ایران پرس: بازار جهانی انرژی با آغاز جنگ روسیه و اوکراین با بحران افزایش قیمت روبه رو شده است.

قیمت نفت در آغاز معاملات امروز (چهارشنبه) دوباره رکورد شکست و به بالای 110 دلار در هر بشکه رسید.

این رشد قیمت از یک سو به دنبال پیشروی روسیه در اوکراین و تحریم های اعمال شده غرب علیه مسکو از سوی برخی کشورهای غربی اتفاق افتاده و از سوی دیگر طولانی شدن مذاکرات لغو تحریم ها و بازگشت نفت ایران به بازار جهانی نفت نیز بر افزایش قیمت نفت تاثیر داشته است.

رکوردشکنی قیمت نفت در حالی است که امروز اعضای اوپک پلاس در خصوص چگونگی ادامه توافق کاهش تولید جلسه برگزار می‌کنند. وزیران نفت و انرژی اوپک و متحدانش پیش از این توافق کرده بودند که از ماه آگوست ماهانه 400 هزار بشکه در روز به تولید نفت خود بیفزایند، اکنون با بحران کنونی، آنان باید در بیست و ششمین نشست اوپک ‌پلاس که امروز برگزار می شود درباره افزایش تولید در ماه آوریل تصمیم‌گیری کنند.

با این حال به نظر می رسد در این جلسه توافق اجرای کاهش تولید تغییری نخواهد کرد که این موضوع افزایش قیمت نفت را به دنبال خواهد داشت.

بازار نفت به طور کلی متاثر از عوامل مختلفی است که یکی ازمهمترین این عوامل، سطح عرضه و تقاضا است، موضوعی که حتی پیش از شروع جنگ روسیه و اوکراین نیز سبب شده بود تا تنش در صادرات نفت و تحریم ها منجر به کاهش عرضه شود.

اما با آغاز جنگ در اوکراین این وضعیت تشدید شده و اکنون قیمت نفت به بالای 110 دلار رسیده است، قیمتی که نگرانی ها را در سطح جهان افزایش داده است به طوری که اعضای آژانس بین‌المللی انرژی برای آزادسازی 60 میلیون بشکه نفت از ذخایر اضطراری توافق کرده اند.

همچنین «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا برای عرضه 30 میلیون بشکه نفت از ذخایر دولت که در غارهای نمک زیرزمینی در امتداد سواحل تگزاس و لوئیزیانا نگهداری می‌شود، دستور داده است.

به رغم همه این تلاش ها، ناامنی حاصل از جنگ و روشن نبودن چشم انداز آینده بازار انرژی، نگرانی ها را بیش از پیش افزایش داده است. روسیه دومین صادرکننده بزرگ نفت خام در سراسر جهان است به طوری که 10 درصد نفت جهان و یک چهارم نفت اتحادیه اروپا را تأمین می‌کند؛ از این رو تحریم‌های اقتصادی کشورهای غربی در واکنش به جنگ اوکراین، نگرانی‌های بسیاری را برانگیخته است که روسیه ممکن است با محدود کردن یا قطع منابع انرژی خود مقابله به مثل کند یا اینکه تحریم‌ها ممکن است خریداران را بترساند؛ اگرچه تحریم‌های غرب طوری طراحی شده‌اند که به شرکت‌های اروپایی اجازه می‌دهد به خرید انرژی روسیه ادامه دهند.

آمریکا و کشورهای غربی به رغم همه تبلیغات رسانه ای در عرصه سیاسی، در موضوع اقتصاد به ویژه انرژی، سیاست های جداگانه ای را اتخاذ کرده اند. زیرا هرگونه اقدام علیه نفت روسیه در واقع تیری است که آمریکا و اروپا به پای خود شلیک می کنند.

تحلیل بازار انرژی نشان می دهد، هر گونه اقدام علیه صادرات نفت روسیه و اختلال در عرضه آن به بازار جهانی، می تواند به افزایش بیشتر قیمت نفت در بازار جهانی منجر شده و قیمت بنزین را بیش از این در آمریکا بالا ببرد.

همان طور که اکنون با بالا رفتن قیمت نفت،قیمت بنزین نیز درآمریکا بالا رفته است موضوعی که  می تواند برای دولت بایدن و حزب دموکرات در انتخابات پیش روی کنگره به یک تراژدی تبدیل شود.

"فاتح بیرول" مدیر اجرایی آژانس بین المللی انرژی می گوید: وضعیت در بازارهای انرژی بسیار جدی است ،امنیت جهانی انرژی در معرض تهدید است و اقتصاد جهان را در مرحله شکننده بهبودی در معرض خطر قرار می دهد.

به نظر می رسد، میزان حمایت غربی ها از اوکراین در مقابل روسیه تا حدی است که منافع آنها به ویژه در بعد اقتصادی حفظ شود، از این رو با وجود التهاب در بازار انرژی ،دو طرف حاضر نیستند بر سر تبادل و فروش نفت وگاز قمار کنند؛موضوعی که تهدیدی جدی برای اقتصاد جهانی است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117