ایران پرس: مشاور فرمانده‌ معظم کل قوا در امور ارتش گفت، نیرو‌های مسلح ایران با درک واقعی از صحنه نبرد، عمده فعالیت‌های خود را در حوزه صنعت دفاعی با اتکا بر فناوری‌های موجود و با نگاه به ارتقای آن و دست یابی به فناوری های جدید‍، برنامه ریزی کرده اند.

امیر سرتیپ امیر حاتمی مشاور فرمانده‌ معظم کل قوا در امور ارتش ایران با اشاره به نقش نیروی انسانی و تجهیزات در جنگ افزود: اگر امروز پهپاد داریم و در لبه این فناوری در دنیا هستیم و اگر دنیا امروز فهمیده است که پهپاد در جنگ جمهوری آذربایجان و همچنین اوکراین نقش ایفا می‌کند ما خیلی قبل‌تر این موضوع را فهمیدیم.

دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران بر پایداری عظیم مردم و توانمندی­ های بومی استوار است و از زمان دفاع مقدس و جنگ تحمیلی هشت ساله رژیم صدام علیه ایران، جمهوری اسلامی با تکیه بر قابلیت‌ها و ظرفیت‌های بومی، نیازهای دفاعی خود را تأمین کرده است.

از جمله سلاح هایی که امروزه بیشتر از همه مورد توجه قرار دارد، موشک و پهپاد است زیرا کاربرد قوی دارند و به صورت نقطه زن می توان از آن ها استفاده کرد. همچنین ارزان بودن آن ها نسبت به سلاح های دیگر از جمله هواپیمای جنگنده ، مزیتی مهم است .

با توصیه استراتژیک حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی به نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مبنی بر افزایش تعداد پهپادهای رزمی، جمهوری اسلامی ایران امروز صاحب بزرگ‌ترین ناوگان پهپادهای رزمی تهاجمی در منطقه شده است.

پیشرفت های خیره کننده ایران در زمینه ساخت انواع پهپادها به ویژه در حوزه دفاعی و نظامی، در سال های اخیر ، توجه جهانیان را به خود جلب کرده است. پهپادهای «شاهد ، « مهاجر» ، «کمان 22» ،« سیمرغ », «غزه » و «کرار» از جمله پهپاد هایی هستند به دست متخصصان در صنایع دفاع و نیروهای مسلح ایران ساخته شده اند.

قدرت و دانش ایران در حوزه فناوری پهپاد تنها محدود به ساخت آن نمی شود بلکه رهگیری و به دام انداختن پیشرفته ترین پهپادهای متجاوز، بخشی دیگر از توانمندی های بومی جمهوری اسلامی در این عرصه است و به دست گرفتن کنترل برخی پیشرفته ترین پهپادهای نظامی- تجسسی آمریکا و به زمین نشاندن آن توسط متخصصان ایرانی، تنها گوشه از این توانمندی هاست.

به عنوان مثال، ۱۳ آذر ۱۳۹۰ (4 دسامبر 2011) نیروهای مسلح ایران یک فروند هواپیمای بدون سرنشین جاسوسی فوق پیشرفته و رادار گریز آمریکا از نوع لاکهید مارتین آر کیو ۱۷۰ را که در شرق کشور در حال جاسوسی بود ، تحت کنترل خود در آورده و به زمین نشاندند و اقدام به مهندسی معکوس کردند.

گزارش جامع موسسه رند و کالج جنگ نیروی دریایی آمریکا، پهپادها را مساله اصلی دفاع هوایی ارتش آمریکا در مقابل ایران طی سال‌های آینده معرفی می‌کند. در واقع پیچیدگی دفاع موثر آمریکا این است که تسلیحات تهاجمی ایران همزمان در تمامی محیط‌های عملیاتی دریایی، هوایی، سایبری و زمینی گسترده شده‌اند. این برخلاف تجربه جنگ‌های گذشته ارتش آمریکا در عراق و افغانستان است که آمریکایی‌ها با تهدید جدی در دریا، هوا و سایبر مواجه نبودند و تمرکز عملیاتی‌شان بر جنگ زمینی بود.

جمهوری اسلامی ایران همچنین با طراحی و ساخت انواع موشک های بالستیک با کاربردهای مختلف، گام های بلندی در مسیر دستیابی به توان بازدارندگی برداشته است. موشک های "شهاب" ، «فاتح»، «قیام»، «عماد» ،«سجیل»،«خرمشهر» «دزفول»«فاتح مبین» و «رعد ۵۰۰» از جمله دستاوردهای ایران در زمینه ساخت موشک های بالستیک است که قدرت بازدارندگی کشور را افزایش داده است.

وبگاه نظامی ۱۹۴۵ در تحلیلی، ایران را کشوری با «بزرگترین و کارآمدترین زرادخانه موشک‌های بالستیک در غرب آسیا» دانسته است. به نوشته این وبگاه ، ایران از نظر توان نظامی خام با آمریکا یا چین در یک رده قرار نمی‌گیرد؛ اما ایران تعداد زیادی موشک ساخته است تا اطمینان حاصل کند که هر کسی که بخواهد به این کشور حمله کند به بدترین روش‌های نامتقارن مجازات خواهد شد.

در این حال، نیروی هوا فضای سپاه از موتورهای موشک با نازل متحرک نیز رونمایی کرده است که ترکیب دو دستاورد بزرگ «بدنه کامپوزیت» و «نازل متحرک» در موشک، امکان استفاده از موتورهای سوخت جامد را در خارج از جو فراهم می کند.

واضح است که جمهوری اسلامی ایران با استفاده از دانش بومی و ظرفیت‌های داخلی اکنون از بزرگترین کشورها در ساخت موشک و پهپاد و قدرت برترموشکی و پهپادی در منطقه غرب آسیا است، براساس آخرین بروزرسانی مرکز تحقیقاتی آمریکایی گلوبال فایر پاور Globalfirepower از لیست قدرت‌های نظامی جهان، ایران در رده چهاردهمین قدرت نظامی دنیا قرار گرفته است.

مشاور فرمانده‌ معظم کل قوا در امور ارتش ایران نیز با اشاره به استفاده گسترده از موشک و پهپاد در جنگ های اخیر همچون درگیری جمهوری آذربایجان و ارمنستان و روسیه و اوکراین، به اهتمام جدی ایران به این تسلیحات از سال ها پیش تاکید کرد و گفت: این نگاهی که در چند سال اخیر در حوزه جایگاه علم و فناوری پدید آمده است نشان می‌دهد که ما به‌خوبی نیازمندی‌های دفاعی را تشخیص داده‌ایم.

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی

112

بیشتر بخوانید:

سرتیپ حاتمی: قدرت دفاعی ایران حافظ امنیت منطقه است