ایران پرس- تحولات سال های اخیر در عرصه بین المللی به ویژه پیدایش گروه های تروریستی و افراط گرا و گسترش اقدامات تروریستی آنها در کشورهای غربی مانند فرانسه، بهانه لازم را برای رسانه ها و دولت های غربی به منظور گسترش اسلام هراسی فراهم کرد.

از سوی دیگر بحران پناه جویان که آن هم به دلیل اقدامات غربی ها در حمایت از همین گروه های تروریستی به وجود آمده، باعث تشدید فعالیت احزاب و گروه های راست گرای افراطی در غرب به ویژه اروپا شده و زمینه فشار بیشتر به مسلمانان و تبلیغات ضد اسلامی را فراهم کرده است.

در چنین شرایطی مسلمانان از دو سو هدف قرار گرفتند. از یک طرف اسلام مورد ادعای گروه تروریستی تکفیری داعش به عنوان نسخه اصلی اسلام به اروپا معرفی شد و از طرف دیگر پناه جویان مسلمان با فشارهای زیادی در کشورهای اروپایی مواجه شدند

افشای توطئه های غرب و آشنایی جوانان با اسلام

به دنبال این تحولات، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی، در دو نامه به افشای توطئه های غرب علیه اسلام پرداختند و خواستار آشنایی جوانان غربی با مکتب حیات بخش اسلام شدند. رهبر معظم انقلاب اسلامی این دو نامه را در ابتکاری فارغ از گفت‌وگوهای معمول دیپلماتیک و خطاب به جوانان غربی نگاشتند. انتشار دو نامه رهبر معظم انقلاب اسلامی به جوانان در اروپا و آمریکای شمالی، از مهم ترین رخدادهای چند سال اخیر بود و این دو نامه به رغم تلاش رسانه‌های غربی برای بایکوت خبری آنها، بازتاب‌های مختلفی در سطح بین المللی داشت.

«سارا فلاندرز» عضو ارشد مرکز اقدام بین‌المللی، درخصوص بایکوت خبری نامه نخست رهبرمعظم انقلاب اسلامی گفت: رسانه‌های آمریکایی که در کنترل و تحت حمایت نیروهای نظامی هستند درصددند تا مردم این کشور به‌ ویژه جوانان که مخاطب نامه حضرت آیت‌الله «سید علی خامنه‌ای» هستند، از محتوای این نامه ارزشمند آگاه نشوند. وی تصریح کرد که هدف دشمنان اسلام، ایجاد زمینه برای ادامه تجاوز به کشورهای اسلامی است.

این در حالی است که نامه نخست رهبر معظم انقلاب اسلامی در پی حوادث تروریستی ژانویه 2015 در فرانسه و انتشار تصاویر توهین آمیز به مقدسات اسلامی در نشریه فرانسوی «شارلی ابدو» و تشدید اقدامات ضد اسلامی و اسلام هراسانه مقامات و رسانه‌های غربی، در 22 ژانویه 2015 به چهار زبان بر روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت.

حوادث تروریستی فرانسه و مساله جهان اسلام و اروپا 

این نامه که «عموم جوانان در اروپا و امریکای شمالی» را خطاب قرار می‌داد، با اشاره به حوادث  تروریستی  فرانسه بر چند مساله اساسی که جهان اسلام و اروپا را درگیر کرده بود اشاره داشت.

اولین مساله، اسلام ستیزی و «رفتارهای غیرصادقانه و مزوّرانه‌ دولت های غربی با دیگر ملّت ها و فرهنگ های جهان» بود. دومین موضوع افشای پشت‌پرده تروریسم حاکم در منطقه و ساخته بودن آن به‌ دست کشورهای اروپایی و آمریکایی بود که رهبر معظم انقلاب اسلامی با اشاره به این موضوع نوشته اند «جازه ندهید تروریست‌های تحت استخدام خود را به عنوان نمایندگان اسلام به شما معرفی کنند.» سومین مساله، ارجاع جوانان غربی به دسترسی به اسلام از طریق آموزه‌های اصلی و قرآن بود.

