ایران پرس: دکتر سهیلا سلحشور کردستانی، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مدیرعامل شرکت کیتوتک است. کارنامه تحصیلی‌ وی به تنهایی نشانگر تلاش و کوشش بلندهمتانه‌ای است که نقش بالنده‌ای را از یک زن ایرانی پیشرو به تصویر می‌کشد.

خانم سلحشور دارای  لیسانس شیمی؛ فوق‌لیسانس علوم الیاف و دکترای تخصصی شیمی پروتئین و فوق‌دکترای تخصصی بیولوژی مولکولی است. 

او هم‌اکنون مدیرعامل شرکت کیتوتک (کیفیت، تولید ، تکاپو) است که از سال ۱۳۸۰ تاکنون این سمت را داشته و در سال‌های ۷۷-۷۶ نیز مشاور عالی تحقیق و توسعه شرکت ساخت وسایل پزشکی  بوده است. 

کارنامه حرفه‌ای و علمی کردستانی تنها در عرصه صنعت و تولید و دانشگاه ختم نمی‌شود بلکه او دارای ۲۲ اختراع در کار تخصصی خویش است.

این بانوی موفق به خاطر ارائه خدمات مناسب در حوزه بهداشت و درمان و ایجاد کارآفرینی، به عنوان 10 زن برتر کارآفرین کشور معرفی شد. او موفق شده محصولات  خود را در سطح بین المللی و در کشورھای دانمارک، فرانسه، آلمان، ایرلند و انگلستان به ثبت برساند ، اما این پایان راه برای موفقیت این خانم ایرانی نیست.

وی می گوید:  «شعار ما تفکری نوین در بهداشت و درمان است و تا جایی که در توانم باشد و خداوند به من عمر بدھد برای خدمت به مردم و اختراع محصولاتی که بتواند جان آنها را حفظ کند دست از تلاش بر نمی دارم. این نهایت آرزوی من است». 

 

روحیه جست‌وجوگری بخش جدایی‌ناپذیر از وجودش است. از دل سفرهای مداومش اندوخته‌های فراوانی کسب کرده و کار و زندگی‌اش با اکتشاف و نوآوری گره خورده است. همیشه به دنبال رسیدن به یک لحظه طلایی بوده.

او هیچ‌گاه برای رسیدن به چنین لحظه‌ای در انتظار دست سرنوشت و اتفاقات از پیش نانوشته ننشست. او خودش آن لحظه طلایی را با مرارت‌های بسیار برای خود ساخت. زمانی که به یکی از آن سفرهای شگفت‌انگیز در جنوب ایران رفته بود و تحقیقاتش را روی پوسته‌های میگو و دیگر انواع سخت پوستان دنبال می‌کرد، به اکسیری شفابخش دست یافت.

اکسیری که شکل‌گیری آن با کار علمی و پژوهشی آغاز شد و درادامه تبدیل به فرمولی التیام‌بخش شد تا مرهمی شود برای زخم‌ها.

دستیابی به این فرمول رهایی‌بخش حاصل تلاش‌های شبانه‌‌روزی دکتر سهیلا سلحشور کردستانی است؛ یکی از پیشگامان در عرصه تولید تجهیزات پزشکی و درمانی که با هوشی سرشار توانست میان علم و صنعت پیوند برقرار کند.

کار علمی و دانشگاهی بخش انکارناپذیر فعالیت‌های صنعتی دکتر سلحشور است. او پیش از آنکه تولیدات پزشکی خود را به سطح انبوه برساند، سال‌های متمادی روی پروژه‌های علمی‌اش کار کرد و در مرحله بعد گام به عرصه تولید و کارآفرینی گذاشت. او کار کردن با افراد باهوش را ترجیح می‌دهد؛ اما معتقد است «مهم‌تر از داشتن هوش بالا، این مهم است که انسان جزئی‌نگر باشد و این قدرت را داشته باشد که چند قدم جلوتر را ببیند.»

 

کارش را از پشت‌بام خانه‌اش شروع کرده است. می‌گوید گاه برای تولید یک محصول 500 آزمایش انجام می‌شود و هر 500 آزمایش شکست می‌خورد. اما اعتقاد به دانش و اتکا به توانایی فردی همیشه راه‌های دیگری را باز می‌کند.

او معتقد است که در مسیر تولید باید کفش های آهنین بپوشی و صبر ایوب داشته باشی. همین تلاش و عقب‌ننشستن موجب شده تا بیش از 30 اختراع ملی و بین‌المللی ثبت کند. وی تجربه اش را از تاسیس شرکت کیتوتک این چنین بیان می کند: «از ابتدایی که اولین محصولاتمان به تولید رسید، این را می‌دانستم که پتانسیل خیلی بالایی در فعالیت ما وجود دارد. به هر حال زخم یک مقوله جانگداز در جوامع بشری است و می‌تواند به مرگ‌و‌میر منجر شود. در دنیا هم کمپانی‌های بسیار معتبر و بزرگ بین‌المللی وجود دارند که به موضوع ترمیم زخم به‌عنوان یک بخش صنعتی نگاه می‌کنند؛ بنابراین می‌دانستم حوزه‌ای که در آن وارد شدم، ظرفیت بالایی دارد.»

 

شرکت دانش بنیان کیتوتک زیر نظر خانم سلحشور کردستانی بیش از 80 محصول تولید می کند.

 

شرکت های دانش بنیان، موسسات خصوصی یا تعاونی هستند که به منظور افزایش علم و ثروت و توسعه اقتصادی بر پایه دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی  تشکیل می شود.

