سید رضی عمادی: مسعود بارزانی، رئیس منطقه کردستان عراق خواستار توافق درباره مشارکت بسیج مردمی در عملیات آزاد سازی موصل شد.
یوسف الکلابی، سخنگوی نیروهای حشد الشعبی نیز در واکنش به بارزانی تاکید کرد، حشد الشعبی نهادی نظامی است که تنها از حیدر العبادی، نخست وزیر عراق در مقام فرمانده کل نیروهای مسلح دستور میگیرد.
مقامات عراقی از مدتها قبل خبر از آغاز عملیات آزادسازی موصل دادند اما این عملیات هنوز شروع نشده است.
دلایل زیادی درباره آغاز نشدن این عملیات وجود دارد اما بدون تردید یکی از این دلایل به رفتار منطقه کردستان عراق و دولت آمریکا باز می گردد. دولت محلی منطقه کردستان درباره چگونگی مشارکت حشد الشعبی و نیروهای پیشمرگه در عملیات آزادسازی و همچنین نحوه اداره موصل پس از آزادی از اشغال تروریستهای داعش، با دولت عراق اختلاف نظر دارد. نزدیک به ده روز قبل میان اربیل و بغداد درباره مسائل مختلف آزادسازی موصل توافقاتی حاصل شد.
حیدر العبادی، نخست وزیر عراق در این خصوص گفته بود با نیچروان بارزانی درباره درباره مکانیسم آزادی شهر موصل، مرکز استان نینوا به توافق رسیده است و اختلافی در این زمینه وجود ندارد.
در این جنگ ارتش عراق، نیروهای محلی شهر موصل و نیروهای پیشمرگه شرکت خواهند داشت. رهبری و فرماندهی نیروهای مشترک در این جنگ به عهده دولت مرکزی بغداد خواهد بود.
پیش از این توافق میان اربیل و بغداد ، مقامات منطقه کردستان گفته بودند در عملیات موصل از دولت عراق دستور نمیگیرند و زیر نظر اربیل و واشنگتن کار خواهند کرد.
اکنون در حالی مسعود بارزانی با نادیده گرفتن توافق اربیل- بغداد بار دیگر خواستار توافق درباره مشارکت بسیج مردمی در عملیات آزادسازی موصل شد که طی روزهای اخیر یک هیات آمریکایی به سرپرستی آنتونی بلینکن، معاون وزیر خارجه آمریکا به اربیل رفت و با مسعود بارزانی، نیچروان بارزانی و فواد معصوم، رئیس جمهوری کرد عراق دیدار و گفتگو کرد.
محور اصلی این گفتگوها نیز عملیات آزادسازی موصل و موج جدید آوارگان ناشی از این عملیات به منطقه کردستان عنوان شد.
واقعیت این است که موصل برای همه طرف ها در عراق و همچنین برای آمریکا حایز اهمیت است. موصل، مرکز استان مهم نینوا و دومین شهر پرجمعیت عراق است و اکثریت ساکنان آنرا اعراب سنی تشکیل می دهند اما کردها، مسیحیان و ترکمان ها نیز در این شهر حضور دارند.
موصل دارای منابع عظیم آبی و نفتی است و با تولید پارچه، کتان، دامداری و غلات به «شهر تولیدات» معروف است. از اینرو، آزادسازی موصل بر اقتصاد عراق تاثیر خواهد گذاشت.
بخش هایی از موصل ازجمله مناطق مورد مناقشه دولت مرکزی بغداد و دولت محلی منطقه کردستان است. بنابراین این شهر برای کردهای عراق نیز اهمیت زیادی دارد.
با توجه به اینکه اکثریت جمعیت موصل را اعراب سنی تشکیل می دهند و آمریکا نیز تلاش می کند اعراب سنی را برای خود در عراق حفظ کند، این شهر برای آمریکا نیز مهم است.
با توجه به این جایگاه موصل است که دولت محلی کردستان عراق و دولت آمریکا در آغاز عملیات آزادسازی موصل مانع تراشی می کنند.