول بررسی وضع محدودیت‌های جدیدی بر صادرات تراشه‌های هوش مصنوعی به چین است. شرکت های انویدیا، میکرون و ای ام دی جزو تراشه سازان آمریکایی هستند که گرفتار تنش میان آمریکا و چین شده و از هم اکنون دچار خسارات سنگینی به دلیل تصمیم دولت بایدن شده اند.

در اواسط نوامبر 2022جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا قانون تحریمی را به امضا رساند که براساس آن خرید و استفاده از تجهیزات مخابراتی از شرکت های چینی و به ویژه هوآوی غول مخابراتی این کشور به دلیل تهدید‌های امنیتی ممنوع می شود.این قانون پیشتر به اتفاق آرا در کنگره به تصویب رسیده بود وبا امضای بایدن وارد فاز اجرایی شد.

پیش از این نیز ۵ شرکت بزرگ چینی از جمله «هوآوی » و «زد تی ایی »که در زمینه مخابراتی و تجهیزات ارتباطی وابر رایانه ها فعالیت دارند به عنوان تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا معرفی شده بودند.

«تیان لویی»(1)  کارشناس حوزه فناوری می گوید : آمریکا به بهانه ملاحظات امنیت ملی، پنج شرکت چینی  در زمینه ابررایانه ها را مورد تحریم قرار داد که هدف از آن همانند تحریم فناوری اینترنت نسل پنج شرکت هواوی ، قطع زنجیرۀ عرضه شرکت های چینی و تضعیف توانایی توسعۀ علمی و فنی و اقتصادی چین است.

 آمریکا هم چنین با اشاره به نگرانی های امنیت ملی با متحدانش به ویژه در اروپا برای عدم استفاده از تجهیزات هواوی در شبکه های مخابراتی اینترنت نسل پنجم رایزنی کرده وآنها را تحت فشار گذاشته است.

اقدامات تحریمی آمریکا علیه شرکتهای بزرگ فن آوری و مخابراتی چین ، در راستای ایجاد محدودیت ها و فشار هر چه بیشتر علیه چین با هدف تضعیف این کشور و جلوگیری ازییشرفت های تکنولوژیک آن صورت گرفته است. البته اختلافات بین آمریکا و چین  فقط محدود به حوزه تکنولوژی نیست و ابعاد مختلف سیاسی ، تجاری و اقتصادی ، نظامی و امنیتی و استراتژیک را در بر می گیرد.

آمریکا مدتهاست که دراسناد بالا دستی خود چین را به عنوان مهمترین تهدید علیه خود و نیز جهان غرب شناسایی کرده و بر لزوم مقابله با بلند پروازی های پکن تاکید می ورزد.

مقامات ارشد نظامی و امنیتی دولت بایدن بارها چین را مهمترین چالش ژئوپلیتیکی آمریکا اعلام کرده و مدعی قصد آن برای تغییر نظام بین المللی مبتنی بر نظم لیبرال شده اند.

این تصویر سازی مبتنی بر چین هراسی با توجه به رویارویی رو به رشد ایالات متحده و چین در عرصه منطقه ای و جهانی قابل تبیین است. به رغم ادعاهای مقامات دولت بایدن در باره رقابت برابر با چین و تنش زدایی در روابط دو جانبه ، اما آنچه از خلال مواضع و اقدامات آمریکا در قبال چین از زمان روی کار آمدن بایدن می توان دریافت؛ تلاش واشنگتن برای تقابل همه جانبه در عرصه های اقتصادی ، تجاری ، نظامی و امنیتی ، سیاسی و سایبری با پکن و مقابله با ادعاهای دریایی آن است. 

1- Tian Lui

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

 112