ایران پرس - کمیته امنیت ملی قرقیزستان از بازداشت نماینده سابق پارلمان این کشور به اتهام تلاش برای انجام کودتا خبر داد.

مقامات کمیته امنیت ملی قرقیزستان صبح امروز یکشنبه (15 اکتبر) از بازداشت «کایسار شیمامبت اف» نماینده سابق پارلمان این کشور به همراه تعدادی همدستان وی به اتهام تلاش برای انجام کودتا خبر داد.

بر اساس گزارش رسمی کمیته امنیت ملی قرقیزستان، شیمامبت اف با کمک طرفداران خود به دنبال جمع آوری سلاح بوده تا در صورت شکست «عمر بیک بابان اف» نامزد انتخابات ریاست جمهوری در انتخابات، اقدامات خرابکارانه انجام دهد. 

گفته می شود امروز (یکشنبه ) نیز فایل صوتی شیمامبت اف در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های محلی منتشر شد و از این طریق وی با طرفداران خود برنامه کودتا را مورد بررسی قرار داده است.

در حال حاضر مقامات کمیته امنیت ملی قرقیزستان تحقیقات برای پیدا کردن دیگر طرفداران نماینده سابق پارلمان را آغاز کرده است.

پیش از این نیز «قنات عیسی‌ یف» دیگر نماینده سابق پارلمان قرقیزستان توسط نیروهای مقامات امنیتی قرقیز بازداشت شد.

در ارتباط با بارداشت عیسی یف، امور بیک بابان اف  نخست وزیر اسبق و نامزد انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان گفته بود اتهامات مربوط به پرونده «عیسی یف» صحت ندارد و باید اتهامات وی با شفافیت بررسی شود. 

عیسی یف نیز همچون کایسار شیمامبت اف به اتهام تلاش برای کودتا بازداشت شد. در این موضوع که سیساتمداران بازداشت شده قرقیز از اعضای مطرح و برجسته احزاب مخالف دولت و شخص رئیس جمهوری قرقیزستان هستند تردیدی وجود ندارد. اما آنچه مقامات بیشکک را به صدور فرمان بازداشت این افراد ترغیب کرده است نه فقط به چالش کشیدن حزب و کاندیدای رقیب در انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان که به دلیل باور پذیری چنین سناریوهایی نزد افکار عمومی جامعه قرقیزستان است. بویژه که دو انقلاب رنگین گذشته در قرقیزستان هر دو در مقطع انتخابات اما انتخابات پارلمانی بوقوع پیوسته است . لذا اتهام وارد کردن به رقیب برای تلاش جهت انجام کودتا، باور پذیرترین بهانه نزد افکار عمومی برای بدنام کردن رقیب و خارج کردن وی از گردونه رقابت و انتخابات است. 

در واقع مجموعه نیروهای دولتی قرقیز ، اعم از سیاسیون وابسته به دولت و نیروهای امنیتی در خدمت دولت، یک هفته پیش از انتخابات به تخریب جایگاه امور بیک بابان اف بعنوان رئیس حزب «رسپوبلیکا» و نامزد این دور از انتخابات ریاسن جمهوری قرقیزستان پرداختند و این سناریو را تا روز انتخابات ادامه دادند.

رویه ای که به گفته بابان اف یکی از کاندیداهای این دور از انتحابات ریاست جمهوری نمی تواند روشی قانونی برای به قدرت رسیدن یک کاندیدا و مشخصا کاندیدای حزب حاکم باشد. تاکید وی بر فعالیتهای حزب متبوعش در  فعالیت های سیاسی در چارچوب قانون و ضرورت شفافیت محاکمه عیسی یف در همین راستا قابل ارزیابی است. 

برخی محافل سیاسی اما علت بازداشت نزدیکان بابان اف را در پیش بینی و ارزیابی محافل دولتی و مستقل قرقیز و نیز قوت گرفتن احتمال پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری می دانند.   

بویژه که گفته می شود کمیته امنیت ملی قرقیزستان در آخرین  گزارش خود با طرح موضوع پیروزی بابان اف در انتخابات از حمایت 65.5 درصدی مردم از وی خبر داده بود.

وضعیتی که به نوشته روزنامه عصر بیشکک از آن بعنوان پیروزی طرفداران غرب یاد شد. این روزنامه نوشت طرفداران دست نشانده غرب درصدد بی‌ثبات کردن قرقیزستان هستند. این روزنامه همچنین  برخی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان را به تلاش‌ برای ایجاد بی‌ثباتی در این کشور متهم کرد و این شیوه را  بخشی از سناریوی غرب در قرقیزستان عنوان کرد.

در واقع این رویه، شیوه ای است که در آسیای مرکزی سیاستمداران در صورت نارضایتی از نتایج تبلیغات انتخاباتی خود و کم بودن شانس‌ پیروزی، از آن استفاده می‌کنند تا کشور را دچار تنش و بی‌ثباتی کنند. رویه ای که روزنامه عصر بیشکک قصد داشت انرا به شیوه های مبارزاتی بابان اف نسبت دهد. استفاده از ابزار و شیوه ای که همچون شمشیر دو دم، هم در قبال رقبای حزب حاکم و متبوع رئیس جمهور و کاندیدای مطلوب وی صدق می کند و هم درباره مجموعه نیروهای دولتی برای حفظ کرسی قدرت صادق است. 111/114

امیر حسین اسداله منفرد

بیشتر بخوانید:

آغاز رسمی انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان / ویدئو

قرقیزستان در آستانه انتخابات ریاست جمهوری

انتخاب نخست‌ وزیر قرقیزستان/ تحلیل