«رودرا گاوراو شرست» سفیر هند در ایران پس از بازدید از مجتمع بندری انزلی، اتصال بندرانزلی به بندرعباس را از طریق خط ریل، تحول بزرگی در زمینه توسعه تجارت دانست.
وی با بیان اینکه به دنبال برگزاری رویدادی اقتصادی با حضور ایران، روسیه و کشورهای آسیای میانه و نیز حاشیه خلیج فارس هستیم، گفت، درصدد هستیم با معرفی پتانسیل و ظرفیتهای مسیر چابهار و کریدور شمال - جنوب به ذینفعانی مانند صاحبان کالا، شرکتهای کشیرانی و بیمه، اطمینان آنها را برای استفاده بیشتر از این مسیر جلب کنیم.
کریدور شمال جنوب یکی از راههای ترانزیتی مطرح میان ایران و هند است و کالاهای این کشور از طریق بندر بمبئی به بندرعباس منتقل و از این بندر به بندر انزلی و از آنجا به کشورهای حوزه آسیای میانه و روسیه و قفقاز منتقل می شود.
جمهوری اسلامی ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی چهارراه اتصال قاره ها و مناطق مختلف محسوب می شود. علاوه براین امنیت و ارزانی انتقال کالا از مسیر کریدورهای ایران باعث جلب توجه بیشتر تجار و کشورها شده است. در عصر حاضر مجددا کریدورها و راه های دریایی که از اعتبار تاریخی نیز برخوردارند مورد توجه کشورهای صادر کننده کالا قرار گرفته است و جمهوری اسلامی ایران دارای ظرفیت های قابل توجهی در سه حوزه دریایی، هوایی و زمینی اعم از ریلی و جاده ای است و می تواند انتقال کالا را به سهولت انجام دهد.
این موضوع با توجه به توسعه روابط بیش از پیش هند با کشورهای حوزه اوراسیا، قفقاز و همچنین روسیه برای هند مهم است، زیرا این کشور به موازات توسعه همکاری های اقتصادی نیازمند دسترسی به کریدورهای مواصلاتی با روسیه و حوزه اوراسیا و قفقاز است.
از اینرو سفیر هند در جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: همکاری در زمینه بندری و پشتیبانی لجستیک و گمرکات میتواند برای آینده فعالیتهای اقتصادی دهلی نو با تهران و همچنین کشورهای منطقه بسیار مهم باشد و این پتانسیل برای سرمایهگذاری از طرف شرکتها و دولت هند وجود دارد.
شایان ذکر است بندر انزلی با ۳۰۰ سال قدمت بندری جنرال کارگو* است و ظرفیت کانتینری مجتمع بندری انزلی نیز ۲۲ هزار TEU است که تا ۱۰۰ هزار TEU فابل افزایش است. در این حال ظرفیت سیلوهای غلات این مجتمع ۱۹۰ هزار تن و ظرفیت انبارها تا ۷۰ هزار متر مربع و ظرفیت مخازن روغن خام خوراکی در حال حاضر ۱۶ هزار تن است که در آینده نزدیک به ۸۲ هزار تن توسعه خواهد یافت.
علاوه براین مهمترین مزیت بندرانزلی وجود کشتیرانی دریای خزر با ۲۵۰ فروند کشتی تجاری از ناوگان روسی و ایرانی است. در هر حال جمهوری اسلامی ایران باصرفه ترین مسیر از لحاظ زمان و هزینه برای تعاملات تجاری بین روسیه و هند است.
علاوه براین سرمایهگذاری خوبی در سواحل مکران در جنوب ایران و چابهار توسط هند انجام شده است لذا اتصال بندرانزلی به سواحل مکران همچنین ارتباط بندرانزلی با روسیه؛ دستاورد خوبی برای ارسال کالاهای هند و روسیه تلقی می شود.
در حال حاضر بنادر ایران در تعاملات اقتصادی هند و روسیه، نقش ارزشمندی دارند و مصالح ساختمانی، سرامیک، کاشی و سنگ را از هند به روسیه و زغال سنگ و کود پتاس را از روسیه به هند منتقل می کند. در این حال استان گیلان نیز از ظرفیتهای کشاورزی همچون کیوی و زیتون و دارویی و غذایی برای توسعه روابط با هند برخوردار است که می تواند موجب ارتقا بیش از پیش روابط تجاری دو طرف شود.
* جنرال کارگو یک اصطلاح گسترده برای توصیف هر نوع کالایی است که از طریق دریا، هوا یا زمین حمل می شود. این شامل اقلامی مانند مواد اولیه، کالاهای تولیدی و محصولات مصرفی است. جنرال کارگو را می توان به روش های مختلفی از جمله کانتینر، پالت و محموله های فله حمل کرد. برای اطمینان از حمل و نقل ایمن و کارآمد، درک انواع مختلف جنرال کارگو و مقررات مربوط به آنها مهم است.
نویسنده: مجید وقاری
117