حضرت آیت الله خامنه ای در نامه خود این پرسش را از جوانان غربی طرح می کنند که «آیا تا کنون خود مستقیماً به قرآن مسلمانان مراجعه کرده‌اید؟... آیا تا کنون به جز رسانه‌ها، پیام اسلام را از منبع دیگری دریافت کرده‌اید؟»

رهبر معظم انقلاب اسلامی در این نامه تصریح کردند: از خود بپرسید که چرا سیاست قدیمی هراس‌افکنی و نفرت‌پراکنی، این‌بار با شدّتی بی‌سابقه، اسلام و مسلمانان را هدف گرفته است؟

«خواسته‌ اوّل من این است که درباره‌ انگیزه‌های این سیاه‌نمایی گسترده علیه اسلام پرسش و کاوش کنید. خواسته‌ دوم من این است که در واکنش به سیل پیشداوری‌ها و تبلیغات منفی، سعی کنید شناختی مستقیم و بی‌واسطه از این دین به دست آورید. ...من اصرار نمی کنم که برداشت من یا هر تلقّی دیگری از اسلام را بپذیرید بلکه می گویم اجازه ندهید این واقعیّت پویا و اثرگذار در دنیای امروز، با اغراض و اهداف آلوده به شما شناسانده شود. اجازه ندهید ریاکارانه، تروریست‌های تحت استخدام خود را به عنوان نمایندگان اسلام به شما معرفی کنند.»

 روایت رهبرانقلاب از نامه‌ای که به عموم جوانان غربی نوشتند

در حقیقت رهبر معظم انقلاب اسلامی با درک صحیح از شرایط امروز غرب راهی را پیش‌پای جوانان کشورهای غربی گذاشتند که از آن طریق با سهولت به سمت اسلام حقیقی رهنمون شوند و آن از طریق آشنایی و مطالعه «قرآن» است؛ به ویژه این که نمونه های زیادی از هدایت جوانان و نخبگان اروپایی به سوی اسلام از طریق دسترسی بدون واسطه به قرآن وجود دارد.

در این زمینه می توان به اشخاصی مانند «ادواردو آنیلی» و «موریس بوکای» که با خواندن قرآن مسلمان شدند، اشاره کرد. «دریک فورد» Drake Ford  استاد دانشگاه سیراکیوز آمریکا گفت: "نامه رهبر ایران می‌تواند زمینه‌ساز کاهش احساسات ضداسلامی در غرب شود و ایجاد پلی میان اسلام و دنیای غرب یکی از مهم‌ترین اولویت‌های دوران کنونی است. در این نامه اسلام‌هراسی به‌عنوان بخشی از فرآیند تاریخی گسترش ترس و وحشت به تصویر کشیده شده و آنچه می‌تواند به تمایز بیشتری میان اسلام و داعش بیانجامد اقدامات ایران است؛ این که ایران خود یکی از سرسخت‌ترین مخالفان داعش است".

همچنین با انتشار نامه نخست رهبر معظم انقلاب اسلامی به جوانان غربی، هشتگ در مدت زمان کمی در توئیتر و فیس‌بوک منتشر شد. رهبر معظم انقلاب اسلامی در واقع با انتشار این پیام، آن هم بدون واسطه به جوانان کشورهای غربی، پاسخ های مستدل و دقیقی را در اختیار مسلمانان قرار دادند تا در رویارویی با رویکردهای اسلام ستیزانه و اسلام‌هراسی رایج در غرب از آنها بهره برداری کنند.

این در حالی است که حتی برخی سران کشورهای اسلامی برای محکوم کردن حمله به دفتر مجله شارلی ابدو در پاریس حضور یافته و در کنار بنیامین نتانیاهو نخست وزیر جنایتکار رژیم صهیونیستی راهپیمایی به اصطلاح محکومیت تروریسم برگزار کردند.

