پایگاه اطلاع رسانی اوراکتیودر گزارشی نوشت: نمایندگان اروپایی در پارلمان اروپا خواستار نظارت بهتر بر صادرات سلاح و ایجاد سیستمی برای مجازات کشورهایی که قوانین مربوطه را رعایت نمیکنند، شدند.
طرح قطعنامه کنترل صادرات صلاح در 14 ماه نوامبر با 427 رای موافق و 150 رای مخالف تصویب شد. در این رای گیری 97 نماینده شرکت نکردند.
«سابین لویزینگ» نماینده آلمانی در پارلمان اروپا و نویسنده نوزدهمین گزارش سالانه اتحادیه اروپا درخصوص صادرات اسلحه در این خصوص گفت: "پیش نویس این قطعنامه که در سال جاری منتشر شد، نسبت به قطعنامههای قبلی بسیار غنیتر است. ما به تقویت 8 بخشنامه در این زمینه مبادرت کردیم و این بخشنامهها هماکنون نیروهای ارتش و پلیس اعزام شده به ماموریتهای خارجی با اهداف آموزشی را نیز شامل میشود."
در پیش نویس تهیه شده در پارلمان اروپا بر ضرورت کنترل برنامههای تسلیحاتی اروپا، برنامه اروپایی توسعه صنایع دفاعی و همچنین صندوق اروپایی دفاع تاکید شده است.
اتحادیه اروپا با برخی مناقشات و بحرانها در جهان مخالف است و نمایندگان اروپایی از این که تسلیحات ساخت اروپا به کشورهای درگیر ارسال شود، نگران هستند. چرا که چنین اتفاقی در روند کنترل صادرات سلاح ایجاد مشکل کرده و موجب عدم توازن در موضعگیری اروپاییها خواهد شد.
سابین لویزینگ در این خصوص گفت: "سلاحهای ساخت کشورهای اروپایی به طور جدی در جنگ یمن تاثیرگذار بودهاند."
ریاض همواره از 8 بخشنامه تحت حمایت اتحادیه اروپا 6 قطعنامه را نقض کرده است. امروز ثابت شده است که سلاحهای صادر شده به عربستان سعودی زمینه ساز تداوم جنگ بی امان دریمن است.
ائتلاف عربی به سرکردگی سعودی ها بی آن که برای حفظ جان غیرنظامیان یمنی کاری انجام دهد، با شبه نظامیان حوثی در نبرد است. این در حالی است که دست کم صادرات 95 درصد از سلاح های فروخته شده به عربستان سعودی در سالهای اخیر طبق قوانین موجود در اروپا مورد تایید بوده است.
افزایش فروش سلاح های اروپایی
گزارش تهیه شده در پارلمان اروپا از عدم تناسب در بررسی خطرات ناشی از صدور مجوز صادرات سلاح و نبود نظارت بر به کارگیری تسلیحات فروخته شده و استفاده کنندگان نهایی این سلاح ها، انتقاد کرده است.
سابین لویزینگ نویسنده این گزارش گفت: "ما باید به جنون (دیوانگی) نظامی اتحادیه اروپا و همچنین به تجارت سودآوری که کشته شدن انسان ها به وسیله سلاحهای اروپایی را نادیده میگیرد، پایان بدهیم."
بر اساس این گزارش مقادیر بسیار زیادی از سلاح های ساخت اروپا در دست گروههای و شبکههای تروریستی قرار گرفته است.
نمایندگان اروپایی از وجود این مقدار سلاح و مهمات اروپایی در دست نیروهای داعشی در عراق و سوریه ابراز شگفتی کردند. در گزارش لویزینگ آمده است: علاوه بر این، ادامه صادرات سلاح به فرار مردم از کشورهای شان خواهد شد."
لویزینگ نماینده آلمان در پارلمان اروپا در گزارش خود افزود: "مواضع مشترک اتخاذ شده در باره صادرات سلاح باید در عمل اجرایی شود و تحقق این خواسته مستلزم وجود مکانیسمی برای مجازات خاطیان خواهد بود."
مواضع مشترکی که کمتر رعایت میشود
مواضع مشترک اروپاییها درقبال صادرات اسلحه به صدور 8 بخشنامه منتهی شده است و کشورهای عضو اتحادیه اروپا در جریان صدور مجوز فروش سلاح میبایست این بخشنامهها را رعایت کنند.
نمایندگان اروپایی چند هفته پیش و بعد از ماجرای قتل «جمال خاشقجی» در ترکیه قطعنامه ای در خصوص فروش اسلحه صادر کردند.
«ژان – ایو لو دریان» وزیر امورخارجه فرانسه چند روز پیش اعلام کرد، پاریس به قوانینی که فروش سلاح هایی که احتمالا علیه غیرنظامیان مورد استفاده قرار می گیرند را ممنوع اعلام کرده، پایبند است.
فرانسه، آلمان، بریتانیا و بلژیک از کشورهای فروشنده سلاح و فنآوری نظامی به خاورمیانه هستند و همه این کشورها از سوی گروههای مدافع حقوق بشر مورد انتقاد قرار گرفتهاند.
نمایندگان اروپایی در این گزارش، از برلین و لاهه که به فروش سلاح به عربستان سعودی پایان دادند، تقدیر کردند.
«آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان پس از قتل خبرنگارسعودی در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول اعلام کرد: "من با جدیت تمام قول میدهم، مادامی که ماجرای قتل کمال خاشقجی روشن نشود، سلاحی به عربستان سعودی صادر نخواهد شد.
مرکل چند روز پیش در استراسبورگ خواستار سیاست مشترک اروپایی در زمینه تحویل سلاح شد. از نظر صدر اعظم آلمان این سیاست مشترک میتواند از لحاظ فنی زمینه را برای اقدامات هماهنگ تر و بهتر باز کند.
با این وجود کارشناسان اتخاذ تصمیمی منسجم از سوی اروپایی ها در مورد فروش سلاح به ریاض را محتمل نمیدانند. چرا که منافع تجاری همواره و به طور سازمان یافته از ضرورت احترام به حقوق بشر پیشی میگیرد.
اتحادیه اروپا دومین تامین کننده سلاح در جهان است. آمریکاییها 34 درصد و اروپاییها 27 درصد از بازار تسلیحات را در اختیار دارند. روسیه با 22 درصد در رتبه سوم فروشندگان سلاح در جهان قرار گرفته است. 138/120
مترجم: علیرضا فراهانی
بیشتربخوانید:
صادرات سلاح نروژ به عربستان متوقف شد
افزایش صادرات تسلیحات آمریکا به دیگر کشورها
صنعت اسلحهسازی آمریکا؛ عامل گسترش ناامنی در جهان
برلین: اروپا صادرات سلاح به عربستان را متوقف کند