وزارت کشور ترکیه با انتشار بیانیه ای، اعلام کرد: 6 تبعه آلمانی و یک تبعه انگلیسی وابسته به گروه تروریستی داعش به کشورشان بازگردانده شدند.
اخراج 7 عضو اروپایی گروه تروریستی داعش به کشورهایشان درحالی انجام شده است که اخیرا" دولت آنکارا تهدید کرده بود، چنانچه دولت های غربی به تعهدات مالی خود به دولت ترکیه عمل نکنند، هزاران زندانی داعش را به کشورهایشان باز می گرداند، حتی اگر ازتابعیت خود محروم شده باشند.
دولت آنکارا هرازگاهی دولت های غربی را به باز کردن مرزهای ترکیه برای عبور آوارگان و استرداد تروریست های داعش به سمت اروپا تهدید می کنند.
هدف ترکیه دریافت امتیازهای ویژه از غرب است.
درهمین راستا، پیش از این، "سلیمان سویلو" وزیر کشور ترکیه، گفته بود: ترکیه هتل داعشی ها نیست و دولت آنکارا اعضای اروپایی این گروه تروریستی را به کشورهای شان باز خواهد گرداند.
ضمن آن که ازدیدگاه دولت آنکارا، اظهارات مقام های اروپایی درباره لغو شهروندی اعضای اروپایی گروه تروریستی داعش، پذیرفتنی نیست و ترکیه زندانیان داعش را به کشورهایشان بر می گرداند.
این مقام دولت آنکارا همچنین، رویکرد کشورهای اروپایی درباره آوارگان و "اروپایی های عضو داعش" را فرار از مسؤولیت توصیف و تاکید کرده بود: ترکیه برای هیچ یک ازعناصر داعش هتل نیست و آن ها باید از این کشور خارج شوند.
بر اساس آمارهای منتشرشده از سوی کمیسیون اروپا، بین سالهای 2011 تا 2016 میلادی یعنی دوران اوج فعالیتهای گروه تروریستی داعش، بیش از 5000 تن از اتباع کشورهای عضو اتحادیه اروپا به این جریان تروریستی پیوستهاند.
موضوع بازگشت تروریستهای اروپایی عضو داعش به کشورهای خود یکی از دغدغههای امنیتی بزرگ اتحادیه اروپاست.
در واقع، دولت های غربی که درتقویت داعش برای پیشبرد منافع خود درسوریه، عراق و منطقه غرب آسیا نقش داشتهاند، اکنون تلاش می کنند که به نوعی از پذیرش تروریستهای اروپایی عضو داعش شانه خالی کنند.
نکته قابل تامل دراین ارتباط، واکنش تهدید آمیز رئیس جمهوری آمریکا علیه دولت های اروپایی است.
"دونالد ترامپ" رئیسجمهوری آمریکا دراواسط ماه فوریه سال جاری میلادی با اعلام اینکه آمریکا و متحدانش بیش از 800 تن از اتباع اروپایی عضو داعش را اسیر کرده اند، از کشورهای اروپایی به ویژه انگلیس، فرانسه و آلمان خواسته بود که هرچه سریعتر این تروریستها را تحویل بگیرند.
وی حتی اروپاییها را تهدید کرده بود که درصورت تحویل نگرفتن تروریستها، آمریکا آن ها را رها خواهد کرد.
به نظر می رسد ترکیه و آمریکا در زمینه بازگرداندن تروریست های داعشی به اتحادیه اروپا و تحت فشار قراردادن اروپایی ها، همسو عمل می کنند.
مساله بازگرداندن داعشیها به کشورهایشان٬ علاوه بر حساسیتهای امنیتی و سیاسی٬ پیچیدگیهای حقوقی ویژهای نیزدارد و دولت آنکارا ناچار است هرچه زودتر٬ خود را از شر آنان خلاص کند.
در این میان، باید گفت: ممکن است بازگرداندن داعشیهای اروپایی به کشورهایشان چندان دشوار نباشد، اما درمورد کشورهای روسیه و جمهوری های خودمختار اقماری این کشور و کشورهای آسیای آسیای مرکزی٬ موضوع به این سادگی نخواهد بود.
ترکیه برای بازگرداندن داعشیهای چچنی و ترکستان شرقی یا اویغورستان٬ با مشکلات پیچیدهتری مواجه است.
چرا که کنترل چچن برای روسیه و کنترل اویغورستان برای چین٬ به عنوان دوکشور بزرگ مرتبط با ترکیه٬ چندان آسان نیست. همین امر میتواند برخی ازجوانب روابط اقتصادی و امنیتی ترکیه با روسیه و چین طرف های اروپایی و آسیایی را تحتالشعاع قرار دهد.
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتربخوانید:
تهدید اروپا از سوی رئیس جمهورترکیه به آزادی زندانیان داعشی/تحلیل