به گزارش رسانه های مستقل، خیابان های منتهی به محل سفارت رژیم صهیونیستی در باکو از فاصله دور با حضور گسترده نیروهای امنیتی و پلیس مسدود و تحت کنترل شدید قرار گرفت.
گفته می شود، آن دسته از فعالانی که طی سال های گذشته در صدر مشارکت کنندگان در مراسم ضد صهیونیسیتی قرار داشتند، تحت کنترل شدید قرار گرفتند. در روستای نارداران هم - که همه ساله مراسم روز جهانی قدس با شکوه هر چه تمامتر برگزار می شد - به علت ممانعت پلیس برگزار نشد.
همزمان با روز قدس، برخی رسانه ها و پایگاه های اینترنتی خبر دادند : منطقه محل استقرار سفارت رژیم صهیونیستی در باکو برای جلوگیری از هرگونه اعتراض ضد صهیونیستی در روز قدس، به محاصره پلیس باکو درآمده است . بنابر این گزارش، اتخاذ تدابیر امنیتی جدی در مقابل سفارت اسراییل در باکو مشهود بوده و شمار نیروهای پلیس در مقابل سفارت اسراییل در باکو افزایش یافته است و برای جلوگیری از هرگونه تجمعی تدارک دیده می شود. در آستانه روز جهانی قدس ، حزب اسلام به عنوان سردمدار مبارزات ضد اسرائیلی، با صدر بیانیه ای به اهمیت این روز پرداخت.
" حزب اسلام " جمهوری آذربایجان با صدور بیانیه ای به مناسبت روز قدس، تاکید کرد: روز قدس روز مبارزه با ظلم و اشغالگری است و رهایی بشریت از " ظلم تروریسم " ، نیازمند مبارزه همگانی با هرگونه ظلم و استثمار است . در ادامه این بیانیه ، تاکید شده است ، تحولات جاری در قدس همانقدر که چهره واقعی باطل را نمایان می سازد ، به همان میزان نیز بر اهمیت حق و دفاع از حقانیت می افزاید . ناتوانی باطل در تداوم اشغال عراق و ضعف نیروهای باطل در اشغال آسان و تجزیه سوریه، وضعیت دشوار نیروهای باطل در افغانستان و غیرممکن بودن تجزیه قره باغ از جمهوری آذربایجان، در واقع نتیجه معرفت به حق و دفاع از آن است. حزب اسلام جمهوری آذربایجان افزوده است: اگر یک راه برای رهایی انسان از ظلم و تجاوز و اشغالگری و تروریسم وجود دارد، این راه نیز همانا اتحاد تمامی نیروهای ترقی خواه علیه ظلم است. این راه از قدس، قره باغ، عراق، افغانستان، سوریه می گذرد که تداوم آن نیز در یمن و بحرین و سایر مناطقی است که رژیم های حاکم در این مناطق با استثمارگران همکاری می کنند.
" اتحادیه ارزش های ملی - معنوی " جمهوری آذربایجان با صدور بیانیه ای اعلام کرد : روز قدس که به ابتکار حضرت امام خمینی (ره) اعلام شد ، " روز وحدت انسان های آزاد " و " اعتراض به ظلم " است . بر اساس این بیانیه ، همان طور که منطقه قراباغ همچنان تحت اشغال تروریست های ارمنی است ، اشغالگری اسراییل در قدس ، قبله نخست مسلمانان نیز همچنان ادامه دارد . برغم آن که جامعه جهانی علیه هر دو رژیم قطعنامه صادر کرده است ، به این قطعنامه ها اعتنایی نمی شود و امپریالسیم جهانی تحت تاثیر لابی ارمنی و یهودی ، برای تحت اشغال ماندن سرزمین های اسلامی در قرهباغ و فلسطین شرایط فراهم می کند . همان طور که نیروهای مدافع فلسطین به علت دفاع از خود مورد انتقاد بین المللی قرار می گیرند ، در جمهوری آذربایجان نیز به همان صورت ، با " فراخوان های صلح " و " پیام های آتش بس " دخالت می شود .