حضرت آیت الله خامنه ای  رهبر معظم انقلاب اسلامی

انتشار نامه رهبری گامی است در مسیر مکتب اسلام حقیقی

رهبر معظم انقلاب اسلامی با تیزبینی وهوشمندی خاصی، ماهیت تروریسم تکفیری را در نامه‌ خود مورد توجه قرار دادند و منشأ اصلی تروریسم را غربی‌ها معرفی کردند. همین مسئله موجب به راه افتادن موجی در فضای مجازی و رسانه ها شد و در کنار رایزنی‌های دیپلماتیک برای جلوگیری از موج اسلام ستیزی، مسلمانانی که دسترسی به اینترنت داشتند با پخش نامه رهبر معظم انقلاب اسلامی گامی در مسیر دفاع از مکتب اسلام حقیقی برداشتند.

انتشاراین نامه جرقه ای را در ذهن بسیاری از جوانان غربی در زمینه لزوم مطالعه درباره اسلام و آشنایی با اسلام راستین زد. «ریچارد فالک» Richard Falk پروفسور آمریکایی، در مورد نامه نخستین رهبرمعظم انقلاب اسلامی گفت: "این نامه، حاوی مطالبی زیبا و انسانی است و اگرچه خطاب به جوانان نوشته شده اما برای همه ما اهمیت دارد. محورهای این نامه را می‌توان سنگ بنای معنوی و اخلاقیِ جوامع قرار داد و آن را به کلّ بشریت وسعت بخشید. من 84 سال دارم ولی حس می‌کنم به اندازه کافی جوان هستم که این نامه، مرا مخاطب قرار داده باشد و بخواهم به پیام پرمعنای آیت‌الله خامنه‌ای پاسخ دهم."

همچنین نامه دوم رهبر معظم انقلاب اسلامی با عنوان «به عموم جوانان در کشورهای غربی»، و با هشتگ به معنای «نگرانی مشترک» به توجه به حملات تروریستی نوامبر2015 در فرانسه و 29 نوامبر 2015 در وب‌گاه رهبر معظم انقلاب اسلامی به ۹ زبان منتشر شد.

در این نامه رهبر معظم انقلاب اسلامی به موضوعات خاص‌تری مانند سیاست‌های متناقض آمریکا و غرب در قبال تروریسم، تهاجم‌های نظامی به جهان اسلام، محکوم کردن حمله تروریستی پاریس، خون ریزی در فلسطین و خشونت داعش درعراق و سوریه، لزوم مقابله با اندیشه خشونت آفرین و تروریسم به عنوان درد مشترک جهان اسلام و غرب ‌پرداختند.

این در حالی است که این نامه پس از حملات تروریستی نوامبر 2015 در پاریس پایتخت فرانسه نگاشته شد، لذا رهبر معظم انقلاب اسلامی در این نامه توجه خاصی به مساله تروریسم ومنشاء آن مبذول کردند. 

در این نامه رهبر معظم انقلاب اسلامی تصریح کرده اند که امروز تروریسم درد مشترک ما و شما است، امّا لازم است بدانید که ناامنی و اضطرابی که در حوادث اخیر تجربه کردید، با رنجی که مردم عراق، یمن، سوریه و افغانستان در سال های متمادی تحمّل کرده‌اند دو تفاوت عمده دارد؛ نخست این که دنیای اسلام در ابعادی بمراتب وسیع‌تر، در حجمی انبوه‌تر و به مدّت بسیار طولانی‌تر قربانی وحشت‌افکنی و خشونت بوده و دوّم این که متأسّفانه این خشونت ها همواره از طرف برخی قدرت های بزرگ به شیوه‌های گوناگون و به شکل مؤثّر حمایت شده است.

