با این حال، به گفته سازمان های حقوق بشری و شورای حقوق بشر سازمان ملل، آمریکا از بزرگترین ناقضان حقوقبشر در سطح جهانی محسوب میشود.
آمریکا با کارنامهای تاریک در مسائل حقوق بشری همواره برای فرار از پاسخ به مردم کشورش و افکار عمومی جهان، حقوق بشر را در سایر کشورها زیر سوال میبرد.
وزارت خارجه آمریکا در گزارش سالانه خود به جای اشاره به موارد آشکار نقض گسترده حقوق انسانی شهروندان آمریکایی به ویژه رنگینپوستان، به اتهامزنی درباره وضعیت حقوق بشر در کشورهایی که با واشنگتن تضاد منافع دارند، اختصاص مییابد.
واشنگتن که خود را در نقش پلیس جهانی تصور میکند، خود را محق میداند که درباره وضعیت حقوق بشر در سایر کشورها داوری کند، در حالی که اشارهای به وضعیت اسفبار حقوق بشر در آمریکا نمیکند.
علیرغم شعارهای مطروحه از جانب دولت آمریکا در زمینه رعایت حقوق بشر و حفاظت ازحقوق و آزادیهای فردی و اجتماعی و حقوق شهروندی در این کشور، عملکرد دولت آمریکا در زمینه مسائل مختلفی مانند برخورد با بومیان، اقلیتها و سیاهپوستان، وضعیت زندانیان، تجاوز به حریم خصوصی و بسیاری موارد دیگر نشاندهنده ادعاهای دروغ واشنگتن در زمینه دفاع از حقوق بشر است.
بازداشت مرضیه هاشمی
جدیدترین مورد فاحش نقض حقوق بشر توسط آمریکا به بازداشت و رفتار غیرانسانی با «مرضیههاشمی» خبرنگار و مجری شبکه خبری «پرستیوی» بر میگردد.
مرضیه هاشمی با نام اولیه «ملانی فرانکلین» Melanie Franklin در ایالت کلرادو آمریکا به دنیا آمده و در رشته رسانه تحصیل کرده است.
او در جوانی تحت تاثیر شخصیت امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، مسلمان شد و به ایران مهاجرت کرد.
وی سالها در شبکه خبری «پرستیوی» خدمت کرده و نقش تاثیرگذاری در انتقاد از سیاستهای زورمدارانه و غیرانسانی آمریکا داشته است.
این مجری آمریکاییالاصل برای دیدار با خانواده و برادر بیمار خود به آمریکا رفت که بدون هیچگونه اتهامی روز یکشنبه 23 دیماه در فرودگاه «سنت لوئیس» بازداشت و به واشنگتن منتقل شده است.
هاشمی در تماس تلفنی به خانواده خود گفته است که عوامل این بازداشتگاه رفتارهای توهینآمیز و نامناسبی با او داشتهاند و حجاب او را به اجبار برداشته و از وی عکس گرفتهاند.
«پیمان جبلی» معاون برونمرزی سازمان صداوسیما جمهوری اسلامی ایران با تقبیح رفتار مقامات آمریکایی با مرضیههاشمی در برداشتن حجاب وی، این اقدام را به منزله نقض حرمت مقدسات اسلامی و ارزشهای اسلامی برشمرد.
آمریکا در هر بار سفر برای مرضیه هاشمی مشکلاتی را ایجاد میکرد اما این بار وی توانست پس از تماس با خانواده خود، رفتار وحشیانه پلیس آمریکا را افشا کند.
خانم هاشمی در تماس با خانوادهاش گفته است که زندانبانان ضمن برداشتن اجباری حجابش، به او از غذای حاوی گوشت خوک، داده و به درخواست او برای دریافت غذای حلال یا گیاهی توجهی نکردهاند؛ به طوری که او در این مدت مقداری بیسکویت خورده است.
«کالین کمپبل» خبرنگار پرس تیوی شرایط نگهداری مرضیه هاشمی در بازداشتگاه را بسیار بد توصیف کرده و از برداشتن حجاب او توسط ماموران آمریکایی و محروم کردن او از خوردن غذای حلال خبر داده است.