جدا از انتشار دو بیانیه تشکل های شناخته شده جمهوری آذربایجان ، در شبکه های اجتماعی نیز بسیاری از جوانان آذری به انعکاس مواضع خود پرداخته و دیگران را در این ارتباط راهنمایی و هدایت کرده اند .
برغم برگزار نشدن مراسم روز جهانی قدس در شهرهای جمهوری آذربایجان ، انتشار بیانیه های حزب اسلام و اتحادیه ارزش های ملی - معنوی جمهوری آذربایجان این حقیقت را اثبات می کند که ، جامعه جمهوری آذربایجان شناخت دقیقی از وضعیت منطقه ای و بین المللی و جایگاه رژیم اشغالگر قدس در خاورمیانه دارد . ضمن آن که ، جامعه جمهوری آذربایجان مساله اشغال را نیز از نزدیک لمس کرده است و این امر یک ویژگی مهم برای جامعه این کشور مسلمان در مقایسه با سایر کشورهای جهان محسوب می شود .
با ید گفت : انتشار بیانیه های حزب اسلام و اتحادیه ارزش های ملی و معنی جمهوری آذربایجان تا حدود زیادی از تاثیرات منفی برگزار نشدن مراسم روز جهانی قدس در باکو کاسته است .
پیش از این ، همه ساله مراسم روز جهانی قدس و سایر مراسم ویژه مشابه در باکو و سایر شهرهای جمهوری آذربایجان برگزار می شد . کارشناسان ، فشار دولت باکو برای برگزار نشدن مراسم روز جهانی قدس در سال جاری را ناشی از برخی تغییرات در سطح حاکمیت باکو و همچنین پیش بینی انجام تغییرات در سیاست خارجی جمهوری آذربایجان تلقی می کنند . در حقیقت ، از دوسال پیش دولت الهام علی اف به همان میزان که از فعالیت های اسلام ستیزانه خود کاسته است ، به سمت برخورد و مقابله با مومنین و رهبران جریانهای اجتماعی و دینی جمهوری آذربایجان متمایل شده است . بازداشت رهبران حزب اسلام و بازداشت روحانیون برجسته ای که درارتباط با مردم مسلمان جمهوری آذربایجان بوده اند، به بهانه های واهی از جمله تغییرات داخلی و واقعیت های جامعه این کشور مسلمان است . آخرین مورد از برخورد نیروهای امنیتی و پلیس جمهوری آذربایجان به یورش ماه نوامبر سال گذشته میلادی به مسجدی در روستای نارداران مربوط بود که در پی آن ده ها تن از مومنین ناردارانی به بهانه های واهی و نادرست زندانی و حبس شده اند .
در عرصه سیاست خارجی نیز به نظر می رسد ، تلاش دولت الهام علی اف به سمت گشایش سفارت خانه در تل آویو و سفر احتمالی رئیس جمهوری آذربایجان به سرزمین های اشغالی فلسطین متمرکز شده است . به منظور برنامه ریزی برای تحقق این هدف ، رسانه های وابسته به حاکمیت باکو از ماه های گذشته تلاش کرده اند ، سفر آتی رئیس جمهوری اسلامی ایران به ارمنستان را با سفر الهام علی اف به سرزمین های اشغالی فلسطین مرتبط سازند . این در حالی است که ، این سفرها هیچگونه ارتباطی با یکدیگر ندارند و نمی توان آن ها را در یک راستا قرار داد .
به هر حال ، با وجود برنامه ریزی های حاکمیت باکو برای تحقق برخی خواسته های خود ، شکی نیست که ، مقایسه اشغال اراضی جمهوری آذربایجان با اشغال اراضی مردم مسلمان فلسطین با ملاحظات دولت الهام علی اف درزمینه ارتباط با رژیم نژادپرست اسرائیل مطابقت ندارد. به همین دلیل، باید گفت : انتشار بیانیه های روشنگرانه حزب اسلام و اتحادیه ارزش های ملی - معنوی جمهوری آذربایجان جهت واقعی نگاه مردم مسلمان جمهوری آذربایجان درباره رژیم صهیونیستی را مشخص و روشن می کند.