همچنین در کنار این پشتیبانی مستقیم، حامیان آشکار و شناخته‌شده‌ تروریسم تکفیری، به رغم داشتن عقب‌مانده‌ترین نظام های سیاسی، همواره در ردیف متّحدان غرب جای گرفته‌اند. برخورد دوگانه‌ غرب با جنبش بیداری در جهان اسلام، نمونه‌ گویایی از تضاد در سیاست های غربی است. چهره‌ دیگر این تضاد، در پشتیبانی از تروریسم دولتی اسرائیل دیده می شود. مردم ستم دیده‌ فلسطین بیش از 60 سال است که بدترین نوع تروریسم را تجربه می کنند. 

بدین ترتیب حضرت آیت الله خامنه ای ضمن تبیین رویکرد دو گانه غرب در زمینه برخورد با جریانات سیاسی و اجتماعی مانند بیداری اسلامی و نظام های سیاسی در جهان اسلام، تصریح کردند که تروریسم تکفیری حاصل حمایت همه جانبه غرب از این پدیده شوم و آن دسته از رژیم های منطقه است که در پیدایش و گسترش گروه های تروریستی تکفیری نقش مستقیم داشته اند.

بازخوردهای انتشار نامه مقام معظم رهبری بر جوانان غربی

لذا انتشار این نامه و بازخوردهای بعدی آن نشان داد که  تاثیرگذاری آن بر جوانان و نخبگان غربی زیاد بوده است. از جمله «فیل ویلایتو» Phil Wilayto  از رهبران ضدجنگ و صلح‌طلب آمریکا و سردبیر نشریه ویرجینییا دیفندر پس از خواندن این نامه اظهار داشت که کلمات آیت‌الله(خامنه ای) معقول، صریح و روشنگر هستند.

در میان نخبگان علمی و سطوح دانشگاهی نیز این نامه با استقبال مواجه شده است. از جمله پروفسور«دنیس رنکورت» Denis Rancourt استاد دانشگاه اوتاوا، پس از مطالعه نامه‌ رهبر معظم انقلاب اسلامی، چنین نوشت: من واقعاً از تحلیل عمیق روان‌شناسانه و ژئوپلیتیکال شما در مورد ریشه‌های تروریسم بین‌الملل قدردانی می‌‌کنم. من باور دارم که تفسیر شما به‌ شکلی بنیادین صحیح است و من از ارتباطی که شما با این حقیقت برقرار کرده‌اید، شگفت‌‌زده‌ام. من امید دارم که جوانان غربی نامه‌ شما را مطالعه کرده و به آن نگاهی واکاوانه خواهند داشت و امید دارم که این نامه بیداری قلب و ذهن‌ غربی‌ها را سرعت می‌بخشد.

این در حالی است که تحولات منطقه ای به ویژه با توجه به پیروزی های دولت های عراق و سوریه با همراهی متحدان آنها علیه گروه تروریستی داعش در مسیر مد نظر محور مقاومت پیش می رود، زمینه مناسب تری برای پیگیری نامه‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی وجود دارد.

همچنین با بهره گیری از دیپلماسی عمومی به ویژه در عرصه رسانه ای و فضای مجازی می‌توان محورهای این دو نامه مهم و سرنوشت ساز را که حاوی نکات و محورهای روشنگر بسیاری چه در زمینه مسائل جهان اسلام و مسائل بین المللی و چه درباره اسلام و دعوت غربی ها به آشنایی و شناخت این مکتب رهایی بخش است، هر چه بیشتر منتشر و ترویج کرد تا مردم غرب به ویژه جوانان غربی بدانند که نه تنها اسلام راستین مخالف خشونت و افراطی گری است، بلکه منشأ تروریسم تکفیری در واقع دولت های غربی و متحدان منطقه ای آنها هستند که در راستای منافع خود به تشکیل و گسترش این گروه های تروریستی کمک کرده اند.110/136

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید : 

بازخوانی نامه‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی به جوانان غربی

ولایتی : نامه های رهبر معظم انقلاب خطاب به جوانان غربی یک کار ابتکاری مهم است