به گزارش ایران پرس، روزنامه فرانسوی «لونوول ابسرواتور» در مقاله ای به قلم «امی بوتلیه» به بررسی سیاست های خطرناک «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی دربیت المقدس پرداخت.
در این مقاله آمده است: با وجود جمع آوری گیت های بازرسی ازورودی های مسجدالاقصی، اسرائیل همچنان به عبورازخطوط قرمز ادامه می دهد.
نشریه اسرائیلی هاآرتص ویدئویی در پایگاه اینترنتی خود منتشر کرد که تصاویر آن حیرت آور بود.
فلسطینی ها درخیابان های بخش قدیمی بیت المقدس تجمع کرده بودند، نیروهای اسرائیلی نیز روی بام یک ساختمان مشاهده می شدند؛ یکی از این نظامیان به سوی تجمع فلسطینی ها گاز اشک آور شلیک کرد و جمعیت را به خروش واداشت.
این تصاویر خشونت بار در حالی منتشر شدند که گیت های بازرسی چند روز پیش تر از ورودی های مسجد الاقصی جمع آوری شده بودند اما در بخش قدیمی شهر، مشاهده صحنه هایی از خشونت مشابه ویدئوی منتشر شده در روز پنج شنبه 27 ماه ژوئیه، همچنان ادامه دارد و این وضع نتیجه عملکرد دولت اسرائیل است.
جنجال ها بر سر نصب گیت های امنیتی پس از کشته شدن دو پلیس اسرائیلی در 14 ژوئیه در محوطه مسجدالاقصی به دست سه عرب فلسطینی آغاز شد.
نتانیاهو تصور می کرد که می تواند از وضع به وجود آمده برای نصب گیت های امنیتی، نرده های فلزی و دوربین های نظارتی جدید درمحوطه مسجد الاقصی استفاده کند اما وی مواجه با فشار فلسطینی ها، ناچار شد سه شنبه گذشته، گیت ها، دوربین ها و نرده ها را جمع آوری کند.
براساس نظرسنجی منتشر شده در شبکه دوم تلویزیون اسرائیل در روز سه شنبه، 77 درصد از اسرائیلی ها جمع آوری گیت های امنیتی را «تسلیم» کابینه اسرائیل در برابر فلسطینی ها توصیف کردند.
ازنظر بسیاری از اسرائیلی ها بنیامین نتانیاهو نخست وزیر شان، در برابر فلسطینی ها مغلوب شده است.
نشریه هاآرتص با انتشار نامه جوانان حزب لیکود خطاب به نخست وزیر، در این خصوص نوشت: دولت نتانیاهو در حال فروپاشی است، سیستم امنیتی آن تضعیف شده است؛ جوانان لیکود در نامه خود از تصمیم جمع آوری گیت های امنیتی ابراز ناخرسندی کردند.
اما ازنظر «سامر نصیبه» عضو شورای عالی اسلامی فرانسه که اظهاراتش در روزنامه فرانسوی لیبراسیون منتشر شد، بر خلاف نتانیاهو، این رویداد برای فلسطینی ها یک پیروزی بود.
نصیبه اعتراضات اخیر فلسطینی ها را از زمان انتفاضه اول بی سابقه خواند.
خشونت؛ اقدامی تحریک آمیز یا حرکتی برای کاهش تنش؟
پس از جمع آوری گیت های امنیتی اوضاع آرام شد اما این آرامش دوامی نداشت چرا که بسته شدن یکی از ورودی های مسجدالاقصی اعتراض فلسطینی ها، پرتاب سنگ و شلیک گلوله های پلاستیکی را به دنبال داشت.
پلیس اسرائیل نیز برای متفرق کردن معترضان از گاز اشک آوراستفاده کرد.
به گزارش صلیب سرخ، 115 فلسطینی در این اعتراضات زخمی و 120 تن دیگر دستگیر شدند.
رئیس پلیس بیت المقدس که بروز درگیری در جریان برگزاری نماز جمعه را محتمل می دانست، از به کار گیری 3500 نیروی تقویتی برای محاصره بخش قدیمی شهر خبر داد.
ورود مردان فلسطینی زیر 50 سال به محوطه مسجدالاقصی ممنوع شد.
در چنین شرایطی پرتاب نارنجک های صوتی به سوی جمعیت فلسطینی ها را می توان واکنشی بد از سوی طرف بازنده قلمداد کرد.
«ونسان لومیر» مورخ و کارشناس بیت المقدس در این باره گفت: «اقدامات تحریک آمیز یکی دیگر از سلاح های نتانیاهو است.»
