ایتالیا اکنون با بحران سیاسی گسترده ناشی از وخیم شدن شرایط اقتصادی در این کشور روبه رو است. دراگی نخست وزیر ایتالیا برای کمک به بهبود شرایط اقتصادی دراین کشور بسته کمکهای اقتصادی را برای حمایت از خانوادهها و کسب و کارها تدارک دیده بود که در پی تصمیم جنبش پنج ستاره ایتالیا (M5S) به عنوان یکی از احزاب حاضر در دولت ائتلافی این کشور مبنی بر عدم مشارکت در نشست رای گیری بسته کمک های اقتصادی، این بسته تصویب نشد.
«جنبش پنج ستاره ایتالیا» از این بسته حمایتی انتقاد و آن را برای حمایت از خانواده ها کافی ندانست از این رو اعلام کرد که در رای گیری در مجلس سنا شرکت نخواهند کرد. با این اقدام، دراگی نخست وزیر ایتالیا استعفای خود را اعلام کرد. وی گفت: بدون حمایت کامل همه احزاب ائتلافی، نمی تواند به فعالیت خود ادامه دهد.
ایتالیا که در دوران همه گیری کووید- 19 بحران شدید اقتصادی را تجربه کرد، اکنون نیز با جنگ روسیه و اوکراین و تصمیم اروپا به اعمال تحریم های گسترده علیه روسیه به ویژه در بخش نفت و گاز با کمبود سوخت و افزایش قیمت آن روبه رو شده است. این شرایط سبب افزایش مشکلات اقتصادی به ویژه تورم و بیکاری در این کشور شده است.
«جوزپه کونته» که خودش سابقا نخست وزیر ایتالیا بوده و اکنون رهبر «جنبش پنج ستاره ایتالیا» را بر عهده دارد با اشاره به افزایش شدید هزینه های انرژی گفت: "عمیقا نگرانم که در سپتامبر خانواده های بسیاری با قیمت های وحشتناک برای پرداخت قبض برق یا خرید موادغذایی برای خودشان مواجه شوند."
اگرچه رئیس جمهوری ایتالیا استعفای دراگی را نپذیرفته است، اما اوضاع در ایتالیا آرام نیست. اگر دولت وی نتواند در ائتلاف با احزاب بماند، ناگزیر دولت کنونی سقوط خواهد کرد و این کشور باید آماده برگزاری انتخابات زود هنگام شود که دراین وضعیت سیاسی و اقتصادی اروپا، گزینه مطلوبی نیست.
تاثیر شرایط بد اقتصادی ایتالیا بر روند سیاسی این کشور
اوضاع اقتصادی در ایتالیا به شدت اوضاع سیاسی را تحت تاثیر قرار داده است و این کشور نیز به اندازه سایر کشورهای غرب اروپا که از پیامدهای جنگ روسیه و اوکراین و سیاست های اروپا درحمایت از اوکراین و تحریم روسیه، آسیب دیده اند؛ دچار مشکل شده است.
اکنون دولت دراگی تلاش می کند تا 40 درصد گاز خود را که از روسیه تامین می شد را جایگزین کند ضمن اینکه با بدتر شدن چشم انداز جهانی و آماده شدن بانک مرکزی اروپا برای افزایش نرخ بهره، نرخ بازده اوراق قرضه ایتالیا نیز افزایش یافته است که این هزینه، خدمات بدهی را بیش از سایر همتایان آن در منطقه یورو افزایش می دهد.
بحران سوخت و افزایش قیمت جهانی فراورده های انرژی موجب بروز مشکلات اقتصادی، افزایش تورم و بیکاری در بازارهای جهانی شده است. این بحران همزمان با ایتالیا، دیگر کشورهای اروپایی همچون فرانسه و آلمان را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
با این حال، کشورهای اروپایی که خود با اعمال سیاست های تحریمی، خرید نفت وگاز روسیه را ممنوع کرده و مراودات اقتصادی خود را کاهش داده اند درحالی همچنان با افزایش هزینه های نظامی و تسلیحاتی از اوکراین در جنگ حمایت می کنند که اکنون با چالش های جدی نه تنها در عرصه اقتصادی بلکه در اداره کشورشان مواجه هستند.
این امر موجب شد برخی کشورها مخالف ادامه سیاست های اتحادیه اروپا در برابر روسیه هستند موضوعی که حتی یکپارچگی اتحادیه اروپا را در خطر قرار داده است.
«اولاف شولتس» صدراعظم آلمان در این زمینه هشدار داد: "جنگ اوکراین، اتحاد در اروپا را بیش از پیش ضروری میکند و نیاز به کنار گذاشتن «مخالفت های خودخواهانه» کشورهای عضو با تصمیمات اتحادیه اروپا را افزایش میدهد."
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117