ایران پرس- با برقراری ثبات نسبی در ونزوئلا و تقویت موقعیت دولت «نیکلاس مادورو» رییس جمهوری، کشورهای مختلف  درصدد ترمیم روابط خود با کاراکاس هستند.

در این راستا وزارت امور خارجه ونزوئلا از بازگشت سفیر آلمان به کاراکاس خبر داد؛ «دانیل کرینر» سفیر آلمان در کاراکاس ماه مارس به اتهام "دخالت در امور داخلی ونزوئلا" و حمایت از «خوان گوایدو» سرکرده مخالفان دولت از این کشور اخراج شده بود.

وی از جمله سفرای خارجی بود که هنگام ورود خوآن گوآیدو، رهبر اپوزیسیون و رئیس‌ جمهوری خودخوانده ونزوئلا در فرودگاه کاراکاس از او استقبال کرده بود.

گوایدو 23 ژانویه خود را رییس جمهوری ونزوئلا معرفی و تلاش کرد تا با حمایت واشنگتن دولت مادورو را سرنگون کند و زمام امور را در این کشور در دست گیرد.

این اقدام گوایدو با استقبال متحدان آمریکا از جمله بسیاری از کشورهای اروپایی رو به رو شد و آنها نیز با به رسمیت شناختن گوایدو علیه مادورو رییس جمهوری قانونی ونزوئلا موضع گرفتند.

با سفر گوایدو به خارج از ونزوئلا، اوضاع از دست مخالفان خارج شد تا این که در اقدامی جنجالی و با جلب توجه رسانه ها و قدرت های خارجی به کشور بازگشت؛ به طوری که برای بازگشت گوایدو به ونزوئلا تعدادی از سفرای خارجی به استقبال وی در فرودگاه رفتند.

این رفتار که برخلاف عرف دیپلماسی بود، واکنش قاطع دولت مادورو را در پی داشت؛ به طوری که وزارت امور خارجه ونزوئلا در بیانیه ای اعلام کرد، کاراکاس همراهی و هم پیمانی برخی دیپلمات های خارجی را با توطئه‌گران افراطی اپوزیسیون، نمی پذیرد زیرا این رفتار، نقض آشکار هنجارهای بین‌المللی است.

کشورهای اروپایی از ابتدای بحران ونزوئلا همگام با سیاست های ترامپ از گوایدو حمایت کردند و وی را به عنوان رییس جمهوری ونزوئلا به رسمیت شناختند.

همچنین کشورهای اروپایی با واشنگتن در اعمال تحریم ها و موضع گیری ها علیه مادورو همراه شدند؛ هرچند با افزایش تهدید نظامی واشنگتن علیه ونزوئلا، اروپا خواستار مذاکره برای برون رفت از بحران ونزوئلا شد.

با گذشت ماه ها از اعمال فشار واشنگتن علیه ونزوئلا و استفاده از حربه های مختلفی چون تحریم، کودتا و تهدید، نه تنها مادورو همچنان بر سر قدرت است بلکه اکنون مخالفان به رهبری گوایدو با شکست مواجه شده اند به طوری که برخی تحلیلگران از ایجاد شکاف در جبهه مخالفان سخن می گویند.

شکست سیاست های آمریکا در قبال ونزوئلا به رغم تهدیدهای نظامی واشنگتن و حتی کودتای نافرجام گوایدو، سبب شده است تا مادورو با حمایت های مردم و نیز همراهی ارتش ونزوئلا بتواند موقعیت خود را به عنوان رییس جمهوری این کشور حفظ و تثبیت کند.

روزنامه واشنگتن پست در این باره نوشت: "رئیس جمهور ونزوئلا قدرت خود را در کشورش تثبیت کرده و ترامپ آشکارا در این باره مأیوس شده است."

این شرایط سبب تغییر موضع برخی کشورهای اروپایی نیز شده است؛ به طوری که چندی پیش اتحادیه اروپا «انریکه ایگلسیاس» بانکدار سابق اسپانیایی - اروگوئه ای را به عنوان مشاور ویژه این اتحادیه برای کمک به برون رفت ونزوئلا از بحران معرفی و این اقدام را بخشی از افزایش تلاش ها برای حل دیپلماتیک بحران این کشور اعلام کرد.

«مایا کوچسیانچیچ» سخنگوی «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این زمینه گفت: "موضع اتحادیه اروپا در قبال تحولات ونزوئلا حمایت از راهکار سیاسی و مسالمت آمیز است."

همچنین نروژ طی هفته های اخیر تلاش کرده است تا در نقش میانجی، با برگزاری نشست هایی در اسلو راه را برای مذاکره دولت و مخالفان هموار سازد؛ اگرچه این نشست ها تا کنون با کارشکنی مخالفان تحت هدایت کاخ سفید به نتیجه ای نرسیده است.

به نظر می رسد مقامات اروپا با آگاهی از اشتباهی که در پیروی از سیاست های ترامپ در قبال ونزوئلا داشته اند اکنون درصدد بازسازی روابط و حمایت از مذاکره به منظور گشایش سیاسی در شرایط ونزوئلا هستند. بازگشت سفیر آلمان به ونزوئلا نیز در همین راستا قابل ارزیابی است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

135/116

بیشتر بخوانید: 

بازگشت سفیر آلمان به ونزوئلا

لغو سخنرانی خوان گوایدو در پی اعتراضات مردمی در ونزوئلا