نتانیاهو برای جبران شکست جمع آوری گیت های امنیتی، رفتارهای راستگرایانه خود را تشدید کرد.
وی وعده ملحق کردن شهرک های یهودی نشین کرانه باختری رود اردن به اسرائیل و گسترش مرزها را مطرح کرد.
اجرای قانون اعدام برای جوانان فلسطینی عامل قتل سه تن از ساکنان شهرک های یهودی نشین نیز یکی دیگر از رفتارهای راستگرایانه نخست وزیر اسرائیل بود.
علاوه بر اقدامات تحریک آمیز نتانیاهو، به کار گیری گسترده از امکانات نظامی، به هراس از تشدید تنش ها دامن زده است.
به عقیده «زاویه گیگنار» محقق علوم سیاسی درپاریس، هراس از شکل گیری یک انتفاضه دیگر، در خشونت ها و سرکوبگری پلیس اسرائیل مشهود است.
به گفته گیگنار، دور کردن جوانان فلسطینی از مسجد الاقصی و تحقیر معترضان اقدامی برای خفه کردن نطفه برگزاری تظاهرات عنوان می شود، اما این حرکت ممکن است به شکل گیری یک جنبش مردمی گسترده منجر شود.
مقامات مذهبی فلسطینی روز پنج شنبه تمامی مساجد بیت المقدس را با هدف حضور پرشمارتر فلسطینی ها در محوطه مسجد الاقصی تعطیل کردند.
اسرائیل استراتژی سرکوب شدیدتر برای جلوگیری از ادامه اعتراض ها را در دستور کار خود قرار داده است.
کابینه اسرائیل با این رویه دوهدف سیاسی و استراتژیک را دنبال می کند: جلب رضایت راستگرایان با سختگیری برای مراقبت از اسرائیلی ها و منصرف کردن فلسطینی ها از طرح مطالبات شان از طریق برگزاری تظاهرات.
پلیس اسرائیل اعلام کرد که تمامی تدابیر امنیتی لازم برای جلوگیری از تظاهرات و خشونت اتخاذ شده است اما حقیقت این است که این تمهیدات هیچ مشکلی را حل نکرده اند.
مناقشات همیشگی؟
نمایندگان پارلمان(کنست) اسرائیل در سال 1980 با تصویب قانونی، بیت المقدس را پایتخت همیشگی و جدایی ناپذیر اسرائیل اعلام کردند؛ این قانون در آن زمان با خواسته فلسطینی ها که از حمایت سازمان ملل متحد نیز برخوردار بودند، در تضاد بود.
فلسطینی ها بیت المقدس شرقی را پایتخت کشور فلسطین که در آینده ایجاد خواهد شد، می دانند.
بیت المقدس در کنترل رژیم صهیونیستی قرار دارد و حاکمیت اردن بر مسجدالاقصی تنها چیزی است که از حاکمیت اعراب بر این شهر باقی مانده و همین حاکمیت ناچیز از نگاه فلسطینی ها روزنه امیدی است برای مبدل شدن بیت المقدس شرقی به پایتخت کشور فلسطین.
امروز تمایل به ایجاد یک کشور فلسطینی، قوی تر از هر وقت دیگری است.
در چنین شرایطی از دست رفتن حاکمیت اعراب بر مسجدالاقصی چشم انداز فلسطینی ها برای شکل گیری یک کشور مستقل را محو خواهد کرد.
همین نکته، دلیل اهمیت بسیار زیاد مسجدالاقصی برای فلسطینی هاست.
علاوه بر انتفاضه دوم که «آریل شارون» در سپتامبر سال 2000 موجب شکل گیری آن شد، نصب دوربین های نظارتی در محوطه مسجد الاقصی توسط سرویس های امنیتی اسرائیل در سال 2015 درگیری هایی را به دنبال داشت.
«محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در آن تاریخ، بیت المقدس شرقی و اماکن مقدس مسلمانان و مسیحیان را خط قرمز نامید.
سیاست های نتانیاهو که جناح راست مشوق آن است، بازی با این خطوط قرمز را در دستور کار خود دارد.
نخست وزیر اسرائیل این بار عقب نشینی کرد، اما وی خیلی زود دوباره به این خطوط قرمز نزدیک خواهد شد.115/111
بیشتر بخوانید:
نتانیاهو عقب نشینی کرد/ باز شدن درب های مسجدالاقصی از ظهر یکشنبه
نماینده عرب کنست: «نتانیاهو» قانون بینالملل را نقض می کند