"ماموکا باختادزه"، در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ درباره تاثیر نزدیکی روابط پکن با مسکو بر روابط تفلیس و پکن تاکید کرد، گرجستان برای چین به لحاظ لجستیکی بسیار مهم است، زیرا آن کشور بخشی از طرح ابتکاری «یک کمربند-یک جاده» (جاده ابریشم جدید)است.
نخست وزیر گرجستان چین را از بزرگترین شرکای تجاری کشورش معرفی کرد و افزود، گرجستان یک پل طبیعی بین اتحادیه اروپا و چین است.
گفتنی است، چین به دنبال این است تا با بهره گیری از طرح جاده ابریشم از یک سو محدودیتهای ترانزیت دریایی خود را با اتصال به ترانزیت جاده ای بین المللی کاهش دهد و از سوی دیگر با بهره گیری از ظرفیت های این طرح نفوذ استراتژیک خود در کشورهای جاده ابریشم را افزایش دهد.
با این حال بایستی تاکید کرد، طرح جاده ابریشم برای کشورهای میزبان نیز دارای اهمیت بسیاری است. از یک سو کشورهای میزبان میتوانند از عواید گمرکی و ترانزیتی این طرح بهره مند شوند و از سوی دیگر طرح جاده ابریشم خود به محرکی برای جذب سرمایهگذاری در این کشورها تبدیل خواهد شد.
از این رو طرح جاده ابریشم از اهمیت بالقوه ای برای کشور گرجستان برخوردار است. اهمیتی که میتواند نویدبخش جذب سرمایه گذاری خارجی، بهبود فضا برای کسب و کارهای داخلی، افزایش اشتغال و در مجموع بهبود شرایط اقتصادی گرجستان باشد. همچنین این طرح میتواند جایگاه منطقه ای و بین المللی گرجستان را نیز به دلیل قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم ارتقاع بخشد.
بر اساس دیدگاه "ماریا ترسا دالگان" کارشناس اقتصادی: "چین علاقه مند است که گرجستان را به یکی از قطب های صادرات خود تبدیل کند. امری که زمینه صادرات مجدد و همچنین تغییرات مثبت اقتصادی در گرجستان را پدید خواهد آورد."
پیش بینی می شود طرح جاده ابریشم بتواند به دلیل فراهم کردن منافع مشترک و چشم انداز سود آور بلند مدت زمینه همگرایی و همکاری و همچنین تحولات اقتصادی مثبت را در مسیر خود فراهم کند. با این حال شکل گرفتن چنین تحولی نیازمند گذشت زمان و تغییرات ساختاری در اقتصاد کشورهای جاده ابریشم است.
امری که به دلیل ضعف های ساختاری بخش های عمده ای از کشورهای جاده ابریشم تا کنون به مانعی در برابر پیشبرد این طرح تبدیل شده است. اما بایستی گفت، این ضعف ساختاری نتوانسته است مانع شکل گیری چشم انداز مثبت همکاری در طول این مسیر و همچنین افزایش امیدها در بین مردم کشورهای جاده ابریشم شود. 139/120
نویسنده: منوچهر شفیعی
بیشتر بخوانید:
لوبلاگ: « طرح یک جاده یک کمربند»، چه کسی چگونه برنده می شود؟
هشدار چین به یکجانبهگرایی آمریکا/ تحلیل
لوموند: سلطه چین بر منطقه