ایران پرس: «ملا برادر» رئیس هیات مذاکره کننده طالبان با تاکید بر پایبندی آمریکا به توافق با این گروه در زمینه خروج نظامیانش از افغانستان، هشدار داد که طالبان مداخله نیروهای خارجی در این کشور را تحمل نخواهد کرد.

افزون بر این مقام طالبان، «ذبیح‌الله مجاهد» سخنگوی طالبان نیز به دولت بایدن درباره نقض احتمالی توافق از سوی واشنگتن تلویحا هشدار داده است، «اگر آمریکا به توافقنامه متعهد بماند ما نیز متعهد می‌مانیم، وگرنه آماده هرگونه قربانی برای استقلال خود هستیم.»

افزایش هشدار مسئولان گروه طالبان در حالی است که طبق توافق امریکا و گروه طالبان، مقامات واشنگتن حدود دوماه فرصت دارند که درباره خروج نظامیان این کشور از افغانستان تصمیم بگیرند.  

شمارش معکوس برای دولتمردان آمریکایی در حالی آغاز شده است که به گفته برخی کارشناسان در صورتی که آمریکا به تعهد خود با طالبان عمل نکند با حمله طالبان علیه نیروهای غربی روبرو خواهد شد.

«نظر محمد مطمئن» کارشناس آگاه امور طالبان در این باره خاطر نشان می کند، «اگر واشنگتن از توافقنامه آمریکا- طالبان خارج شود، طالبان منتظر بازگشت آمریکا به توافق نمی‌شود و حملات علیه نیروهای آمریکایی و ناتو را از سرمی‌گیرد.»

البته به موازات هشدار مسئولان گروه طالبان، «جک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا گفته که «جو بایدن» در مشورت با کشورهای عضو ناتو و فرماندهان نظامی آمریکا در حال بررسی توافقنامه قطر است.

به گفته مشاور امنیت ملی آمریکا، دولت بایدن طی روزها و یا هفته‌های آینده درباره مسئله خروج نیروها از افغانستان تصمیم‌گیری خواهد کرد.

البته این اظهارات محدود به سالیوان نبوده بلکه، پیش از این وزیر دفاع آمریکا هم اعلام کرده که آمریکا درباره بازنگری توافقنامه قطر با متحدان کشورش مشورت خواهد کرد و نیروهای آمریکایی نیز عجولانه از افغانستان خارج نخواهند شد. 

به هر حال تاکید مشاورامنیت ملی امریکا و دیگر مقامات این کشور به تصمیم بایدن درقبال افغانستان در شرایطی است که نشست اخیر وزرای دفاع ناتو بدون اتخاذ هیچ تصمیمی درباره ادامه حضور و یا خروج نیروها از افغانستان پایان یافت.

تلاش مقامات آمریکایی برای اعلام سیاستهای جدید واشنگتن در قبال افغانستان در حالی افزایش یافته است که طبق توافق قطر در سال گذشته بین آمریکا و طالبان، واشنگتن متعهد شد همه نیروهای خارجی مشروط به پایبندی طالبان به یک سری تعهدات امنیتی خاک افغانستان را تا پایان ماه آوریل 2021 ترک نماید.

به هر حال «جو بایدن» درحالی به مهلت تعیین شده برای خروج نیروهای باقی مانده آمریکایی از افغانستان نزدیک می‌شود که مشاوران نظامی و اطلاعاتی وی 3 گزینه را پیش‌روی او گذاشته‌اند.

به نوشته نشریه آمریکایی «واشنگتن پست» گزینه نخست پیشنهادی خروج نیروها در مهلت تعیین شده یعنی اول ماه می (11 اردیبهشت) است حتی اگر این خروج به معنی سقوط دولت افغانستان و سقوط این کشور به جنگ داخلی باشد. گزینه دوم تمدید حضور نیروها برای مدتی محدود است که باید از طریق مذاکره با طالبان صورت گیرد و گزینه سوم و نهایی نیز ادامه حضور برای مدتی نامشخص است.

به هر تقدیر در حالی که دولت بایدن بررسی توافق با طالبان را در دستور کار دارد، که به سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان، آمریکا در تهیه این توافق با دولت افغانستان مشورت‌های لازم را نکرده است.

به گفته «رحمت‌الله اندر» این توافقنامه نتوانسته است که به برقراری صلح، پایان جنگ، توقف خونریزی‌ها و بهبود وضعیت مردم افغانستان کمکی کند. اشاره «رحمت‌الله اندر» به مذاکرات صلح افغانستان در دوحه است که در بن‌بست قرار دارد و تیم‌های مذاکراتی افغانستان و طالبان از یک ماه پیش هیچ دیداری نداشته‌اند.

در مجموع باید گفت، طبق نشانه هایی که از دولت جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا وجود دارد، بایدن قصد دارد در تصمیم ترامپ برای خروج نظامیان این کشور از خاک افغانستان تجدید نظر کند. 

براساس توافقنامه طالبان و آمریکا که در 10 اسفند سال گذشته امضا شد، باید تمام نظامیان خارجی در ماه می سال جاری میلادی افغانستان را ترک کنند.

با این حال، آمریکا در ماه های اخیر تاکید کرده است که خروج از افغانستان به شرایط و اجرای تعهدات طالبان بستگی دارد. به نظر می رسد حکومت بایدن به جای توافقنامه دوحه به توافقنامه استراتژیک و پیمان امنیتی آمریکا با دولت افغانستان می‌اندیشد. به همین دلیل دولت بایدن به دنبال خروج تدریجی با حفظ منافع امریکا در افغانستان است.

از نظر «بایدن»، چین و روسیه همچنان تهدید استراتژیک برای آمریکا محسوب می شوند و به همین دلیل حضور آمریکا در افغانستان ضروری است.

نویسنده: فرهاد همتی

118

بیشتر بخوانید: 

امتناع ناتو از خروج از افغانستان در شرایط کنونی

کنترل ۵۲ درصد قلمروی افغانستان توسط طالبان

امریکا در افغانستان ماندگار شد؟