این نخستین دوره انتخابات ریاست جمهوری ازبکستان است که پس از درگذشت اسلام کریم اف رئیس جمهوری فقید این کشور برگزار خواهد شد.
کمیسیون مرکزی انتخابات ازبکستان برای کسانی که در روز رای گیری امکان حضور در پای صندوق های رای را ندارند، انتخابات پیش از موعد برگزارکرد.
منابع خبری از تاشکند به نقل از" میرزا اولغبیک عبدالسلاماف " رئیس ستاد مرکزی انتخابات ازبکستان گزارش داده اند که در روز نخست رأیگیری پیش از موعد انتخابات ریاست جمهوری، پنج هزار و 964 نفر واجد شرایط با حضور در حوزههای اخذ رای به نامزد منتخب خود رای دادند.
برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ازبکستان 9 هزار و 381 حوزه انتخاباتی از جمله 44 حوزه انتخاباتی در نمایندگیهای جمهوری ازبکستان در کشورهای خارجی تعیین شده است که در آنها 21 میلیون و 435 هزار نفر واجد شرایط به نامزد منتخب خود رای میدهند.
در این انتخابات، 4 تن با اسامی "نریمان عمراف" از حزب سوسیال دموکرات موسوم به عدالت، "حاتمجان کتماناف" از حزب دموکراتیک خلق، "شوکت میرضیایف" از حزب لیبرال دموکراتیک و "سرور آتامراداف" از حزب دموکراتیک موسوم به "ملی تیکلانیش" نامزد شده اند.
بنابر پیش بینی های انجام شده توسط محافل سیاسی داخلی و منطقه، "شوکت میرضیایف" که در حال حاضر سمت ریاست جمهوری موقت ازبکستان را به عهده دارد، بخت مسلم احراز کرسی ریاست جمهوری است.
پیش از این، اسلام کریم اف 25 سال در راس حاکمیت ازبکستان قرار داشت و قدرت را در این کشور در دست داشت.
شوکت میرضیایف پیش از این به عنوان نخست وزیر ازبکستان مشغول به کار بود. وی در برنامه ای از پیش طراحی شده به سمت ریاست جمهوری موقت دست یافت و همچنین نزدیکی افکار وی به رئیس جمهوری فقید ازبکستان و اطلاعاتی که نشان می دهد نخبگان حاکم بر سر جانشینی میرضیایف به اجماع دست یافتهاند، جای شک و تردیدی نسبت به موفقیت وی در انتخابات پیش رو باقی نمیگذارد.
از جمله نکات قابل توجه در این انتخابات، حضور و نظارت هیاتی از تاجیکستان است. تاجیکستان که پیش از این از جمله مهمترین کشورهای متخاصم ازبکستان در منطقه نامبرده میشد، اکنون علاوه بر حل ظاهری برخی مشکلات مرزی و آبی، به عنوان ناظر به این انتخابات دعوت شده است.
شکی نیست که حل اختلاف های ازبکستان با جمهوری های همسایه می تواند ازبکستان جدیدی را در منطقه به ظهور و بروز برساند.
برغم عادی بودن اوضاع و توافق سیاستمداران حاکم بر ازبکستان، تدابیر امنیتی ویژه ای به منظور برگزار انتخابات روز چهارم دسامبر پیش بینی شده است.
ازبکستان پر جمعیت ترین کشور منطقه آسیای مرکزی محسوب می شود. در صورت همکاری با سایر جمهوری های آسیای مرکزی، ازبکستان می تواند به یک وزنه تاثیرگذار در این منطقه تبدیل شود.
ازبکستان به دلیل برخورداری از منابع گاز طبیعی و صادرات به جمهوری های همجوار، از موقعیت اقتصادی خوبی در منطقه برخوردار است، به همین دلیل است که مقامات این کشور بیش از برخی از جمهوری های آسیای مرکزی نظیر قرقیزستان، احساس استقلال می کنند.
با وجود این، از لحاظ تامین نیازهای خوراکی و مصرفی، ازبکستان نیز مانند سایر جمهوری های موسوم به بلوک شرق سابق به شدت به اقتصاد روسیه وابسته است. ازبکستان به همراه چهار جمهوری دیگر آسیای مرکزی و جمهوری آذربایجان و افغانستان، اعضای جدید سازمان همکاری اقتصادی "اکو" محسوب می شوند.
سازمانی که توسط جمهوری اسلامی ایران، ترکیه و پاکستان در سال 1985 میلادی تغییر نام داد و مرحله جدید فعالیت های خود را آغاز کرد. اکو پیش از این، در سال 1964 میلادی توسط سه کشور یاد شده تاسیس شده بود، اما با استقلال جمهوری های جدید، با تغییر نام از"آر. سی. دی. به ای. سی. او" و تغییر روند فعالیت های خود، توانست به یک سازمان مهم اقتصادی درسطح منطقه و جهان تبدیل شود.
بدیهی است که برای ازبکستان فعالیت در چارچوب سازمان اکو می تواند اهمیت این کشور مسلمان را در منطقه افزایش دهد.