دیدارها و نشست های متعدد مقامات کشورهای عربی در واشنگتن با همین رویکرد بوده است که تازه ترین آنها نشست مشترک «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا در روز جمعه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با همتایان عربی خود است.
محافل خبری اعلام کردند این نشست به منظور بررسی تشکیل «ناتوی عربی» و فعالیتهای ایران در منطقه برگزار شد.
نشریه «نشنال» چند روز قبل گزارش داده بود که «تیم لندرکینگ» دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور خلیج فارس سه هفته گذشته را صرف فعالیتهای دیپلماتیک در کشورهای منطقه کرده تا زمینهسازیهای لازم را برای تشکیل ناتوی عربی فراهم کند.
دولت ترامپ امیدوار است که درباره این ائتلاف که موقتا «ائتلاف استراتژیک خاورمیانه» خوانده میشود، در نشستی که قرار است طی روزهای ۱۲ و ۱۳ اکتبر در واشنگتن برگزار شود، به شکل اولیه بحث و گفتوگو شود.
شکی نیست که هدف از همه این تحرکات وابسته کردن امنیت کشورهای منطقه به امریکا است. ترامپ پیشتر گفته بود که کشورهای عربی از جمله عربستان اگر امنیت می خواهند باید هزینه آنرا هم بپردازند.
ترامپ، آوریل گذشته صریحا اظهار کرد برخی از کشورهای خاورمیانه بدون حمایت آمریکا یک هفته هم دوام نخواهند آورد و کشورش در طول ۱۸ سال گذشته، هفت تریلیون دلار در خاورمیانه هزینه کرده و کشورهای ثروتمند باید هزینه آن را بپردازند.
هدف این تحرکات اما بیش از آنکه ایجاد ائتلافی ضد ایران باشد؛ به منزله یک دام جدید از سوی دولت آمریکا است تا کشورهای عربی دراین دام گرفتار شوند.
«عبدالباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در این باره معتقد است که هدف واقعی ازاین ائتلاف، استفاده ازادعایی موهوم به نام خطر بزرگ ایران، برای عادی سازی کامل روابط کشورهای عربی «سنی» با رژیم اشغالگراسرائیل و چپاول باقی مانده ثروت های کشورهای حاشیه خلیج فارس برای تامین مالی پروژه های زیر ساختی آمریکا است که ترامپ در تبلیغات ریاست جمهوری وعده آن ها را داده بود.
وبگاه تحلیلی «لوبلاگ» هم در یادداشتی با اشاره به اهداف امریکا برای تشکیل «نیروی عربی» می نویسد: « تحرکات آمریکا برای ایجاد ائتلافی امنیتی منطقهای شاید منجر به چیزی مشابه ناتوی عربی نشود ولی در عوض، آمریکا نسخه عربی اتحاد پیش از جنگ جهانی اول که اروپا را به خشونتی بیسابقه کشاند، به دست میآورد.»
دولت امریکا، دراین بازی جدید سیاسی برای جلب نظر آل سعود و دیگر کشورهای عربی منطقه اتهام زدن به ایران را چاشنی قرار داده تا از یکسو از دلارهای نفتی آنها بهرهمند شود و از سویی دیگر در طرح جدید امنیتی آمریکا در منطقه، برای حفظ موقعیت خود، نوعی تقسیم کار ایجاد کند.
اما شکی نیست که نتیجه این تحرکات هرگز بسود منطقه تمام نخواهد شد.
چنانکه تجربه جنگ تحمیلی نشان داد شورای همکاری خلیج فارس اولین بازنده رویارویی امریکا با ایران با استفاده از نقش آفرینی عربستان خواهد بود. 118/112
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتر بخوانید:
گزافه گویی های جدید «پمپئو»، «بولتون» و «برایان هوک» علیه ایران
ادامه گزافه گویی های پمپئو؛ ایران بزرگترین کشور حامی تروریسم در جهان است
گزافههای «پمپئو» درباره نقش ایران در سوریه/ تحلیل