آمریکا؛ خطرناک برای خبرنگاران
بازداشت مرضیه هاشمی حدودا یکماه پس از آن صورت میگیرد که سازمان گزارشگران بدونمرز در تازهترین گزارش سالانه خود، آمریکا را ششمین کشور خطرناک جهان برای خبرنگاران معرفی کرد.
آمریکا درحالی یک مجری و خبرنگار را در زادگاهش بازداشت کرده که وزارت خارجه این کشور در صفحات خود در شبکههای اجتماعی، آزادی بیان را یکی از مقدسترین و مهمترین آزادیهای تصریحشده در قانون اساسی آمریکا دانسته و مدعی شده اهمیت و ارزش آزادی بیان در آمریکا در اوج خود است.
با این حال، دولت آمریکا برای برخورد مرضیه هاشمی به عنوان یک خبرنگار و مجری آزاداندیش و منتقد، از فرصت سفر وی به آمریکا سوء استفاده کرده و ضمن بازداشت غیرقانونی، بدترین برخوردها را با وی داشته و حتی او را در زندان به زنجیر کشیده است.
این در حالی است که با توجه به فشارهای رسانهای و افکار عمومی، آمریکا ناچار شد تا بازداشت بدون اتهام خانم هاشمی را تأیید کند.
در این راستا؛ دادگاهی در آمریکا روز جمعه 28 دیماه تایید کرد که مرضیههاشمی خبرنگار و مجری سیاهپوست و مسلمان شبکه پرس تیوی، در واشنگتن در بازداشت به سر میبرد.
بر اساس اسناد این دادگاه، هاشمی به عنوان «شاهد کلیدی» یک پرونده نامشخص بازداشت شده و اتهامی علیه او مطرح نشده است.
وی تاکنون دو بار برای ادای شهادت در برابر قاضی رسیدگیکننده به این پرونده حاضر شده و به گفته مقامهای آمریکایی پس از تکمیل شهادت، آزاد میشود. با این وجود، هیچ زمانی برای آزادی وی اعلام نشده است.
به نظر میرسد دولت آمریکا از بازداشت و زندانی کردن مرضیههاشمی به دنبال انتقام گرفتن از «پرستیوی» به عنوان بازوی رسانهای انگلیسیزبان ایران است که همواره با اخبار، گزارشها و برنامههای مستند خود به افشای ماهیت و اقدامات ظالمانه و غیرانسانی آمریکا پرداخته است.
پیمان جبلی، معاون برونمرزی سازمان صدا و سیما درگردهمایی فعالان رسانهای جبهه انقلاب گفت: پس از برگزاری دادگاه مشخص شده که جرم خانم هاشمی به نوعی همکاری با پرس تیوی است.
خانم هاشمی به عنوان شاهد به دادگاه احضار شده است و به نظر میرسد صدا و سیما و شبکه پرستیوی مقصد اصلی محاکمه هستند.
بر اساس یک قانون قدیمی در آمریکا، دولت فدرال آمریکا میتواند افراد را بدون تفهیم اتهام و صرفاً به عنوان شاهد کلیدی یک پرونده، بازداشت کند.
«ریکاردو باسکواس» استاد برجسته حقوق دانشگاه میامی به خبرنگاران گفت: دولت آمریکا زمانی از این روش استفاده میکند که قصد دارد کسی را بازداشت کند، اما دلیل قابل قبولی برای این کار ندارد.
در واقع، پلیس فدرال آمریکا (افبیآی) نه فقط برای پروندهای نامعلوم اقدام به بازداشت و زندانی کردن مرضیههاشمی به صورتی کاملا غیرانسانی کرده است، بلکه به این بهانه وی را عمدا مورد آزار و اذیت شدید قرار داده است.
پیمان جبلی معاون برونمرزی سازمان صدا و سیما گفت: به نظر میرسد شخص جان بولتون در پشت بازداشت خانم هاشمی قرار گرفته و این اقدام کاملا سیاسی است.
دولت آمریکا به دنبال اهداف سیاسی و پروپاگاندایی خواندن شبکههای برون مرزی صدا و سیما از جمله پرس تیوی است.
روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز نیز بازداشت مجری «پرستیوی» را اقدامی غیر متعارف دانسته و در گزارشی نوشت، مرضیههاشمی خبرنگار شبکه تلویزیونی پرستیوی ایران به عنوان شاهد مطلع در آمریکا بازداشت شده که این اقدامی غیرمعمول در رویههای قضایی این کشور است.
وی در روند تحقیقات پروندهای بازداشت شده که هنوز هیچ اطلاعی درباره ماهیت این پرونده و تحقیقات آن منتشر نشده است.
حمایت از مجری پرستیوی
بازداشت و رفتار غیرانسانی مرضیه هاشمی واکنشهای گستردهای را در داخل و خارج از آمریکا به دنبال داشته است. از جمله شورای روابط آمریکایی-اسلامی اعلام کرد، اقدام مقامات آمریکایی در محروم کردن مجری «پرستیوی» از حقوق مذهبی توجیهی ندارد.
این شورا در بیانیهای پاسخگویی وزارت دادگستری و پلیس فدرال آمریکا «اف بی آی» را درباره بازداشت مرضیه هاشمی مجری و خبرنگار پرستیوی خواستار شد.
در این بیانیه آمده است، مرضیه هاشمی بدون اتهامات روشن بازداشت و از حقوق مذهبی خود در بازداشتگاه محروم شده است.
کمیسیون حقوق بشر اسلامی بریتانیا نیز در اعتراض به بازداشت غیرقانونی مرضیه هاشمی مجری پرستیوی، شعار نوشتههایی را به صورت نورتابانی روی ساختمان «بی بی سی» در لندن به نمایش گذاشت. در این نورتابانی، شعار نوشتههایی مانند «مرضیه را آزاد کنید»، «چرا ساکتید؟»، «افشاگری ما، جنایت ستمکاران را برانگیخته است»، «مادر بزرگی که برای حجابش به زندان رفت» منتشر کرد.
نهاد اسلامی در این اقدام نمادین خود، ضمن اعتراض به دولت آمریکا، از سکوت رسانههای غربی به خصوص بنگاه خبری بی بی سی و نهادهای به اصطلاح حقوق بشری غرب درقبال بازداشت مرضیه هاشمی انتقاد و آن را مغایر با ارزشهای انسانی و اصول دموکراسی مورد ادعای غرب اعلام کرد.
«مسعود شجره» Masoud Shajare رئیس کمیسیون حقوق بشر اسلامی بریتانیا اعلام کرد در اعتراض به وضعیت این خبرنگار مسلمان بازداشت شده در آمریکا، به گزارشگر سازمان ملل متحد نامه نوشته است.
شجره تصریح کرد: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا دوست ندارد چیزی مغایر با توئیتهای دروغ و توهینآمیزش گزارش شود.
دستگیری، بازداشت و رفتار غیرانسانی با مرضیههاشمی به خوبی ماهیت رفتار و برخورد غیرانسانی و ضد حقوق بشری دولت آمریکا را نشان میدهد، به ویژه اینکه در دوره زمامداری دونالد ترامپ، وی آشکارا شعارهای نژادپرستانه و اسلامستیزانه سر میدهد و بر بیاعتنایی به موازین حقوق بشری تاکید میکند.
در واقع برخورد دولت ترامپ با مرضیه هاشمی هم به دلیل سیاهپوست بودن و مسلمان بودن و انتقادات وی از آمریکا دو چندان بوده است.
«بروس دیکسون» کارشناس آمریکایی در گفت وگو با پرستیوی بیان کرد: آزادی بیان در آمریکا صرفاً یک شعار است که به آن عمل نمیشود، زیرا دولتهای اوباما و ترامپ همواره خبرنگاران منتقد را مورد اذیت و آزار قرار داده و حتی برخی از آنان را محاکمه کردهاند.
دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور کنونی آمریکا نیز دقیقاً همان روش دولت پیشین آمریکا را در بدرفتاری با خبرنگاران منتقد ادامه میدهد.
135/120
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
معاون برونمرزی: اتهامی به مرضیههاشمی وارد نشده است
رسانههای جهان خواستار آزادی مرضیه هاشمی شدند
جبلی: پرونده مرضیه هاشمی؛ جنگ سیاسی با ایران است+ ویدئو
پرس تی وی: جلسه دوم دادگاه مرضیه هاشمی اعلام شد