آیت الله خامنه ای، رهبر انقلاب اسلامی، با تعریف معنای اقتصاد دانش‌بنیان همواره  تأکید می کنند: «اقتصاد دانش‌بنیان موجب کاهش هزینه‌های تولید میشود؛ بهره‌وری را افزایش میدهد که امروز یکی از مشکلات ما کاهش بهره‌وری است؛ کیفیّت محصول را افزایش می دهد، بهبود می بخشد و محصولات را رقابت‌پذیر می کند؛ یعنی در بازارهای جهانی، ما می توانیم از این محصولات به عنوان محصولات رقابت‌پذیر استفاده کنیم.»

خانم سلحشور، بانوی کارآفرین نمونه ایرانی  به همراه تیمش توانسته است شرکتی موفق در حوزه دانش بنیان تاسیس کند. او اعتقاد دارد  شرکت‌های دانش بنیان  جای توسعه و پیشرفت دارند و می توانند تولید را بهبود ببخشند.

وی می گوید: «در سال ۸۲ که شرکت را تاسیس کردیم، در ایران مفهومی به نام دانش‌بنیان هنوز شکل نگرفته بود و ما جزو شرکت‌هایی بودیم که اسم‌مان دانش‌بنیان نبود؛ اما در واقع دانش‌بنیان محسوب می‌شدیم. ما می‌دانستیم که ایده‌هایی که سراغ آن رفتیم، بسیار کاربردی است و جای کار فراوان دارد. ضمن آنکه شرکت‌های دانش بنیان همیشه جای توسعه و پیشرفت دارند. من هم با همین فکر کار را شروع کردم، ادامه دادم و توانستم تولیداتمان را گسترده‌تر کنم. ما روی یک گروه محصولات برای ترمیم زخم که مربوط به بندآورنده‌های خونریزی ‌می‌شد، متمرکز شدیم که بخش مهمی در صنایع پزشکی است. همچنین به دنبال ساخت محصولات ضدعفونی‌کننده‌ای رفتیم که عوارض جانبی نداشته باشند و موفق شدیم برای اولین بار ضدعفونی‌کننده‌های بدون الکل را با تکنولوژی «نانو» تولید کنیم. به همین ترتیب دایره محصولات‌ تولیدی‌مان به مرور گسترده‌ تر شد.»

 

 خانم دکتر سلحشور،  در جواب این سئوال که هیچ وقت این احساس را داشتید که به‌عنوان یک خانم با محدودیت مواجه هستید؟ اساسا خانم بودن چه اثری بر مسیر فعالیت و کسب‌و‌کار شما داشت؟‌ بیان می کند: « این سوالی است که خیلی‌ از دوستانم از من می‌پرسند. واقعیت این است که من هرگز فکر نکردم که زن بودن برای من محدودیت ایجاد کرده است. حالا اینکه این موضوع در نگاه سایرین چگونه به نظر می‌رسد، نمی‌دانم. من در قلب و مغز دیگران نیستم، ولی تا به امروز برای هیچ کاری مانعی در راه من ایجاد نشده است. نمی‌دانم، شاید من آدم بی‌احساسی هستم؛ ولی هیچ وقت احساس نکردم که به خاطر زن بودن با مانع خاصی روبه‌رو‌ هستم.»

ایشان موفقیت هایش را نتیجه کار تیمی خود و همکارانش دانسته و می گوید: «قطعاً انجام کارهای مهم، کار یک نفر نیست. همیشه یک تیم خوب لازم است؛ تیمی که همه‌جا در کنارتان باشد. تیم من همیشه با عِرق بالا و با اعتماد کامل به حرف‌های من کار کرده‌اند و از این نظر خیلی خوش‌شانس بوده‌ام. نخستین همکار جدی من، همسرم بوده که محقق و فردی دانشگاهی است. در مجموعه و تیم کاری‌ام هم همیشه افراد خیلی خوبی حضور داشته‌اند. افرادی فهیم، دقیق، با حوصله و زیر فشارهای کار، تحمل زیادی داشته‌‌اند و ساعت‌ها و ساعت‌ها در آزمایشگاه کار کرده‌‌اند. اغلب آنها از دانشجویان من در دانشگاه هستند.»

 

دکتر سهیلا سلحشورکردستانی در انتها برای جوانان این چنین آرزو می کند: «انسان از اساس با امید زنده است.

حتی ناامیدترین افراد هم از هر طبقه اجتماعی که باشند، هر روز صبح با امید چشمانشان را باز می‌کنند. وقتی خورشید طلوع می‌کند، می‌دانید که زندگی هنوز ادامه دارد،‌ حالا هر چقدر هم که شرایط سخت باشد. مطمئنا من جوان‌های کشور‌مان را که از نظر استعداد و توانایی بی نظیر هستند به کار تشویق می‌کنم و به آنها می‌گویم راه‌تان را ادامه دهید و به سمت کارهای جدید بروید. من بسیار خوشحال می‌شوم که ببینم جوان‌های ما کارهای علمی بزرگ انجام می‌دهند و به دستاور‌های بزرگی می‌رسند. به همه ما یک بار فرصت زندگی داده شده که کوتاه نیز هست. تمام تلاش تان را برای بهره مندی از فرصت ها به کار بگیرید. هرگز از یادگیری دست نکشید. با ترس های خود رو به رو شوید و اقدامات خود را به تاخیر نیندازید.»

زینب مقدسی

شرکت دانش بنیان کیتوتک زیر نظر خانم سلحشور کردستانی بیش از 80 محصول تولید می کند.
شرکت دانش بنیان کیتوتک زیر نظر خانم سلحشور کردستانی بیش از 80 محصول تولید می کند.